2014-12-19 15:32:00
Φωτογραφία για Στα άδυτα του νέου Κοιμητηρίου - Δημοτικές εγκαταστάσεις χιλιάδων ευρώ σαπίζουν πριν καν χρησιμοποιηθούν [video + photos]
Στα άδυτα του νέου Κοιμητηρίου - Δημοτικές εγκαταστάσεις χιλιάδων ευρώ "σαπίζουν"... πριν καν χρησιμοποιηθούνΠριν από μερικές ημέρες η νέα δημοτική αρχή, παρουσίασε τα έργα των πρώτων εκατό ημερών, δίνοντας βάση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική όπως είχε εξαγγελθεί προεκλογικά, παρόλα αυτά όμως εξοπλισμοί δεκάδων χιλιάδων ευρώ παραμένουν ανενεργοί και ανέγγιχτοι κινδυνεύοντας να αχρηστευθούν!

Το Creteplus.gr, βρέθηκε στα σκονισμένα εδώ και χρόνια υπόγεια του Νέου Κοιμητηρίου στον Άη Γιάννη και εξασφάλισε αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο.

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα, είναι ότι οι εξοπλισμοί των παρακάτω φωτογραφιών είναι αν μη τι άλλο αχρησιμοποίητοι, μιας και τα ασύνδετα καλώδια και οι ζελατίνες -σε πολλές περιπτώσεις- φαίνονται να βρίσκονται ακόμη στη θέση τους.

Γνωρίζουν τα πάντα από το 2003 στο Δήμο

Πριν από περίπου δέκα χρόνια το 2003, η τότε νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Κουράκη, θέλοντας να ξεκινήσει τις διαδικασίες έναρξης χρήσης του νέου Κοιμητηρίου, συνεδρίασε έτσι ώστε να παύσει τη λειτουργία του Κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου.


Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου συνεδρίασε την Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 στις 19.30, ύστερα από την αριθμ. 18722/23.7.2003 πρόσκληση του Προέδρου κ. Καρατζάνη. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η "Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων Ηρακλείου".

Αυτό που συζητήθηκε τότε ήταν ο τρόπος και το πλαίσιο λειτουργίας του Κοιμητηρίου και η εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ευκαιριών πέριξ αυτού, όπως και η διαδικασία της μετάβασης από το ένα στο άλλο.

Παρόντες, συνυπογράφοντες και συμφωνούντες με το Πρακτικό 16 της Απόφασης 514, πλην της τότε δημοτικής αρχής, ήταν μεταξύ άλλων οι κκ. Γρηγόρης Πασπάτης (Πρόεδρος του σημερινού Δημ. Συμβ. και ιδρυτικό μέλος της επικρατούσας παράταξης "Δύναμη Πολιτών"), Φαίδων Βαρδαβάς (πατέρας του Κ. Βαρδαβά σημερινού Αντιδημάρχου Αθλητικών), Κώστας Μαμουλάκης (τωρινός δήμαρχος Μαλεβιζίου, θείος του Χ. Μαμουλάκη σημερινού Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων) και φυσικά… ο Γιώργος Καραντινος, σημερινόςΑντιδήμαρχος Οικονομικών. Επομένως, ήταν γνωστή τοις πάσι κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το Νέο Κοιμητήριο, εδώ και αρκετά χρόνια.

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Καραντινός πρόσφατα έπαιξε καίριο ρόλο, στην υπόθεση με τους δικαστικούς επιμελητές (Διαβάστε ΕΔΩ) οι οποίοι εισέβαλλαν σε σπίτια πολιτών και προσημείωναν... τηλεοράσεις, πλυντήρια και οικοσκευές, προς τέρψιν των πλειστηριασμών για χρέη κάτω των... 5.000 ευρώ!

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αποσαφηνίστηκε και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε πολίτης, για να κάνει χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού (συγκεκριμένα 15 ευρώ/ημέρα).

Πως και γιατί υπάρχουν εκεί οι εξοπλισμοί

Οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί, ακριβώς στο υπέδαφος (εσωτερικό υπόγειο) του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, είναι στην ουσία ο χώρος παραμονής των νεκρών πριν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκαμε κατά την επίσκεψη μας στο χώρο:

1. Υπάρχουν δύο είσοδοι. Μία εντός του Ιερού Ναού πίσω από το μανουάλι των κεριών και άλλη μία πίσω από τον Ναό, από την οποία υπάρχει ηλεκτρική υποδομή για είσοδο ολόκληρου αυτοκινήτου μέσω γκαραζόπορτας.

2. Στον προθάλαμο, βρίσκονται 6 ψυγεία τοποθέτησης νεκρών πλήρως εξοπλισμένα.

3. Ειδικός θάλαμος πίσω από τα ψυγεία, για πιθανή αποκατάσταση βλάβης και επένδυση του χώρου με ειδική μόνωση.

4. Πλήρεις και συνδεδεμένοι πίνακες ηλεκτρισμού, αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο χώρο.

Στη δεύτερη αίθουσα:

5. Διπλή τουαλέτα με προθάλαμο και νιπτήρα.

6. Ειδικό ασανσέρ, αποκλειστικά για τον νεκρό. Συγκεκριμένα, τον ανεβάζει από τον χώρο αναμονής στον χώρο εντός του Ναού.

7. Ολοκληρωμένο σύστημα εξαερισμού αποκλειστικά για αυτή την αίθουσα.

8. Εξοπλισμός προς πάσα δημόσια χρήση, όπως π.χ. ξύλινες καρέκλες, μαρμάρινες πλάκες, αποθηκευτικοί χώροι κα.

9. Είσοδος πέντε μέτρων με ρολό ηλεκτρικής γκαραζόπορτας, για την είσοδο αυτοκινήτου γραφείου τελετών, μήκους περίπου 5 μέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων.

10. Μαρμάρινο δάπεδο, με πλάκες του 1 μέτρου.

Όλα τα παραπάνω είναι τα περιεχόμενα του χώρου αναμονής νεκρών, που μπορεί να δει κανείς, με μια πρόχειρη ματιά και από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες. Εξοπλισμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και παραμένει ασύνδετος, σκονισμένος και φθίνων!

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί

Ο τρόπος με τον οποίο είναι κατασκευασμένο το Νέο Κοιμητήριο στην περιοχή του Άη Γιάννη σε μεγάλο βαθμό, πέραν του ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών για ένα σύγχρονο νεκροταφείο, έχει να κάνει και με τα έσοδα του Δήμου.

Με λίγα λόγια, ο Δήμος κερδίζει από τις επιχειρήσεις εντός και εκτός του Κοιμητηρίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Άμεσα από τις μισθώσεις των γύρω καταστημάτων, και έμμεσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους συγγενείς των αποθανώντων.

Αυτή τη στιγμή, ένας μέσος όρος μισθωτηρίου επιχείρησης, είναι περίπου στα 5 με 7 χιλιάδες ευρώ. Επομένως, ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν τέτοια ποσά κάθε μήνα, με το να κάνει πλήρη χρήση των υποδομών του. Δεδομένο, μπορεί να κρατηθεί και το γεγονός ότι η χρήση του θαλάμου προϋποθέτει την παραμονή κόσμου στο σημείο για 1-2 μέρες, κάτι που μεταφράζεται σε άμεσα έσοδα επίσης.

Με το να έχει λοιπόν, μια επένδυσή του όπως ο χώρος αναμονής νεκρών σε αχρηστία, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην υποστήριξη της όλης εμπορικής εκμετάλλευσης στο σημείο.

Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, ο λόγος ύπαρξης ενός νέου κοιμητηρίου στο Ηράκλειο, εκτός από τις υπερανάγκες της κοινωνίας και του να καλυφθούν τα έξοδα κατασκευής του, είναι και η εμπορική εκμετάλλευση.

Πόσο πιο μακάβριο όμως να γίνει, τη στιγμή που αφήνεται απροστάτευτη μια επένδυση τόσων χιλιάδων ευρώ, ενώ η δημοτική αρχή στρέφεται και ρίχνει το βάρος της σε θέματα όπως οι κατασχέσεις τηλεοράσεων και πλυντηρίων σε μικροοφειλέτες και ευπαθείς ομάδες, μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Εικόνες γενικότερης… εγκατάλειψης

Πέραν βέβαια του συγκεκριμένου θαλάμου, με μια πρόχειρη αυτοψία στο χώρο παρατηρήθηκε το φαινόμενο των καταστροφών στους γύρω χώρους. Τσιμέντα σκασμένα, σοβάδες ετοιμόρροποι και στοιχεία που μαρτυρούν την εγκατάλειψη.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ