2014-12-24 11:18:37
Φωτογραφία για Η Κίνα πρόθυμη να δανείσει τη Ρωσία
Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να βοηθήσει τη Μόσχα, αλλά πιστεύει ότι η Ρωσία “έχει τη δυνατότητα και τη σοφία να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην οικονομική συγκυρία” είπε ο υπουργός εξωτερικών της Κίνα Γουάνγκ Γι, χωρίς όμως να αναφέρθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις της κινεζικής πλευράς. Σε μια άλλη δήλωση το προηγούμενο σαββατοκύριακο ο Γουάνγκ Γι είχε δηλώσει ότι “αν το χρειαστεί η ρωσική πλευρά θα τους παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια, εντός των δυνατοτήτων μας.”

Οι δυο χώρες έχουν πολύπλευρες οικονομικές σχέσεις. Η Ρωσία μεταξύ άλλων παρέχει στην Κίνα ενέργεια και πρώτες ύλες, ενώ δεν είναι μικρές οι εξαγωγές της κινέζικης βιομηχανίας προς την Ρωσία.

Η κινεζική οικονομική βοήθεια αναμένεται να βοηθήσει το Κρεμλίνο να σταματήσει την πτώση του ρώσικου νομίσματος. Όμως και η Κίνα πρόκειται να επωφεληθεί, ως προς το διεθνές της στάτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά χρέη προς την Κίνα, η οποία, μέσω της σταθερής της οικονομίας είναι ένας διεθνής παίκτης που αναβαθμίζεται συνεχώς.


Επιπλέον η περαιτέρω προσέγγιση Κίνας Ρωσίας φτιάχνει έναν ασιατικό “άξονα”, ο οποίος αν σταθεροποιηθεί μπορεί να αποτελέσει ένα αντίπαλο δέος στον αντίστοιχο ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορες τις δυτικές δυνάμεις. Όπως είχε προειδοποιήσει ο μεγάλος διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι στο κλασικό πλέον κείμενο του “Η μεγάλη σκακιέρα” η Αμερική δεν πρέπει να επιτρέψει την εμφάνιση ενός σημαντικού παίκτη στην Ευρασία, ο οποίος να απειλήσει την αμερικανική μονοκρατορία, πρόταση που υιοθετήθηκε από την αμερικανική πολιτική. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την περαιτέρω προσέγγιση ΗΠΑ Ρωσίας και αν ναι με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό.

Πρόσφατα ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε κάποιες κινήσεις προσέγγισης με την Κίνα, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την σινορωσική προσέγγιση. Φαίνεται πάντως δύσκολο οι δυο ασιατικές χώρες να συνεχίσουν για καιρό να δέχονται να αποτελεί η Ασία πεδίο άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και από ό,τι φαίνεται έχουν ξεκινήσει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

 http://www.rizopoulospost.com/h-kina-prothymh-na-daneisei-th-rwsia/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ