2014-12-24 19:04:15
Φωτογραφία για «Εφικτή» μία συμφωνία για τα πυρηνικά, λέει ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε την Τετάρτη ότι... είναι πεπεισμένος πως μία μόνιμη συμφωνία ενδέχεται να επιτευχθεί άμεσα με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Η Τεχεράνη και η λεγόμενη P5 +1 ομάδα -αποτελούμενη από τις Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ συν τη Γερμανία- έχουν επιδοθεί σε συνομιλίες από τον Φεβρουάριο για την επίτευξη μίας μόνιμης πυρηνικής συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό της διπλωματικής κρίσης που κρατά εδώ και μία δεκαετία.

Η τελική συμφωνία αποσκοπεί στη διασφάλιση του ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της, ενώ παράλληλα θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν παραλύσει την οικονομία του Ιράν.

«Είμαι σίγουρος ότι μια επικείμενη συνολική συμφωνία είναι εφικτή», σημείωσε ο Ζαρίφ σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο του.


«Απαιτείται προνοητικότητα, πολιτική βούληση και αναγνώριση των πραγματικοτήτων από τους συνομιλητές μας, καθώς και το θάρρος να κάνουν τη σωστή επιλογή ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα», τόνισε.

Η Τεχεράνη συμφώνησε τον Νοέμβριο να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα να αρθούν μερικές κυρώσεις σε μια προκαταρκτική συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν απέρριψε την «αυθαίρετη, απάνθρωπη και παράνομη απαίτηση» που γίνεται από άλλες χώρες για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι αποτελεί μέρος ενός ειρηνικού ενεργειακού προγράμματος.

Το Ιράν και η λεγόμενη P5+1 ομάδα απέτυχε τον Νοέμβριο να επιτευχθεί μία συμφωνία-ορόσημο, δίνοντας προθεσμία στους εαυτούς τους να καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία μέχρι την 1η Ιουλίου Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ