2014-12-13 16:02:06
Φωτογραφία για Αχαΐα: SOS από τα Κέντρα Υγείας - Οδηγοί και φύλακες γίνονται νοσηλευτές
Πολλές φορές από τα εκάστοτε κυβερνητικά χείλη υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα μιας αναβαθμισμένης και ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο η πραγματικότητα στην Αχαΐα είναι διαφορετική ως προς τα Κέντρα Υγείας. Και σαν να μην έφταναν τα υπάρχοντα προβλήματα η διοικητική αποκοπή τους από τα νοσοκομεία, που αναμένεται να ισχύσει από το 2015, φέρνει νέα αναστάτωση και θέτει σε κινητοποίηση γιατρούς νοσηλευτές κι εργαζόμενους σε αυτά. Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που συγκάλεσε η Τριμελής Επιτροπή Κέντρων Υγείας της ΕΙΝΑ η οποία αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής από τους ανθρώπους που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας προκειμένου να προχωρήσουν σε επαφές με τους Δήμους και την 6η ΥΠΕ.

Η απόφαση προβλέπει τη διοικητική μεταφορά των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία στην 6Η ΥΠΕ, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, για την οποία όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει καμία υποδομή
. Όπως εξηγεί o γραμματέας της ΕΙΝΑ Τάσος Γιακουμής υπάρχουν πρακτικοί και ουσιαστικοί λόγοι αντίδρασης στη μεταφορά. Όπως τονίζει , θα προκύψει πρόβλημα με τον εφοδιασμό των κέντρων υγείας καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι ήδη μεγάλες. Αρχικά η απόφαση προέβλεπε την εφαρμογή του νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2015 αλλά όπως αναφέρει ο κ. Γιακουμής μάλλιν μετατίθεται για τα μέσα του 2015.

Όπως υποστηρίζει η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑ για τα Κέντρα Υγείας ο νόμος για τη διοικητική μεταφορά των Κέντρων στην 6η ΥΠΕ ξεκόβει και τεμαχίζει την πρωτοβάθμια υγεία και ταυτόχρονα συγχωνεύει την ιδιωτική και την δημόσια υγεία κάτω από την ίδια στέγη, σε μια ιδιότυπη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι γιατροί κι οι εργαζόμενοι φοβούνται περαιτέρω υποβάθμισή τους , συγχώνευση ή και πιθανό λουκέτο σε κάποιες περιπτώσεις. «Η δημιουργία Κέντρων Υγείας δύο ταχυτήτων (Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας), η αλλαγή του χαρακτήρα τους και των οργανισμών τους σε χειρότερη κατεύθυνση από πριν, η λεγόμενη τομεοποίηση δηλαδή ο νέος χάρτης της περιοχής ευθύνης τους, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις αλλά και πιθανό κλείσιμο μονάδων ή περαιτέρω υποβάθμιση τους με μειώσεις και μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού» είναι σύμφωνα με την τριμελή της ΕΙΝΑ οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, με βάση την πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και το νέο νόμο για το ΠΕΔΥ.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑ υπάρχουν Κέντρα Υγείας στο νομό Αχαΐας που λειτουργούν κάτω από το όριο Ασφαλείας όπως είναι το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας και Κάτω Κλειτορίας, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Τα υπόλοιπα τρία Κέντρα Υγείας,της Κάτω Αχαΐας της Ακράτας και της Χαλανδρίτσας λειτουργούν οριακά, χωρίς το αναγκαίο και προβλεπόμενο υγειονομικό προσωπικό .

Όπως δηλώνει o γραμματέας της ΕΙΝΑ τα κέντρα υγείας με τη διαρκή υποβάθμισή τους μετατρέπονται ουσιαστικά σε κέντρα συνταγογράφησης, διαλύοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πολλά πράγματα εναπόκεινται στην ευαισθησία και το φιλοτιμο γιατρών κι εργαζομένων σε αυτά.

Μάλιστα η ΕΙΝΑ αναφέρει ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που μαίες, επισκέπτριες υγείας, οδηγοί και φύλακες αλλά ακόμη και γιατροί καλούνται να παίξουν τον ρόλο της νοσηλεύτριας ή άλλου, απλά για να λειτουργήσει η βάρδια. Η κατάσταση με την προμήθεια του φαρμακευτικού και του αναλώσιμου υλικού ακολουθεί τα ίδια βήματα και όπου δίνονται είναι με το σταγονόμετρο και συχνά ποιοτικά ακατάλληλα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ασθενείς αγοράζουν υλικά π.χ. για αλλαγές τραυμάτων από τα φαρμακεία την ίδια στιγμή που απαιτείται από αυτούς η καταβολή του 5ευρου».

Ελευθερία Μακρυγένη-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ