2015-01-04 17:42:47
Φωτογραφία για Σε απόσπασμα η νέα κυβέρνηση με το «καλημέρα»
Αντιμέτωπη με δανειακές υποχρεώσεις 4 δισ. που πρέπει να εξοφληθούν (σε δύο δόσεις) έως το τέλος Μαρτίου και τις καυτές διαπραγματεύσεις

Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ακόμα και τα στελέχη των μόνιμων κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας κατέβασαν τα μολύβια και επέστρεψαν στη βάση τους. Ωστόσο, η προσοχή τους παραμένει στραμμένη στην Ελλάδα και οι δίαυλοι επικοινωνίας της τρόικας με την Αθήνα διατηρούνται ανοιχτοί, σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλωθεί η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι δανειστές μας έχουν φροντίσει η όποια νέα κυβέρνηση να μην έχει περίοδο χάριτος ή προσαρμογής, αλλά να πρέπει να δώσει άμεσα δείγματα γραφής και να λειτουργήσει μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δεσμεύσεων και προθεσμιών.

Ο Χαρδούβελης

Το γεγονός αυτό θα γίνει αισθητό κιόλας από την επομένη των εκλογών, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) συνεδριάζουν στις 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και το ελληνικό ζήτημα θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα τους
. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συζήτηση αυτή, η οποία δεν θα καταλήξει μεν σε οριστικές αποφάσεις, αλλά θα είναι ενδεικτική του κλίματος που θα διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπό το φως του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η νέα κυβέρνηση με το «καλημέρα» θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρία ορόσημα:

1. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα κληθεί να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Το μισό από το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αποπληρωμή της δανειακής βοήθειάς του προς τη χώρα μας (691.000.000 ευρώ τον Φεβρουάριο και 1,416 δισ. ευρώ τον Μάρτιο), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου αφορά τόκους (900.000.000 ευρώ τον Φεβρουάριο και άλλα 800.000.000 ευρώ τον Μάρτιο). Τον Μάρτιο λήγει, επίσης, ομόλογο ύψους 79.000.000 ευρώ, το οποίο συγκαταλέγεται στα ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο «κούρεμα» (PSI). Η σημερινή κυβέρνηση εξοφλούσε κανονικά στη λήξη τους τα ομόλογα αυτά, γεγονός για το οποίο είχε δεχτεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνολικές δανειακές υποχρεώσεις 22,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 και χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον 9,7 δισ. ευρώ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

2. Στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιμένουν τα διαπιστευτήρια της νέας κυβέρνησης και μια πρώτη παρουσίαση των προθέσεών της.

3. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, το Eurogroup θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας, εν όψει της λήξης της δίμηνης παράτασης του σημερινού Μνημονίου στις 28 Φεβρουαρίου. Εάν μέχρι τότε δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ή η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, τότε μια νέα παράταση του Μνημονίου θεωρείται αναπόφευκτη.

Οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα θα τρέξουν παράλληλα σε δύο επίπεδα. Το ένα θα αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διεκόπη λόγω των εκλογών και από την οποία εξαρτάται η αποδέσμευση 7,2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και το άλλο τις τελικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Και στα δύο αυτά μέτωπα, όμως, τα περιθώρια της ελληνικής πλευράς για ελιγμούς θα είναι πολύ περιορισμένα.

Ειδικότερα:

Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων έχει επανειλημμένα προβληθεί από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, δεδομένου ότι η χώρα μας αδυνατεί να επιστρέψει πλήρως στις αγορές υπό τις σημερινές συνθήκες. Αρα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Τόσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει ότι οι τελικές αποφάσεις για το πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας περνούν μέσα από την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας. Συνεπώς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών μας και να συζητήσει όλα τα μεγάλα «αγκάθια» που έχουν θέσει οι τελευταίοι, προκειμένου να κλείσει ο έλεγχος: από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπου η τρόικα επιμένει σταθερά σε μειώσεις ακόμα και κύριων συντάξεων, πέραν των επικουρικών και των εφάπαξ, μέχρι την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), και από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μέχρι τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει η τριμερής για το 2015. Το κενό αυτό είχε περιοριστεί στα 1,7 δισ. ευρώ προτού «παγώσει» η διαπραγμάτευση. Εντούτοις, οι δανειστές μας φοβούνται πιθανή διεύρυνσή του λόγω της προεκλογικής περιόδου, η οποία συνήθως προκαλεί χαλάρωση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Το νέο καθεστώς στήριξης της Ελλάδας μετά την εκπνοή του ισχύοντος Μνημονίου έχει συμφωνηθεί ότι θα βασίζεται στο αυστηρό καθεστώς της πιστοληπτικής γραμμής ECCL από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το καταστατικό του ESM προβλέπει ότι η χώρα που εντάσσεται στη γραμμή αυτή υπογράφει σχετικό Μνημόνιο, τίθεται υπό ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον έναν χρόνο, με προοπτική επέκτασης για άλλους 6+6 μήνες, ενώ στην επιτήρησή της θα έχει ενεργό ρόλο και το ΔΝΤ.

Η στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ

Ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να χειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι η συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ειδικά σε περίπτωση μαζικών εκροών καταθέσεων. Πάντως, όπως επισήμανε την περασμένη Τρίτη η Goldman Sachs σε σχετική ανάλυση, «δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και καλά ρυθμισμένες από την ΕΚΤ, δεν φαίνεται κάποιος ιδιαίτερος τραπεζικός λόγος για να διακοπεί η ροή πίστωσης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Μάριος Ροζάκος

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ