2014-12-31 08:33:21
Φωτογραφία για Σύμβουλος του Δένδια ο γιος του Ανδρέα Λεντάκη
Ο γιος του αείμνηστου αριστερού πολιτικού σε ειδική αποστολή στο Πεντάγωνο

Του Γιώργου Νόκου-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Οι εκλογές του 1993 είχαν δύο μεγάλες εκπλήξεις για τον τότε πολιτικό κόσμο. Την είσοδο στη Βουλή του νεοσύστατου κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, της Πολιτικής Ανοιξης, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτήν μίας εμβληματικής προσωπικότητας για τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Αριστερά, του Ανδρέα Λεντάκη, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθήνας. Μετά από 21 χρόνια η Πολιτική Ανοιξη δεν υπάρχει, ο Ανδρέας Λεντάκης έχει φύγει από τη ζωή και ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός. Το επώνυμο «Λεντάκης», ωστόσο, έχει ακόμα και σήμερα σχέση με την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, έστω και τυπική. Ο Κωνσταντίνος Λεντάκης, ένας από τους δύο γιους του Αν. Λεντάκη, εκτελεί χρέη συμβούλου του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια. Ενας διορισμός που κρύβει ακόμα μία πολιτική σχέση του πατέρα του.


Γεννημένος λίγα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, μεγάλωσε σε ένα σπίτι βαθιά πολιτικοποιημένο. Ο πατέρας του, πρόεδρος της ΕΔΑ, δήμαρχος Υμηττού επί μία δεκαετία και στη συνέχεια βουλευτής του Συνασπισμού και της Πολιτικής Ανοιξης, ήταν μία από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς. Σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, ένα πρόσωπο που έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των Ελλήνων μέσα από τα τραγούδια που έγραψε για εκείνον ο Μ. Θεοδωράκης, ήταν χαμηλών τόνων και πρεσβευτής της συναίνεσης στην πολιτική ζωή. Ετσι, ο Κ. Λεντάκης, επηρεασμένος βαθύτατα από την πνευματική κληρονομιά του και το μεγάλο συγγραφικό έργο του, επέλεξε θεωρητικές σπουδές.

ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ

Αποφοιτώντας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα τη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αποφάσισε να φύγει για το εξωτερικό και να πάει στη Σκωτία για να συνεχίσει τις σπουδές του, παντρεύοντας τις διεθνείς σχέσεις με την αρχαία ιστορία. Επόμενος σταθμός του ήταν το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου έκανε το μάστερ του. Η Σκωτία, εξάλλου, ήταν μία περιοχή που του άρεσε από όταν βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Πλέον είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κάνει ό,τι μπορεί για να εμπλουτίσει το επιστημονικό βιογραφικό του, πραγματοποιώντας ομιλίες σε παγκόσμια συνέδρια με θέμα την αγαπημένη του περίοδο, τον 4ο αιώνα π.Χ. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και την πολιτική κατάσταση των πόλεων της εποχής αμέσως μετά τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, ο Κ. Λεντάκης ταξιδεύει σε περιοχές όπως η Ουαλία και το Νότιγχαμ, ενώ δεν παραλείπει να παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών του. Οσοι τον γνωρίζουν από τα φοιτητικά του χρόνια κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ήρεμο και συνειδητοποιημένο, ενώ τον χαρακτηρίζουν βαθιά πολιτικοποιημένο και με σχηματισμένη άποψη αναφορικά με όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που αναφέρουν οι περισσότεροι και είναι εμφανές και από τις φωτογραφίες του είναι η ομοιότητά του με τον πατέρα του, ενώ μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν είναι «όσο μεγαλώνει του μοιάζει ακόμα περισσότερο». Ο Κωνσταντίνος Λεντάκης, άλλωστε, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».

Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διορισμός του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον Αύγουστο, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ήδη προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του επιτρόπου, κρύβει τη δεύτερη πολιτική σχέση του πατέρα του με τη σημερινή κυβέρνηση, εκτός από τον Αντ. Σαμαρά. Ο Ανδρέας Λεντάκης είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο ντεμπούτο του δεύτερου στην πολιτική, κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 1994. Παρόλο που ο Ανδρέας Λεντάκης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου και ο κ. Αβραμόπουλος κέρδισε πανηγυρικά τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλο, ο νέος επίτροπος της Ελλάδας είχε αναγνωρίσει δημοσίως την αξία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο μόνος που ήξερε τι έλεγε προεκλογικά και είχε πρόγραμμα ήταν ο Ανδρέας Λεντάκης». Μετά την παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου τον Νοέμβριο από το υπουργείο Αμυνας και την αντικατάστασή του από τον Ν. Δένδια, οι περισσότεροι μετακλητοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Κων. Λεντάκης, αφού η θητεία του έληξε αυτοδικαίως, με τη λήξη της θητείας του Δ. Αβραμόπουλου. Ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες τον διόρισε ξανά στο υπουργείο, ως έναν από τους συμβούλους του.

Η συνάντηση με Σαμαρά στην ΠΟΛ.ΑΝ.

Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λεντάκης, παρόλο που είχαν τελείως διαφορετικές πολιτικές καταβολές, συναντήθηκαν στην Πολιτική Ανοιξη. Η συμμετοχή της εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς στο κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού είχε προκαλέσει εντύπωση, αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι ψηφοφόροι του κόμματος εμπιστεύθηκαν τον Ανδρέα Λεντάκη, αφού τον ανέδειξαν σε πρώτο βουλευτή του κόμματος στη Β’ Αθήνας. Ενα από τα κοινά σημεία των δύο ανδρών ήταν το κυρίαρχο θέμα της εποχής, η ονομασία της πΓΔΜ, ένα ζήτημα στο οποίο είχαν πολλές συνισταμένες. Η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους φάνηκε από το γεγονός ότι ο Αν. Λεντάκης είχε οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης και ήταν η «αιχμή του δόρατος» του κόμματος, αφού είχε αναδειχθεί σε πρώτο ομιλητή της κοινοβουλευτικής περιόδου από το 1993 μέχρι τις εκλογές του 1996.

ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/lifestyle/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B7
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψηφιακή ανασκόπηση του 2014
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψηφιακή ανασκόπηση του 2014
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ