2014-12-15 08:04:24
Φωτογραφία για ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ως το πρώτο βήμα για τη «μεταμνημονιακή» εποχή παρουσίασε την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης με την τρόικα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας την Κυριακή σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ο κ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ από κοινού με το Multinational Finance Society, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε στην ομιλία του πως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» διότι μειώνει την αβεβαιότητα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα επέστρεψε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά. 


Αναφερόμενος στη «νέα σχέση» με τους δανειστές ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως αυτή θα κλειδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Περιμένουμε μέσα στους δυο πρώτους μήνες του νέους έτους να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση και να οριστικοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας για την νέα σχέση με τους δανειστές που θα πάρει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την μετά το πρόγραμμα περίοδο», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εφεξής οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο κωδικός εξόδου από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ανέφερε πως ως υπουργός Οικονομικών πέτυχε πρωτόγνωρη δημοσιονομική εξυγίανση. Ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως κ. Χαρδούβελης είναι ένας από τους λίγους που ξέρουν τόσο καλά την ελληνική οικονομία και εκτίμησε πως θα δείξει την αξία του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε κατά την ομιλία του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης, εστίασε στους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αύξησης της ζήτησης από χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και έχουν πληθωρισμό που υπολείπεται του στόχου, εννοώντας εμμέσως τη Γερμανία. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι επί του παρόντος υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη τόσο στη ζώνη του ευρώ συνολικά όσο και στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

«Κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ είναι η συνεχιζόμενη μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάκαμψη γίνεται μέχρι στιγμής με περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό τόσο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ όσο και σε επιμέρους χώρες, σε πολλές περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως τόνισε οι ιδιωτικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 2008 σε 16% του ΑΕΠ το 2013, με τη μείωση να είναι πολύ πιο έντονη στις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου παρατηρήθηκε συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ 6 και 9 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Τέλος, ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ανάφερε πως παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με «αρκετά βραδύ ρυθμό», ενώ η ανάκαμψη ειδικά στην Ε.Ε. είναι υποτονική και εύθραυστη, με χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ