2014-12-19 12:07:03
Φωτογραφία για Στο top 10 της λίστας με τις κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2014 μπήκε το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά
Στάθης Βασιλόπουλος

«Ηταν η ανακάλυψη που έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην αρχαιολογία». Με αυτή τη φράση προλογίζουν την Αμφίπολη οι συντάκτες της ιστοσελίδας archaeology.org, οι οποίοι κατατάσσουν τον επιβλητικό τάφο στην τρίτη θέση της λίστας με τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2014.

«Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος, τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλον τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού, και εύκολα κέρδισε μια θέση στο top 10 των ανακαλύψεων του 2014» αναφέρουν οι συντάκτες της ιστοσελίδας, οι οποίοι επέλεξαν να ξεκινήσουν το αφιέρωμά τους με την Αμφίπολη.


Η πρωτιά

Την πρωτιά στη σχετική λίστα καταλαμβάνει το πέτρινο υπόγειο, ηλικίας περίπου 5.000 ετών, κάτω από το διάσημο μνημείο του Stonehenge, που έφεραν στο φως οι ερευνητές χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους χαρτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων γεωραντάρ και τρισδιάστατης σάρωσης με λέιζερ για να δημιουργήσουν έναν λεπτομερέστατο χάρτη της περιοχής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένας «θησαυρός» από 22.000 ρωμαϊκά νομίσματα (χρονολογούνται από το 260 μ.Χ έως το 340 μ.Χ.) που εντοπίστηκαν στη νοτιοδυτική Αγγλία (Seaton Down). Στη λίστα υπάρχει, μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη ενός βυθισμένου πλοίου του 1846 στον Καναδά, το οποίο εικάζεται ότι είναι το «Ερεβος», δηλαδή ένα από τα δύο πλοία με τα οποία αναχώρησε για την αποστολή του στην Ανταρκτική ο Τζον Φράνκλιν και το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Στάθης Βασιλόπουλος

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ