2014-12-20 13:36:03
Φωτογραφία για Οι μυστικές διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την Αβάνα και την Τεχεράνη
Επίσημη επίσκεψη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Ραούλ Κάστρο (Ιανουάριος 2012).Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            (μτφ. Κριστιάν)

Η ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα προϊδεάζει εκείνη της σχέσης με την Τεχεράνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείψαν τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες τους και αυτά τα δύο κράτη δεν παραιτήθηκαν από τα επαναστατικά ιδανικά τους. Ωστόσο, ρεαλιστικά, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Κούβα και το Ιράν δεν θα ηττηθούν από τη διπλωματική απομόνωση και τον οικονομικό πόλεμο. Ετοιμάζεται για ένα άλλο είδος αντιπαράθεσης.

Η ταυτόχρονη ανακοίνωση από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας εξέπληξε πολλούς στην Ευρώπη.  

Ως συνήθως, η Ουάσιγκτον διαπραγματευόταν μυστικά με τον αντίπαλό της, ενώ επιβάλλει κυρώσεις στην ΕΕ τις οποίες θα σπεύσει πρώτη να άρει, προς όφελός της φυσικά.


Εδώ και δύο χρόνια, ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να κατευνάσει τις συγκρούσεις μεταξύ της Αυτοκρατορίας του και των κρατών που του αντιστέκονται: τη Κούβα στη Λατινική Αμερική, το Ιράν στην «Ευρύτερη Μέση Ανατολή». 

Πράγματι, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι δεν λειτούργησαν οι μονομερείς κυρώσεις   -στην ουσία, πράξεις οικονομικού πολέμου-   που λαμβάνονται από την Ουάσιγκτον και που επεκτείνονται από την ίδια στους συμμάχους της.  

Η Κούβα, όπως και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έχουν υποφέρει πολύ, αλλά δεν σταμάτησαν να αντιστέκονται.

Μισός αιώνας αγώνας

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κούβα είχε κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής του απαρτχάιντ την οποία η Νότια Αφρική σχεδίαζε να επεκτείνει στις γειτονικές της χώρες. Το λευκό καθεστώς στην Πρετόρια υποστηριζόταν τότε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 

Ο κουβανικός στρατός αναπτύχθηκε στην Αγκόλα και τη Ναμίμπια μέχρι τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας το 1988.

Ο Φιντέλ Κάστρο κατάφερε να νικήσει μια ιδεολογία διαίρεση της ανθρωπότητας στα δύο: αφέντες και δούλοι.

Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια ώσπου να καταργηθεί το καθεστώς απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής  ώσπου ο Νέλσον Μαντέλα έγινε πρόεδρος του πλέον ενωμένου λαού της Νότιας Αφρικής.

Ταυτόσημα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κινητοποιήθηκε κατά της πολιτικής του απαρτχάιντ την οποία σκόπευε το Ισραήλ να επεκτείνει στους γείτονές του. 

Το σιωνιστικό καθεστώς του Τελ Αβίβ υποστηρίζεται από τότε που ανακηρύχθηκε παράνομα το 1948 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Διεκδικεί όλη τη γη από το Νείλο μέχρι τον Ευφράτη. Το Ιράν στηρίζει τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και τις οργανώσεις της παλαιστινιακής Αντίστασης. 

Υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν υποστεί πολλές ήττες, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Υεμένη.

Οι δεσμοί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ έχουν τεκμηριωθεί εκτενώς.  

Τα δύο κράτη έχουν την ίδια προέλευση: Η Νότια Αφρική οργανώθηκε από τον έμπορο διαμαντιών Cecil Rhodes    -ο θεωρητικός του «γερμανικού ιμπεριαλισμού» [  InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ