2014-12-18 17:58:00
Φωτογραφία για Διαθέτει πάνω από1.169,5 τόνους χρυσού ενώ στο αποθεματικό ταμείο βρίσκονται ήδη $ 582 δισ.
Σε θρίλερ εξελίσσεται η νομισματική κρίση στη Ρωσία, καθώς το ρούβλι, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το πρώτο διήμερο της εβδομάδας, χάνοντας περίπου 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου, φάνηκε την Τετάρτη να ανακάμπτει, μετά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας με αγορά συναλλάγματος. Μια ανάκαμψη ωστόσο που ήταν προσωρινή, αφού το νόμισμα υπέστη νέα πτώση.

Το ρούβλι έχασε άλλο ένα 11% της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Οι νέες επίσημες ισοτιμίες διαμορφώνονται στα 84,5890 ρούβλια για ένα ευρώ (έναντι 76,1516) και τα 67,7851 ρούβλια για ένα δολάριο (έναντι 61,1512). Κι αυτό παρά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 17% από 10,5%.

Διαβεβαίωση

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη νομισματική κρίση της τελευταίας 15ετίας χωρίς να παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς
. Ο Μεντβέντεφ απέρριψε την πιθανότητα να προχωρήσει σε «υπερβολικά αυστηρή ρύθμιση» της αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, «δεν θα είναι για καλό». Καθησυχαστική ήταν και η ΕΚΤ, που επισήμανε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Η ρωσική νομισματική κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχει ένα άλλο εργαλείο άμυνας: η πώληση χρυσού. Η Ρωσία έχει στην κατοχή της περίπου 1.169,5 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τεράστια αποθέματα ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι το αποθεματικό ταμείο διαθέτει περί τα 582 δισ. δολάρια. Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πιέσεις που δέχεται η ρωσική οικονομία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και εκτός των συνόρων της.

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ