2014-12-14 18:33:14
Φωτογραφία για Ή Άγκυρα έρχεται για τα «περαστικά»
Του Χρύσανθου Τσουρούλλη 

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ελπίζει στην κάθαρση - Είναι πολύ πιθανό νωρίς με τον νέο χρόνο ο Νίκος Αναστασιάδης να βρει απέναντί του, εδώ στη Λευκωσία, τον Τούρκο Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου

- ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ η τουρκική «πονηριά» να αφορά κάποιου είδους ομαλοποίηση των σχέσεων στο πλαίσιο της τουρκικής λογικής για «ισοτιμία των δυο μερών στην Κύπρο»

Τα μαντάτα από τη Νέα Υόρκη είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να βρεθεί πίσω στην Κύπρο στη διάρκεια των γιορτών, πριν από το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή είναι πιθανό νωρίς με τον νέο χρόνο να βρει απέναντί του, εδώ στη Λευκωσία, τον Τούρκο Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτήν την πρόταση ο Τούρκος Υπουργός δεν την έκανε στη Λευκωσία, αλλά στον Έλληνα ομόλογό του.

Θέλει να έχει μαζί του τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην επίσκεψη αυτή. Αλλά η ιδέα είναι, ως γνωστόν, παλαιότερη. «Πατέρας» της είναι ο πολυπράγμων Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε μιλήσει εδώ και καιρό για κοινές ελλαδο-τουρκικές επισκέψεις «πρώτα στον νότο και μετά στον βορρά». Επαναλαμβάνοντας το γνωστό σκηνικό. Δηλαδή η Τουρκία να μας ανακοινώνει χωρίς περιστροφές τις επόμενες κινήσεις της Τουρκικές πονηριές


Αυτές τις μέρες η ιδέα επανήλθε και συνδυάστηκε με φιλοφρονητική επίσκεψη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από ενδιαφέρον για την υγεία του. Δεν παύει, όμως, η τουρκική «πονηριά» να αφορά κάποιου είδους ομαλοποίηση των σχέσεων στο πλαίσιο της τουρκικής λογικής για «ισοτιμία των δυο μερών στην Κύπρο». Πολύ περισσότερο ύποπτες θεωρούνται οι τουρκικές κινήσεις από την ώρα που η Άγκυρα θέλει να τις πλασάρει στη διεθνή σκηνή ως «φιλική συνεννόηση και διευθέτηση για τα ζητήματα ενέργειας».

Με δυο λόγια, η τουρκική επιδίωξη είναι να φανεί ότι θα δείξουν «κατανόηση» και θα τερματίσουν τις προκλήσεις εφόσον λάβουν διαβεβαιώσεις για συνεργασία «των δυο πλευρών» στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Μαζί με αυτό θα επιδιώξουν βέβαια και ένα πλαίσιο που «δεν θα αφήνει απ’ έξω την ίδια την Τουρκία». Με λίγα λόγια, ούτε να αναρρώσει με την ησυχία του δεν αφήνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Του στήνουν ήδη ένα ιδιαίτερα ολισθηρό σκηνικό.

Βέβαια, η Λευκωσία έσπευσε να δηλώσει ότι ο κ. Τσαβούσογλου είναι... ευπρόσδεκτος, εννοώντας πως όταν έρθει εδώ, θα αντιμετωπιστεί ως επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κανένας, όμως, δεν αναμένει ότι η Άγκυρα θα έκανε τέτοια γκάφα, από την ώρα που ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της είναι να μην αναγνωρίζει καμία Κυπριακή Δημοκρατία. Τουναντίον ολημερίς και ολονυχτίς εργάζεται πυρετωδώς για τη διαλύσή της.

Αρχιχρονιά με περίεργα κάλαντα

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι το πέρασμα στον νέο χρόνο δεν θα είναι και τόσο απλό για την κυπριακή Προεδρία. Μπορεί να είναι άγνωστο αν τελικά ο Τσαβούσογλου θα πει τα κάλαντα και τις ευχές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όμως πηγές από φιλικές ξένες πρεσβείες διαβεβαίωναν ότι η Τουρκία δεν έστησε όλο αυτό το σκηνικό της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ για να αρκεστεί σε κάποια στιγμή απλώς να τα μαζέψει και να αποχωρήσει.

Εξάλλου, η «επίθεση φιλίας» του Τσαβούσογλου συνδυάζεται με τις σκληροπυρηνικές δηλώσεις Ερντογάν για κατασκευή τουρκικής πλατφόρμας, που θα τη στήσουν μέσα στις κυπριακές θάλασσες για να βγάλουν φυσικό αέριο ή και πετρέλαιο! Είναι φανερό ότι τον τερματισμό του «επεισοδίου Μπαρμπαρός» η Άγκυρα εννοεί να τον συνδυάσει με κάποιο δικό της αποφασιστικό βήμα μέσα στις ενεργειακές υποθέσεις της Κύπρου.

Έμπειρη διπλωματική πηγή εξηγούσε ότι όλα αυτά αποσκοπούν σε προτάσεις που θα έρθουν, αν όχι από την Τουρκία, σίγουρα από κάποιους «αντ’ αυτής», και που θα μιλούν για «λύση-πακέτο». Εκεί θα κριθεί αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να κρατηθεί στη θέση που λέει ότι «για το φυσικό αέριο και τη διαχείρισή του θα μιλήσουμε μετά την λύση». Όσο και αν αυτή η τοποθέτηση είναι λογική και θα μπορούσε να κριθεί και μετριοπαθής, κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι εξίσου λογική θα φανεί τη δεδομένη στιγμή ακόμα και από «φίλους και συμμάχους» μια τουρκική πρόταση, που θα λέει «να βάλουμε κάτω και το φυσικό αέριο για να διευκολύνουμε μια συμφωνία».

Δηλαδή ακόμα και όσα θα ήταν διατεθειμένη να έδινε η Άγκυρα στο Κυπριακό, φαίνεται τώρα ότι θα εξαρτηθούν από το τι θα πάρει στο κεφάλαιο της ενέργειας. Ο κίνδυνος είναι οι διάφοροι τρίτοι να θεωρήσουν ότι ένα παζάρι από το οποίο η Τουρκία θα πάρει πρόσθετα πολύτιμα ενεργειακά δικαιώματα δίνοντας μόνο μερικά από εκείνα που από καιρό αναμένεται να δώσει για να «ξεκολλήσει» το Κυπριακό, είναι λογικό και ακόμα «win-win».

Οι άλλες προκλήσεις της νέας χρονιάς

Αν όμως αυτή είναι η μια τεράστια πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο χρόνο, δεν θα είναι η μόνη. Πηγή από την Πινδάρου μάς έλεγε ότι όσο και αν δίκαια μπορεί να επαίρεται ο Υπουργός Οικονομικών για τα αποτελέσματα της οικονομίας και για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και ακόμα διότι ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, στον τομέα της οικονομίας αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, σημαντικά αποτελέσματα θα έχουμε μάλλον το 2016 παρά το 2015. Η ίδια πηγή δεν κρύβει τον φόβο ότι «κομμάτι τις αντιπολίτευσης έχει δείξει φανερά ότι δεν διστάζει ακόμα και να σαμποτάρει το Πρόγραμμα».

Αυτός ο φόβος έχει να κάνει με το τι θα γίνει τελικά με το «εκρηκτικό πακέτο» εκποιήσεων και αφερεγγυότητας. Τον Ιανουάριο, όταν θα συζητηθούν τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας, στον ΔΗΣΥ αναμένουν ότι η αντιπολίτευση θα επαναφέρει όλα εκείνα που έβαλε στους νόμους που έπεσαν στο Δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο το Πρόγραμμα θα μείνει ξανά πίσω, αλλά θα εξαντληθεί και η υπομονή της Τρόικας. Αν εκτροχιαστεί το Πρόγραμμα την ώρα της ανάκαμψης, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν φοβούνται τη ροή των επόμενων δόσεων του δανείου, αλλά την «κακή εικόνα που θα πλασαριστεί στις τέσσερις γωνιές του Πλανήτη».

Η έκπληξη από την Εισαγγελία

Την ώρα που μέσα από πραγματικό αγώνα δρόμου η Κυβέρνηση κατάφερε να καταθέσει τα δυο από τα πέντε νομοσχέδια του σχεδίου αφερεγγυότητας, η γνωστή συνταγματική επιφύλαξη του Γενικού Εισαγγελέα σχεδόν τα... τίναξε στον αέρα. Αντί για την είδηση ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της μέσα στις προθεσμίες, ακούστηκε ότι οποιαδήποτε προστασία δοθεί στους δανειολήπτες μπορεί τελικά να αποδειχτεί αντισυνταγματική!

Και, φυσικά, κάνοντας τη δουλειά της, αυτήν την ανέλπιστη πάσα-ασίστ, την πήρε αμέσως η αντιπολίτευση. Το ΑΚΕΛ είχε βέβαια ήδη τοποθετηθεί αρνητικά. Περισσότερο επωφελήθηκαν ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ. Τώρα πια ελπίζουν ότι μπορούν να «χτίσουν» πάνω στις επιφυλάξεις του Κώστα Κληρίδη, βγαίνοντας στην ουσία από την γωνιά, αφού έχουν το... τέλειο άλλοθι.

Στη γωνία ο... Ρίκκος

ΑΝ όμως σε αυτό το ζήτημα ο Γενικός Εισαγγελέας φάνηκε να βάζει τρικλοποδιά στην Κυβέρνηση, σε άλλα πράγματα η δράση του μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ομολογούν ότι, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που τους είχαν εκνευρίσει, η πορεία που παίρνουν τώρα οι έρευνες μπορεί να είναι και το πραγματικό «κλειδί» για τις πολιτικές εξελίξεις. Πηγή στην Πινδάρου έλεγε ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας «θα διαψεύσει ευχάριστα».

Για να προσθέσει, όμως, με νόημα ότι «γι’ αυτό μεγάλο μερίδιο έχει βέβαια ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, που τραβά το κουπί της βάρκας». Δεν είναι τυχαίο, σχολίασε, ότι «από το ΑΚΕΛ που πνίγεται σε μια λίμνη αμηχανίας προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Ρίκο Ερωτοκρίτου και να τον εξουδετερώσουν». Το σίγουρο είναι ότι διώξεις που θα φτάνουν και στα δικαστήρια «μπορεί να έχουν θετική επίδραση σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό». Στο κεφάλαιο αυτό πόντους προσθέτει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η δράση του ακούραστου νέου Γενικού Ελεγκτή.

Είναι βέβαια νωρίς να κρίνουμε αν ο Νίκος Αναστασιάδης, που μπορεί να βρεθεί στριμωγμένος στο ενεργειακό-Κυπριακό, θα μπορέσει να γράψει πόντους στο κεφάλαιο της δικαιοσύνης. Πάντως το χρειάζεται. Μετά τις τεράστιες γκάφες στην «υπόθεση Γιωρκάτζη» και την εικόνα του αλαλούμ που έδωσε ο περίγυρός του μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι κάτι που μπορεί να ανασκευάσει τις εντυπώσεις. Μένει να διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές που προανήγγειλε με την επιστροφή του, εκτός από τις υπηρεσίες που τον περιβάλλουν, θα συμπεριλάβουν και κάποιο «ανακάτωμα» στην τράπουλα του Υπουργικού...

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ