2014-12-22 02:07:05
Φωτογραφία για Ποιος ήταν ο δράστης της δολοφονίας των αστυνομικών; [photos]
Μετά και την ενέδρα θανάτου που έστησε ένας ένοπλος στους δύο αστυνομικούς της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ... φοβούνται ότι αν αποδειχθεί ότι ο δράστης που στη συνέχεια αυτοκτόνησε είχε ως κίνητρο την εκδίκηση για τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου, του Έρικ Γκάρνερ, από λαβή στραγγαλισμού που του έκανε αστυνομικός, θα πυροδοτήσει ένταση και φυλετικές διαμάχες.

Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ένοπλων εμπλοκών ανάμεσα σε αφροαμερικανούς και αστυνομικούς έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς και παρεμβάσεις από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Το χρονικό του θανάτου

Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν χωρίς προειδοποίηση από μικρή απόσταση ενώ κάθονταν μέσα στο περιπολικό τους στην περιοχή Μπέντφορντ-Στόιβεσαντ του Μπρούκλιν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Ουίλιαμ Μπράτον, έχοντας δίπλα του τον ντε Μπλάζιο.


"Παρόλο που εξακολουθούμε να ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες, είναι σαφές πως πρόκειται για δολοφονία, ότι οι αστυνομικοί αυτοί πυροβολήθηκαν σε στυλ εκτέλεσης", δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δέχεται έντονη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες. Διαδηλώσεις ξέσπασαν αφού ένα σώμα ενόρκων αρνήθηκε αυτό το μήνα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για το θάνατο του Γκάρνερ από λαβή στραγγαλισμού που του έγινε κατά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο στο Στάτεν Άιλαντ.

Ο Μπράτον είπε ότι ο δράστης των χθεσινών φόνων είναι ο Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, 28 ετών, και πρόσθεσε πως ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών από την πλευρά του συνεπιβάτη με ένα ασημένιο ημιαυτόματο πιστόλι. Στη συνέχεια διέφυγε σε γειτονικό σταθμό του μετρό και αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε ο Μπράτον.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε πως οι φονευθέντες αστυνομικοί είναι ο Ράφαελ Ράμος, 40 ετών, και ο Ουεντζιάν Λιού, 32 ετών. Ο Λιού είχε παντρευτεί πριν από δύο μήνες. Ο Ράμος είχε ένα γιο 13 ετών.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2011 που αστυνομικοί της Νέας Υόρκης σκοτώνονται από πυρά και το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή μεταξύ ορισμένων αστυνομικών εναντίον του ντε Μπλάζιο, για τον οποίο πιστεύουν ότι δεν τους υποστηρίζει αρκετά μπροστά στην οργή της κοινής γνώμης. Ο δήμαρχος διατηρεί μια δύσκολη σχέση με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει το σεβασμό των ελευθεριών του πολίτη με τις ανησυχίες της αστυνομίας.

Ο Πάτρικ Λιντς, επικεφαλής της Εθελοντικής Ένωσης Αστυνομικών που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα συνδικάτο των αστυνομικών, δήλωσε πως "απόψε υπάρχει αίμα στα χέρια πολλών".

Υπάρχει αίμα στα χέρια "αυτών που υποκινούν τη βία στο δρόμο υπό το πρόσχημα της διαμαρτυρίας, που προσπάθησαν να καταστρέψουν αυτό που οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης κάνουν καθημερινά", δήλωσε ο Λιντς σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό το αίμα στα χέρια αρχίζει στα σκαλιά του Δημαρχείου στο γραφείο του δημάρχου".

Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για τους φόνους ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Χαβάη. Εξέδωσε αργότερα δήλωση στην οποία αναφέρει πως τους καταδικάζει άνευ όρων και προσθέτει πως οι αστυνομικοί "αξίζουν καθημερινά το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας".

Ποιος ήταν ο Μπρίνσλεϊ

Μια καταχώριση στο Ίντερνετ κάνει λόγο για σχέση ανάμεσα στο έγκλημα του Μπρίνσλεϊ, ο οποίος ήταν μαύρος, και την οργή για το θάνατο του Γκάρνερ.

Ένας λογαριασμός στον ιστότοπο Instagram που αποδίδεται στον Μπρίνσλεϊ περιέχει τη φωτογραφία ενός άνδρα με γυαλιά με συρμάτινο σκελετό και μια χωριστή φωτογραφία ενός ασημένιου πιστολιού.

Στον λογαριασμό, στον οποίο χρησιμοποιείται υβριστικά η λέξη "γουρούνι" για τους αστυνομκούς, αναφέρεται: "Σήμερα βάζω φτερά σε γουρούνια. Πήραν 1 δικό μας ... Ας πάρουμε 2 δικούς τους".

Στην καταχώριση περιλαμβάνονται χάσταγκ για τον Έρικ Γκάρνερ και για τον Μάικλ Μπράουν, τον έφηβο που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον.

Ο Instagram ανακοίνωσε πως ο λογαριασμός που αποδίδεται στον Μπρίνσλεϊ έχει διαγραφεί.

Ο Μπράτον δήλωσε πως η αστυνομία θα ερευνήσει αν ο Μπρίνσλεϊ είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για τους φόνους των Μπράουν και Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη και στην Ατλάντα, που ήταν ο τελευταίος τόπος διαμονής του.

Ο Μπρίνσλεϊ πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά την πρώην φιλενάδα του στην κομητεία της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ το πρωί του Σαββάτου, πριν μεταβεί στο Μπρούκλιν, όπου είχε διασυνδέσεις, δήλωσε ο Μπράτον.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αρχές της Βαλτιμόρης, που ερευνούσαν τον πυροβολισμό εκεί, προειδοποίησαν στις 2:45 μ.μ. την αστυνομία της Νέας Υόρκης να προσέχει για τον Μπρίνσλεϊ. Αυτό συνέβη σχεδόν την ώρα που πυροβολήθηκαν οι δύο νεοϋορκέζοι αστυνομικοί.

Ωστόσο η αστυνομία της Βαλτιμόρης έδωσε διαφορετικές ώρες, δημιουργώντας ερωτηματικά για το πόσο νωρίτερα είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία της Βαλτιμόρης ανακοίνωσε πως οι ερευνητές της εντόπισαν το κινητό τηλέφωνο του Μπρίνσλεϊ και διαπίστωσαν ότι βρισκόταν στο Μπρούκλιν και στις 2:10 μ.μ. τηλεφώνησαν στην αστυνομία εκεί για να την ενημερώσουν πως ο ύποπτος βρίσκεται στην περιοχή και για τις απειλές που είχε διατυπώσει στον Instagram.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ένας νεοϋορκέζος ακτιβιστής για τα δικαιώματα του πολίτη που είχε υποστηρίξει τις οικογένειες των Μπράουν και Γκάρνερ, δήλωσε πως είναι εξοργισμένος από τους φόνους των αστυνομικών, αν σχετίζονται με τους θανάτους των δύο ανδρών. Υποστηρικτές των δικαιωμάτων του πολίτη στο Λος Άντζελες και η οικογένεια του Μπράουν καταδίκασαν επίσης τους φόνους.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ