2014-12-08 13:22:07
Φωτογραφία για ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Θα γίνουν εκλογές την άνοιξη;

Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο Γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι μιλάει «κάθε μέρα» με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια.

Kοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η Ευρωζώνη» τονίζει ο επίτροπος. Επισημαίνει δε, ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστηρίζει.


Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung η Ε.Ε. επείγεται να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες. «Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση» τονίζουν πηγές από ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους στη γερμανική εφημερίδα. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί δηλώνει ότι προφανώς «θα υπάρξει μία παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά», εννοώντας προφανώς την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κομισιόν να συμφωνήσει σε μία «προληπτική γραμμή πίστωσης» προς την Ελλάδα.

Απαραίτητη η συγκατάθεση της Bundestag

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει την έγκριση της γερμανικής Βουλής, όπως άλλωστε και άλλων κοινοβουλίων στην Ευρωζώνη και έχουν ήδη λάβει σχετική ειδοποίηση οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Bundestag. Η σχετική ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία προγραμματισμένη ημέρα συνεδριάσεων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν αποκλείεται ακόμα και μία έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βεβαίως μία τέτοια απόφαση «μάλλον δεν εντείνει τον ενθουσιασμό των βουλευτών για περαιτέρω βοήθεια προς της Ελλάδα» τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Από την άλλη πλευρά θεωρείται μάλλον απίθανο να απορρίψει η Bundestag την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Άλλωστε τα δύο προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα που έχουν ήδη εγκριθεί προβλέπουν συνολικά 240 δις ευρώ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι «δέκα ή και δώδεκα δις επιπλέον θα ήταν το μικρότερο κακό σε σύγκριση με μία πιθανή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Πόσο μάλλον, όταν «η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει οικονομικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

Θα γίνουν εκλογές την άνοιξη;

Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel σημειώνει σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015: «Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει άλλη μια δοκιμασία. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2015. Είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εδώ και χρόνια, πανηγυρίζουν οι Έλληνες. Η τρόικα έχει όμως άλλους αριθμούς».

Το Spiegel σημειώνει παρακάτω: «Η κυβέρνηση υπολογίζει με μια οικονομική ανάπτυξη του 2,9%. Η ανεργία θα μειωθεί από το 24,8% στο 22,6% και το ύψος του χρέους θα μειωθεί κατά 6% στο 171% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός όμως δεν έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βλέπει μια τρύπα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt η οποία θέτει τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα: «Θα γίνουν νέες εκλογές την άνοιξη; Και ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει; Τα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα. Κανέναν δεν βασανίζουν περισσότερο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Δεν απορρίπτει την αύξηση της φορολογίας λόγω ξεροκεφαλιάς. Πρώτον, ο Σαμαράς δεν αναμένει κανένα χρηματοδοτικό κενό και μπορεί να αποδείξει ότι η τρόικα ήδη τον περασμένο χρόνο είχε κάνει λάθος όσον αφορά τις προγνώσεις της για τον προϋπολογισμό. Και δεύτερον ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για περαιτέρω περικοπές. Και αυτό θα σήμαινε την πτώση της κυβέρνησης».

Για το ίδιο θέμα η Welt του Βερολίνου γράφει: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φάνηκε πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Οι διαφορές με την τρόικα σχετικά με τα διαφορετικά στοιχεία θα μπορούσαν να αμβλυνθούν, δήλωσε ο υπουργός. Και με παρόμοιο τρόπο εκφράστηκε και ο πρωθυπουργός».

D.Welle

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ