2014-12-10 12:48:06
Φωτογραφία για Η μεγάλη γλώσσα προκαλεί ροχαλητό...
Το ροχαλητό εμφανίζεται περισσότερο σε ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλη γλώσσα... σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Sleep Journal.

Όσο πρωτοφανές και αν ακούγεται, το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι βασισμένος στην εξής θεωρία: 

Όπως είναι γνωστό, όταν κανείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αυξάνεται ο κίνδυνος της αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία στην ουσία προκαλεί το ροχαλητό. Μέχρι σήμερα, κατά κύριο λόγω οι ερευνητές πίστευαν πως ο μεγάλος λαιμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπαίτιος για την εμφάνιση του ροχαλητού κατά τον ύπνου. 

Η νέα έρευνα όμως, έρχεται να διαψεύσει αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας πως η συσσώρευση κιλών οδηγεί μεταξύ άλλων και στη συσσώρευση λίπους στη γλώσσα. Με άλλα λόγια, ναι, και η γλώσσα μας παχαίνει. 

Οι Αμερικανοί ερευνητές, διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα με αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είχαν υψηλότερο ποσοστό του λίπους στη γλώσσα τους – κατά κύριο λόγο, στη βάση των γλωσσών τους – που έκανε την γλώσσα τους συνολικά μεγαλύτερη. Αυτό το δεδομένο, συγκρίθηκε με άλλα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, τα οποία δεν υποφέρουν από άπνοια. Συμπέρασμα Αυτό σε σύγκριση με παχύσαρκα άτομα που δεν υποφέρουν από την κατάσταση ύπνου. 


Η αύξηση του λίπους της γλώσσας μπορεί να αποτρέψει τους μύες της να την τοποθετούν μακριά από την αναπνευστική οδό, προκαλώντας το ροχαλητό επείδή ο αεραγωγός φράσσεται, είπαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν η μελέτη μπορεί να δώσει μια εξήγηση για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άπνοιας ύπνου – και ο έλεγχος για τον εντοπισμό λίπους στη γλώσσα θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάγνωση της κατάστασης. 

Ο Δρ Richard J. Schwab, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ιατρικό Κέντρο στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα αποθέματα λίπους είναι αυξημένα στη γλώσσα των παχύσαρκων ασθενών με αποφρακτική άπνοια του ύπνου».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ