2014-12-17 12:28:09
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο σταυρός στον τοίχο παραμένει στη θέση του επί 71 χρόνια - Η ...πονεμένη ιστορία της αξιοποίησης του κτιρίου στο κέντρο της πόλης
Ο σταυρός στην πίσω πλευρά του κτιριου που δεσπόζει στο κέντρο της Πάτρας παραμένει στη θέση του απο το 1943, όταν ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο απο τους Γερμανούς.

Το Αρσάκειο Πατρών λειτούργησε ως Παρθεναγωγείο το 1892 σε ενοικιασμένο κτήριο.

Η γρήγορη αύξηση των μαθητριών του επέβαλε την εξεύρεση άλλου κτηρίου.

Ο Δήμος Πατρέων, μετά από δραστικές προσπάθειες ανήγειρε στο τετράγωνο των οδών Κορίνθου, Μαιζώνος και Γκότση σχολικό συγκρότημα, στο οποίο τα μαθήματα άρχισαν στις 21 Οκτωβρίου 1940.

Με την κήρυξη, όμως, του Ελληνοϊταλικού πολέμου το κτήριο στέγασε Δημόσιες Υπηρεσίες. Το 1943 οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε νοσοκομείο.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε απο τον Ηλία Κωνσταντάτο στο group του facebook 'Η Πάτρα που μας αξίζει"

Ο χώρος του πρώην Αρσακείου Πατρών εδώ και χρόνια παραμένει επί της ουσίας χωρίς ιδιαίτερη αξιοποίηση.


Η δημοτικη αρχή του Κώστα Πελετίδη με την εκλογή της είχε μιλήσει για την προοπτική το Αρσάκειο να φιλοξενήσει το Δημαρχείο και τις δημοτικές υπηρεσίες, εφόσον πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός από την δημοτική αρχή προβλέπει στις σχολικές αίθουσες να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου, στο θέατρο του πρώτου ορόφου να γίνονται εκδηλώσεις, ενώ μια πρώτη σκέψη είναι στο υπόγειο, στον πρώην χώρο του γυμναστηρίου, να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το μέλλον του χώρου, κάτι που ίσως να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Πατρέων σε δηλώσεις του πριν απο μερικές εβδομάδες είχε επισημάνει πως "Το Αρσάκειο είναι ένα από τα καλύτερα κτήρια της πόλης και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει όμως πρώτα να ωριμάσουν οι συνθηκες".

Η πρόθεση αυτή υπήρχε στον Δήμο πολλά χρόνια πριν και έχει συνταχθεί σχετική μελέτη εφαρμογής το 1998, η οποία παρέμεινε έκτοτε ανεκμετάλλευτη.

Μάλιστα το 2011 με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τεθεί ως προτεραιότητα η μετατροπή του κτιρίου του Αρσακείου σε ένα πολυδύναμο κέντρο που θα στεγάσει τις περισσότερες υπηρεσίες Τα τελευταία χρόνια στο χώρο του παλαιού Αρσάκειου φιλοξενήθηκε η έκθεση καρναβαλικών στολών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκεί φυλάσσεται και μέρος αρχειακού υλικού των δημοτικών υπηρεσιών.

Γωγώ Παπαδάκου-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ