2014-12-08 12:10:04
Φωτογραφία για Μολότοφ από... αέρος έπεσαν στα Εξάρχεια
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας

Ενα νέο «μοντέλο ανταρτοπόλεμου» εφαρμόστηκε από ομάδες νεαρών κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το Σάββατο στα Εξάρχεια, αμέσως μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Επίθεση από... αέρος δέχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που επιχειρούσαν στην περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ αναφέρθηκαν δεκάδες περιστατικά τα οποία προκάλεσαν την έκπληξη ακόμη και έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, μολονότι μία γενικευμένη έκρηξη στους δρόμους της Αθήνας αποφεύχθηκε, καταγράφηκαν και περιστατικά αλόγιστης και αδικαιολόγητης βίας από αστυνομικούς σε βάρος διαδηλωτών.

Η περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, όπου ΜΑΤ και ομάδες νεαρών συγκρούονταν για αρκετή ώρα. Οι μολότοφ και οι πέτρες που εκτοξεύτηκαν ήταν πάρα πολλές, ενώ η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ενταση υπήρξε και στην Ομόνοια, με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ να επεμβαίνει για να απωθήσει ομάδες νεαρών. Στην οδό Σταδίου κάηκε ένα μαγαζί ένδυσης, ενώ δεκάδες ήταν οι υλικές ζημιές και φθορές που προκλήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και αυτοκίνητα.


Σε ταράτσες

Ομως, τα επεισόδια του Σαββάτου είχαν πρωτοτυπίες, καθώς οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ ήταν πρωτόγνωρες. Αντιεξουσιαστές είχαν ανέβει σε ταράτσες πολυκατοικιών στην πλατεία Εξαρχείων και πετούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Καρέκλες, ψυγεία, μάρμαρα, γλάστρες, μολότοφ εκτοξεύτηκαν από ψηλά κατά των αστυνομικών. Μέχρι και ρίψη λαδιών για να γλιστρούν οι μοτοσικλέτες αναφέρθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ σε δρόμο των Εξαρχείων βρέθηκε λάστιχο ποτίσματος τρυπημένο με καρφιά.

Με επεισόδια αμαυρώθηκαν οι πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Χανιά. Σε νέα... Marfin απειλήθηκε να μετατραπεί εμπορικό κατάστημα στη συμπρωτεύουσα, όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στους εσωτερικούς χώρους, όπου βρίσκονταν 15 άτομα, προσωπικό και πελάτες.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου απεικονίζει κουκουλοφόρους και περαστικούς να βοηθούν τον πανικόβλητο κόσμο να εξέλθει του κτιρίου. Περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σημειώθηκαν νέα επεισόδια όταν η αστυνομία επιχείρησε να τους απομακρύνει.

Μετά τη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό σημειώθηκαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Παραδόθηκαν αυτοκίνητα στις φλόγες και έγιναν ζημιές σε καταστήματα

Στην Πάτρα, η οδός Κορίνθου έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ένα μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως ο ίδιος υποστήριξε, οδηγήθηκε στην ασφάλεια της Πάτρας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη βία των αστυνομικών ενάντια στους νεαρούς.

Στα Χανιά η περιοχή από τον «σταυρό» της πόλης, στο Μεϊντάνι, μέχρι και τη Λότζια, η οποία τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Διαδηλωτές με βαριοπούλες και σφυριά στα χέρια έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν σχεδόν στη λήξη της μεγάλης πορείας, όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να βάλει φωτιά στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου κατέλαβαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ιδιο το σκηνικό και στον Βόλο, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λάρισα, ενώ ένταση επικράτησε στη Βέροια, όταν διαδηλωτές θέλησαν να καταλάβουν το δημαρχείο. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 296 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας

«ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ» ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΕΔΕ για τις αυθαιρεσίες αστυνομικών

Ανδρας των ΜΑΤ φαίνεται να τοποθετεί βόμβα μολότοφ σε σακίδιο συλληφθέντος.

Στη Θεσσαλονίκη γυρίστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επίμαχο βίντεο που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να βάζουν μολότοφ σε τσάντα συλληφθέντος και να επιχειρούν να «φορτώσουν» σε νεαρό μολότοφ που δεν κατείχε. Η Αστυνομία απαντά ότι «στη Θεσσαλονίκη έγιναν 17 συλλήψεις. Κανείς, ωστόσο, από τους συλληφθέντες δεν κατηγορείται για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών. Θλιβερή ήταν και η εικόνα αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος συνελήφθη να χτυπά βίαια έναν ήδη συλληφθέντα στην Αθήνα. Το περιστατικό κατέγραψε κάμερα του Reuters και αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να διαταχθεί ΕΔΕ, προκειμένου να βρεθεί ο αστυνομικός που «πρωταγωνιστεί». Τέλος ο ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» ακόμη έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά και να κλωτσά μια διαδηλώτρια.

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64105372
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ