2014-12-06 17:48:05
Φωτογραφία για Ηλεία: Μονόδρομος η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα σκουπίδια
Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι τελικά αυτές που θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη νέα μέθοδο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που έχει προκρίνει ο δήμος Πύργου μετά την οριστική επιστροφή του σχετικού φακέλου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα με έγγραφο της που εστάλη προχθές στο Δήμο Πύργου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε Ηλείας τον ενημερώνει ότι του επιστρέφει «εκ νέου το φάκελο του έργου εγκατάστασης αποθήκευσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων στη θέση «Οσία Ξένη» του τοπικού διαμερίσματος Κορυφής, με την παρατήρηση ότι η προτεινόμενη τροποποίηση που υποβάλατε δεν αλλάζει την πιλοτική μέθοδο και είναι επισφαλής γιατί ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιθανές επιπτώσεις που επικαλείται στο έγγραφό της η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, αφορούν στο ενδεχόμενο διάτρησης του μανδύα με τον οποίο θα έχουν τυλιχθεί τα απορρίμματα λόγω της μη δυνατότητας διαφυγής των παραγώγων των ζυμώσεων, μετά την κατάργηση της βαλβίδας.


Η πρώτη επιστροφή

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα περίπου μήνα η Περιφέρεια είχε επιστρέψει για πρώτη φορά το φάκελο έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, λόγω αναρμοδιότητας. Είχε προηγηθεί

γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος που θεωρούσε ότι  η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων για να αδειοδοτηθεί από την περιφέρεια   αλλά προχωράει  ουσιαστικά και στην κομποστοποίηση των οργανικών αποθηκευμένων αποβλήτων, λόγω της παραγωγής βιοαερίου. Μετά από εκείνη την εξέλιξη ο δήμος Πύργος είχε δύο δρόμους να ακολουθήσει

Ή  να αποβάλλει από το όλο συγκρότημα τη βαλβίδα παραγωγής βιοαερίου που παραπέμπει σε κομποστοποίηση και να αρκεστεί στην «ασφαλή αποθήκευση» κάτι που έπραξε με στόχο προφανώς να μην καθυστερήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων

Ή να  διατηρήσει το επί πλέον πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας, με την παραγωγή βιοαερίου, που ουσιαστικά αποτελεί ολοκληρωμένη διαχείριση και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που υπολογίζεται στους 2 με 3 μήνες.

Μονόδρομος

Η δεύτερη επιλογή αποτελεί πλέον μονόδρομο για το δήμο Πύργου. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές από το Λάτσειο οι τεχνικές υπηρεσίες ήδη προετοίμαζαν το νέο φάκελο και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να  κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, κι επειδή το αντικείμενο της σύμβασης για τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου υπολογίζεται να υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στις αρχές του νέου έτους, έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες για έκδοση νέας ΚΥΑ που θα προβλέπει την παράταση της σύμβαση ή τη μεταφορά συγκεκριμένου όγκου σκουπιδιών σε άλλο ΧΥΤΑ.

Ζητά τεκμηριωμένη ανάλυση

Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας «ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ» που είναι η κάτοχος της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ηλείας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ζητά διευκρινίσεις για το απορριπτικό σκεπτικό της απόφασης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Παρακαλούμε να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες σας να μας στείλουν τεκμηριωμένη ανάλυση της άποψης τους και για το χαρακτηρισμό «πιλοτική» της τεχνολογίας μας και για τα επιχειρήματά τους ότι μπορεί η Τεχνολογία μας να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον.

Το αίτημά μας αυτό βασίζεται στα εξής:

1)Διότι έχουμε έννομο επιστημονικό, επαγγελματικό και οικονομικό ενδιαφέρον

2)Διότι ο καθ΄ύλην αρμόδιος κριτής της υλοποίησης της μεθόδου μας είναι ο Δήμος Κρεστένων-Ανδρίτσαινας , ο οποίος εφάρμοσε επί μακρόν την μέθοδο μας και έμεινε απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά της.

3)Διότι χωρίς να υποτιμούμε την επιστημονική επάρκεια των συνεργατών σας, οι δικοί μας συνεργάτες,  μερικοί εκ των οποίων είναι Παγκοσμίου κύρους,  βεβαιώνουν τα ακριβώς αντίθετα από τους ισχυρισμούς των υπηρεσιών σας , σε σχέση με την τεχνολογία μας.

4)Διότι είμαστε αποφασισμένοι ως Νέοι Επιστήμονες να μη συνθλιβεί το μέλλον μας από μεθόδους που καταστρατηγούν κάθε έννοια αξιοκρατίας, υγιούς ανταγωνισμού και δικαίου, διεκδικώντας το δίκαιό μας ενώπιον κάθε Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Αρχής

5)Διότι ως Νέοι Επιστήμονες επενδύσαμε και επενδύουμε το χρόνο μας, τα χρήματά μας και τη γνώση μας στα κελεύσματα σας περί αναπτυξιακής πορείας του τόπου μέσω παραγωγής καινοτομιών και εφαρμογής τους στον οικονομικό ιστό της χώρας και όχι μέσω άλλων   διαδρομών  επιβίωσης.

6)Διότι δε θα τολμούσαμε κάτι,  εάν οι ίδιες οι υπηρεσίες σας όπως και οι ανάλογες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  δεν είχαν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τη τεχνολογική μας πρόταση ένα έτος πριν, ενώπιον του Δημάρχου Κρεστένων-Ανδρίτσαινας  και των στελεχών της Τεχνικής του Υπηρεσίας.

7]Διότι γνωρίζουμε  από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και από τον γενικότερο κοινωνικό διάλογο της Πόλης μας ότι έχουμε θίξει σοβαρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία στηρίζονται σε πρόβλημα που πρέπει να μένει άλυτο για να συντηρούνται δίκτυα ,πιθανώς ανόμων σχέσεων.

Παρακαλούμε λοιπόν για τις περαιτέρω ενέργειες σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, διότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε την τεχνολογία μας ως ολοκληρωμένο πλέον σύστημα διαχείρισης ΑΣΑ σε παράγοντες Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις, πιθανώς ορθές,  παρατηρήσεις των υπηρεσιών σας.»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ