2015-01-05 08:52:05
Φωτογραφία για Τι επιφυλάσσει το 2015 για τους δημοσίους υπαλλήλους
Με εκκρεμότητες και πολλά ανοιχτά θέματα βρήκε η νέα χρονιά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει «φωτιά» λόγω των πρόωρων εκλογών, η ηγεσία του υπουργείου καλείται να βάλει στο «τραπέζι» ξανά το τελευταίο μέρος των 15.000 απολύσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα, τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας και το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις για φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα είναι λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από την 1η του μήνα έχει τεθεί σε εφαρμογή και η σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Απολύσεις

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου για το 2015 είναι η εκκρεμότητα συμπλήρωσης του μνημονιακού στόχου των 15.000 απολύσεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ακόμη πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου περίπου 4.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.100 θα προέλθουν από τη συρρίκνωση δομών τριών υπουργείων.


Πιο αναλυτικά, οι απολύσεις κατανέμονται ως εξής:

- 850 από το υπουργείο Υποδομών

- 150 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και

- 90 από το υπουργείο Πολιτισμού

- 1.100 περίπου θα προέλθουν από απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων ή κατόχων πλαστών πιστοποιητικών.

Εντούτοις, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν στην προσμέτρηση στις 15.000 απολύσεις και των περίπου 2.000 συμβασιούχων, οι οποίοι παρέμεναν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, απομακρύνθηκαν όμως στη συνέχεια με νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο αίτημα η τρόικα το έχει απορρίψει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου διατηρούν την αισιοδοξία τους, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο συμπληρώθηκε ο στόχος των 25.000 διαθεσιμοτήτων. Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δεχτεί ως μετακινήσεις τις περίπου 3.000 μετατάξεις εργαζομένων σε εφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών.

Προσλήψεις

Ασαφές παραμένει το τοπίο γύρω από τις πολλά υποσχόμενες προσλήψεις.

Μπορεί στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή για το τρέχον έτος να προβλεπόταν μία πρόσληψη για κάθε μία απολύση, αλλά μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν κληθεί να υποβάλουν τον προγραμματισμό τους.

Μοναδικό συγκεκριμένο στοιχείο είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης, το οποίο για το 2015 προβλέπει περίπου 12.107 προσλήψεις.

Άγνωστο είναι βέβαια σε ποιους τομείς θα γίνουν οι προσλήψεις και ποιους θα αφορούν.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά, αρκετές προσλήψεις προήλθαν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ικανοποιεί τη δέσμευσή του για αποκατάσταση της αδικίας.Πλέον το ερώτημα που γεννάται είναι εάν οι επόμενες προκηρύξεις θα είναι ανοικτές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Κινητικότητα

Στο παρελθόν, πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να εφαρμόσει στον δημόσιο τομέα έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα πρόκειται για μια «εσωτερική αγορά εργασίας, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς διαθεσιμότητα, εκεί όπου τους χρειάζεται περισσότερο η δημόσια υπηρεσία, εκεί που τους χρειάζεται ο πολίτης».

Ο μηχανισμός φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, με το υπουργείο, όταν αναφέρεται σε αυτόν, να χρησιμοποιεί τον όρο «job rotation» (εναλλαγή θέσεων εργασίας ή εκ περιτροπής εργασία).

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι μετακινήσεις θα γίνονται σε έξι στάδια:

1. Καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο: η καταγραφή θα γίνεται με βάση τα σχέδια στελέχωσης των Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη «δημιουργία» θέσεων, που θα “φωτογραφίζουν” τη μετακίνηση υπαλλήλων.

2. Δύο φορές το χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός, που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις Δημόσιες Υπηρεσίες ανά την Επικράτεια και θα καλούνται οι υποψήφιοι προς μετακίνηση δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν συμμετοχή. Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

3. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέσουν αίτηση στις Υπηρεσίες που ανήκουν, προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις Δομές που υπηρετούν, δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

4. Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλουν αίτηση μετακίνησης σε θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου με αυτήν που κατέχουν. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ, στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων, που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

5. Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το ΑΣΕΠ και η Ανεξάρτητη Αρχή θα εκδίδει προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και μετά την κατάθεση ενστάσεων θα δημοσιεύονται οι τελικοί πίνακες.

6. Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων, μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας».

Αξιολόγηση

Θολό παραμένει το τοπίο και όσον αφορά στην αξιολόγηση. Ναι μεν το νέο σύστημα παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, ωστόσο λόγω των πολιτικών εξελίξεων ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταθέσει ακόμη στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να βρίσκεται στον αέρα.

Με λίγα λόγια, με το νέο σύστημα αξιολόγησης, οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Επίσης, μία από τις καινοτομίες του νέου συστήματος είναι ότι για πρώτη φορά στη διαδικασία θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι αξιολογούμενοι, οι οποίοι μαζί με τον αξιολογητή τους θα καθορίζουν το πλάνο με τους στόχους του νέου έτους.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα εισάγεται η έννοια της «αριστείας» στη δημόσια διοίκηση, καθώς για τους υπαλλήλους που θα κριθούν «υπερβαίνοντες τις απαιτήσεις της θέσης» προβλέπεται η δυνατότητα ταχείας επαγγελματικής εξέλιξης.

Νέο μισθολόγιο

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς της δοκιμαστικής διετίας για τουςνεοεισερχόμενους δημόσιους υπαλλήλους.

Έτσι, από τώρα οι νεοεισερχόμενοι θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά για μία διετία και θα αμείβονται αρχικά με τον λεγόμενο «δόκιμο μισθό», ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι ο βασικός μισθός του ιδιωτικού τομέα.

Εν συνεχεία, όσοι κρίνονται κατάλληλοι θα προσλαμβάνονται κανονικά με αποδοχές Δημοσίου.

Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια, σε αυτούς θα χορηγείται επίδομα διαβίωσης το οποίο πάντως θα είναι χαμηλό και δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Η «δεύτερη φάση» εφαρμογής του νέου μισθολογίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2015 και θα αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σε αυτούς παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες.

Οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου εμφανίζονται να λαμβάνουν έως και 1.000 ευρώ μεικτά πάνω από τον μισθό τους, ως προσωπική διαφορά. Βάσει της συμφωνίας της τρόικας με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητούμενο είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, η οποία ετησίως αγγίζει συνολικά για όλο το Δημόσιο τα 203 εκατ. ευρώ, και η αναδιανομή του ποσού σε όσους έχουν θέση ευθύνης.

Το νέο μισθολόγιο από τον Ιανουάριο του 2016 θα ισχύσει για όλο το Δημόσιο, ενώ υπογραμμίζεται πως από την εφαρμογή του δεν θα υπάρξει αλλαγή των συνολικών μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου.

Στόχος του είναι να γεφυρωθούν οι μεγάλες μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ υπαλλήλων ίσης εκπαίδευσης, που όμως εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται και το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, αλλά και ηχορήγηση «μπόνους» στους αποδοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα προκύψουν από το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ