2014-12-22 13:47:10
Φωτογραφία για Στην παράδοση του Μπίσμαρκ
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Σταϊνμάγερ, στο Spiegel δεν είναι μόνο η πρώτη φωνή ρεαλισμού και υπευθυνότητας που προειδοποιεί ότι περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ρωσίας δεν είναι συμφέρουσα για την ΕΕ.

Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο κάποιοι στο Βερολίνο θυμήθηκαν το δόγμα του καγκελάριου Μπίσμαρκ ότι χωρίς καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια ούτε ευημερία για τη Γερμανία.

Βερολίνο και Μόσχα έχουν μια παράδοση συνεργασίας που σκιάζει ακόμη και τις πιο σκληρές περιόδους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Την άνοιξη του 1922 στο Ράπαλο της Ιταλίας η Γερμανία της Βαϊμάρης και η νεαρή τότε σοβιετική Ρωσία συμμάχησαν απέναντι στους νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Γαλλία και Βρετανία. Από τότε μέχρι και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 ο γερμανικός στρατός κατασκεύαζε και δοκίμαζε τα απαγορευμένα από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών όπλα στο έδαφος της ΕΣΣΔ.


Η παράδοση του Μπίσμαρκ είχε σφραγίσει τη γερμανική διπλωματία και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανού πρέσβη στη Μόσχα Φον Σούλεμπουργκ, ο οποίος έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στην υπογραφή του γερμανοσοβιετικού Συμφώνου από τους Ρίμπεντροπ - Μολότοφ στα τέλη Αυγούστου του 1939: Τον Ιούνιο του 1941 λίγο πριν από την επίθεση του Χίτλερ προειδοποίησε τον Στάλιν, καθώς πίστευε ότι η διάρρηξη της συνεργασίας των δύο χωρών ήταν προδοσία!

Η δήλωση Σταϊνμάγερ είναι και σαφής διαφοροποίηση από τη Μέρκελ, η οποία έχει υποθηκεύσει μια συνεργασία και φιλία με τη Μόσχα που έχτισαν διαδοχικά οι Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μια φιλία που άντεξε ακόμη και την ασφυκτική πίεση που άσκησε η κυβέρνηση Ρέιγκαν στη Βόννη στην περίοδο 1980-88.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας γνωρίζει πολύ καλά εξάλλου ότι με την Ευρωζώνη, με υπαιτιότητα του Βερολίνου, να κινδυνεύει να μπει σε σπιράλ αποπληθωρισμού, μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ρωσίας από τις κυρώσεις, την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και την κατακρήμνιση του ρουβλίου, θα ήταν ένα σοκ μεγατόνων για τη χώρα του.

Αν ο Σταϊνμάγερ παραπέμπει στον Μπίσμαρκ, η Μέρκελ παραπέμπει στον διάδοχο του σιδηρού καγκελαρίου, τον Καπρίβι, που δεν ανανέωσε τη Συνθήκη Εγγυήσεων Γερμανίας-Ρωσίας και έσπρωξε την Αγία Πετρούπολη σε συμμαχία με το Παρίσι.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2008 η Γερμανία προβάλλει έστω και στιγμιαία αντάξια των ηγετικών της ευθυνών στη Γηραιά Ηπειρο.

 
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ