2014-12-29 17:46:18
Φωτογραφία για ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί, λίγη ώρα αφότου η Βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. «Μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μία φορά για το μέλλον του» σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί και προσθέτει: «Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδεις ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της Ευρωζώνης».

 Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί μεν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να κάνει συγκεκριμένα σχόλια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Φυσικά και παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστίν Βιρτς, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας, «ειδικά εκείνα που έχουν συμβεί μόλις μισή ώρα πριν». «Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Από την πλευρά της ΕΚΤ ζήτησε την άποψη των ελληνικών Αρχών για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

«Θα αναμείνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών Αρχών για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αξιολόγηση, και θα συζητήσουμε επ' αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές η ΕΚΤ σημειώνει ότι: «Επαφίεται τώρα στο ελληνικό εκλογικό σώμα να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία», ξεκαθαρίζει.  ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται τέλος πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015.

Τα διεθνή Μέσα για τις πρόωρες εκλογές

Στην πτώση του χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών και τη νέα άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές μετά την άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης. Υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρεται στην αποτυχία της προεδρικής εκλογής. Αναφέρει πως: «Η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%». Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα». Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις». Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της». Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση, που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας, ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα. 

Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, ότι έχει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, αναφέρεται, επίσης, ότι το Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος, κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η L’ Echo αναφέρει, επίσης, ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

Η πιθανή αναρρίχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία παρακολουθείται με επαγρύπνηση, ιδίως στην Ισπανία, όπου το κίνημα Podemos, επίσης μέλος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του κατά το τελευταίο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι εκβιαστές
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι εκβιαστές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ