2014-12-07 12:46:43
Φωτογραφία για «ΩΚΥΑΛΟΣ», σκάφος ανορθόδοξου πολέμου για το ΠΝ
Στοιχεία αποδεσμεύθηκαν για ένα πρωτότυπο ταχύπλοο σκάφος που τους τελευταίους έξι μήνες αναπτύσσεται από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος «ΩΚΥΑΛΟΣ» («Ωκύαλος Nαυς» σημαίνει σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα, το σκάφος του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έπος).

Το πρόγραμμα αφορά τη ναυπήγηση ενός πρωτότυπου ταχύπλοου σκάφους, το οποίο προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ. Όπως έγινε γνωστό η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Το πρωτότυπο σκάφος, που είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μέτρα και έχει πλήρωμα τέσσερα άτομα. Έχει δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλης ταχύτητας και επιτυγχάνει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


Επίσης, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων. Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το κατασκευής ελληνικής εταιρίας, σύστημα έδρασης, κίνησης, κατεύθυνσης, τηλεχειρισμού και σκόπευσης που μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλο έως διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χλστ., M2 Browning).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΠΝ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες, το σκάφος θα ενταχθεί στη ΔΥΚ.

Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ, καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων.

Η κατασκευή του σκάφους έγινε πιλοτικά και με βάση όλες τις ενδείξεις εκτιμάται ότι ικανοποιούνται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της ΔΥΚ με σκάφη τέτοιου τύπου (ΣΑΠ) τα οποία θα μπορούν να ναυπηγηθούν εγχωρίως.
DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ