2015-01-05 09:01:15
Φωτογραφία για Γόρδιος δεσμός το ΠΕΔΥ για τη νέα κυβέρνηση! Δείτε όλα τα αγκάθια με γιατρούς-πολυϊατρεία
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

HEALTH REPORT

Πονοκέφαλο για τους μελλοντικούς κυβερνώντες- όποιας παράταξης κι αν είναι- αποτελεί το περιβόητο ΠΕΔΥ και η Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας που έμεινε στη μέση και σήμερα υπολειτουργεί. 

Τα επιτελεία των κομμάτων που βλέπουν ήδη τον …εαυτό τους στη θέση της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενα τα προγράμματα υγείας «μπλοκάρουν» στην υπόθεση ΠΕΔΥ. 

Όχι τυχαία βέβαια καθώς η υπόθεση παραμένει ανοικτή με σχεδόν το σύνολο των γιατρών να αναμένουν να δουν τι εξελίξεις θα υπάρξουν σε αυτό το μέτωπο. 

Από τη μία η ΝΔ που «έστησε» το ΠΕΔΥ δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη, άφησε το εγχείρημα στη μέση, με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ να αγωνιούν ακόμη τι θα αλλάξει. Άλλωστε όσοι σήμερα εργάζονται στο σύστημα του ΠΕΔΥ, σηκώνουν όλο το βάρος των ασθενών με ελάχιστο προσωπικό, γιατρούς και μηχανήματα. 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα πως θα γίνουν προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα πολυϊατρεία. 


Μέχρι στιγμής όμως φως…δε φάνηκε στον ορίζοντα και οι ασθενείς –περίπου 9 στους 10- εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. 

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο σύστημα του ΠΕΔΥ, ενώ αφήνει ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναπροσληφθούν όσοι αποχώρησαν υποχρεωτικά κρατώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. 

Ωστόσο είναι άγνωστο πως θα επαναπροσληφθούν όσοι επέλεξαν τελικά να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, στην περίπτωση που ισχύσει το «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». 

Πάντως εν μέσω προεκλογικής περιόδου πολλοί σύλλογοι και ιατρικοί φορείς επιχειρούν να αποσπάσουν μια δέσμευση από τα κόμματα της εξουσίας για το τι θα πράξουν την επόμενη μέρα με την «υπόθεση ΠΕΔΥ». 

Ενδεικτικό είναι πως η Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης "Θα πούμε την αλήθεια", καλεί όλα τα κόμματα να διευκρινίσουν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Ευριπίδης Μπιλιράκης ζητά μεταξύ άλλων απαντήσεις ως προς τα εξής: 

1) Ποιός είναι ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών και πόσους μπορεί να απορροφήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ως ΠΕΔΥ ή ΕΣΥ, πόσους θα διορίσετε (αξιοκρατικά) και άν θα απασχολούνται με σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης ή όχι .

2) Τι πρόκειται να γίνει με τις χιλιάδες ιατρούς με νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία, αν θα συνεχισθεί να υπάρχει το δικαίωμα πιστοποίησης και αναγραφής εξετάσεων και φαρμάκων και εάν θα υπάρχει ή όχι δικαίωμα σύμβασης όλων με τον ΕΟΠΥΥ. 

3) Τι θα γίνει με τους 3500 ιατρούς που απολύθηκαν ή αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τα πολυιατρεία ή τα Νοσοκομεία ΙΚΑ μετά από 20-25 χρόνια υπηρεσίας, (με το επιχείρημα ότι είχαν ιδιωτικό ιατρείο, άσχετα αν το ίδιο συμβαίνει-και σωστά- με Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ