2014-12-29 12:56:01
Φωτογραφία για Προκηρύσσονται εκλογές: Μόλις 168 ψήφοι υπέρ Δήμα - Δείτε πως ψήφισε ο κάθε βουλευτής
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών και έτσι, όπως ορίζει το Σύνταγμα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Σταύρο Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ τα "παρών" ήταν 132 με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθεί ούτε στην τρίτη ψηφοφορία ο μαγικός αριθμός "180". Πλέον θα προκηρυχθούν οι εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν 25 Ιανουαρίου, ή 1 Φεβρουαρίου. Μέσα σε 10 μέρες καλείται να διαλυθεί η Βουλή.

Δείτε πως ψήφισε ο κάθε βουλευτής

Και επίσημα τέλος. Δεν εκλέγουμε πρόεδρο της Δημοκρατία. 120 τώρα τα ΠΑΡΩΝ.

Πάμε για εκλογές. Μένει να οριστεί η ημερομηνία με πιθανότερη εκείνη της 25ης Ιανουαρίου.

«Παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Νταβρής, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής, Μίκα Ιατρίδη, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χρήστος Αηδόνης, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Νίκη Φούντα, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρων και ο Βύρων Πολύδωρας.

«Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης, στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρέπει να θυροκολληθεί μέσα σε 10 μέρες. Αλλά στους... διαδρόμους της Βουλής "κυκλοφορεί" έντονα ότι το ΠΔ θα θυροκολληθεί ακόμη και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν, με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Εκείνο που μένει να... διευκρινιστεί είναι και το ποιος θα ενημερώσει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Αν δηλαδή αυτός θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Το πρώτο πράγμα που θα κληθεί να κάνει η νέα Βουλή είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Βουλή αποτυγχάνει να εκλέξει ΠτΔ. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη και σχετική πλειοψηφία στην τρίτη.

Σε περίπτωση που οι 180 αυτές ψήφοι εξασφαλιστούν, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρέπει να θυροκολληθεί μέσα σε 10 μέρες. Αλλά στους... διαδρόμους της Βουλής "κυκλοφορεί" έντονα ότι το ΠΔ θα θυροκολληθεί ακόμη και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν, με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Εκείνο που μένει να... διευκρινιστεί είναι και το ποιος θα ενημερώσει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Αν δηλαδή αυτός θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Το πρώτο πράγμα που θα κληθεί να κάνει η νέα Βουλή είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Βουλή αποτυγχάνει να εκλέξει ΠτΔ. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη και σχετική πλειοψηφία στην τρίτη.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ