2014-12-30 23:53:15
Φωτογραφία για Τρεις χώρες απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας Έξοδος [video + photo]
Μια ακόμη αμερικανική υπερπαραγωγή που πραγματεύεται γεγονότα από τη Βίβλο προκαλεί αντιδράσεις και ενστάσεις στον... αραβικό κόσμο. Τρεις χώρες - το Μαρόκο, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - αποφάσισαν την απαγόρευση της προβολής της ταινίας "Έξοδος: Θεοί και βασιλιάδες", με κάθε χώρα να προβάλει και διαφορετικά επιχειρήματα για την εν λόγω ενέργεια.

Εσφαλμένη αναπαράσταση του Θεού, βλέπει το Μαρόκο

Η αιτία που προέβαλαν οι αρχές του Μαρόκο είναι πως η ταινία "αναπαριστά τον Θεό ως ένα παιδί, τη στιγμή της θείας αποκάλυψης στον προφήτη Μωυσή" κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις θρησκείες. Μάλιστα όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Le Monde, η ταινία έφτασε στις μαροκινές αίθουσες και ξεκίνησε να προβάλλεται από μία τουλάχιστον κινηματογραφική αίθουσα, αφού η εντολή απαγόρευσης δόθηκε αρχικά στους υπεύθυνους διανομής προφορικά. Ένας από τους Μαροκινούς που έφεραν τα δικαιώματα προβολής της ταινίας στο Μαρακές δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο πως του είναι αδιανόητη μια τέτοια απόφαση. "Το παιδί που κάνει την αποκάλυψη του Θεού στο Μωυσή δεν ισχυρίζεται σε κανένα σημείο πως είναι ο Θεός" σημειώνει.


Ανακρίβειες ιστορικές και θρησκευτικές βλέπει η Αίγυπτος

Ο υπουργός πολιτισμού της Αιγύπτου Γκαμπέρ Ασφούρ από την άλλη ανέφερε σε συνέντευξη τύπου για το θέμα μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα πως η ταινία παρουσιάζει "την ιστορία από την σιωνιστική πλευρά και παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα". Όπως εξήγησε ο Ασφούρ, της απόφασης προηγήθηκε σύγκληση επιτροπής ιστορικών που απαγόρευσε την προβολή δια παντός.

Επιπλέον οι αιγυπτιακές αρχές αναφέρθηκαν στο γεγονός του χωρισμού των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας. Όπως αναφέρουν, στην ταινία η διαφυγή των Εβραίων δικαιολογείται από το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης και όχι χάρη στη θεϊκή παρέμβαση, ενώ ο Μωυσής κρατά σπαθί και όχι μπαστούνι, όπως περιγράφεται σαφώς στη Βίβλο και το Κοράνι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν τα "λάθη" στην ταινία

Το φιλμ δεν θα προβληθεί ούτε στα Εμιράτα, αφού όπως αναφέρουν "περιέχει λάθη θρησκευτικά και ιστορικά". Το εθνικό συμβούλιο επικοινωνίας της χώρας σημειώνει: "Η ταινία αναπαριστά τον Μωυσή ως φιλειρηνιστή και όχι ως προφήτη του Θεού" και συνεχίζει: "Δεν θα επιτρέψουμε την παραποίηση των θρησκειών. Όταν πρόκειται για ταινίες θρησκευτικές ή ιστορικές, προσέχουμε το σενάριο το οποίο πρέπει να είναι σωστό και φροντίζουμε πάντα να μην προσβάλουμε το συναίσθημα των άλλων" σημειώνει η εκπρόσωπος της χώρας.

Δείτε το τρέιλερ της επίμαχης ταινίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινηματογραφική ταινία προκαλεί αντιδράσεις σε μουσουλμανικές χώρες. Μόλις τον Μάρτιο, η αμερικανική υπερπαραγωγή "Νώε" είχε απαγορευτεί από το Ισλάμ, αφού ο Νώε αποτελεί προφήτη και για τους πιστούς του μουσουλμανισμού.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως την υπόθεση της Εξόδου από την Αίγυπτο είχε πραγματευτεί και η ταινία "10 εντολές" το 1956, με πρωταγωνιστή τον Τσάρτον Ήστον, η οποία είχε μάλιστα γυριστεί στην Αίγυπτο, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις.
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ