2015-01-05 13:17:10
Φωτογραφία για Ποια υπουργεία θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δέσμευση για κυβέρνηση με δέκα υπουργούς ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση, ενώ η Κουμουνδούρου επιμένει να θέτει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το mail της κυβέρνησης προς την τρόικα Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στην επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κυβερνητικό σχήμα -αν βεβαίως ο Αλ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές- μεταξύ άλλων προβλέπονται:

· Ενοποίηση ομοειδών υπουργείων, όπως π.χ. του Εσωτερικών με το Δημόσιας Τάξης.

· Κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που, ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που υπάρχει η Περιφέρεια δεν έχει (ή δεν μπορεί να έχει) παρά «διακοσμητικό»-ή «πελατειακό»- ρόλο. Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι και το υπουργείο Αιγαίου καταργήθηκε, χωρίς να έχει επιπτώσεις σε τομείς εθνικών ευαισθησιών.

· Μείωση αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

· Χρησιμοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό στελεχών από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, για τη στελέχωση των γραφείων-ως «συμβούλων»- των υπουργών. Τις τελευταίες δεκαετίες, άλλωστε, ο κάθε υπουργός έχει ως προσωπικό πολιτικό και πελατειακό μηχανισμό δεκάδες πολιτικά στελέχη που χρησιμοποιεί ως στελέχη σε όποιο υπουργείο ορίζεται!


Η υλοποίηση, ωστόσο, των παραπάνω υποσχέσεων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς προεκλογικές εξαγγελίες για «μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα» έκαναν όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, πλην όμως-λόγω και εσωκομματικών ισορροπιών-ποτέ δεν τις τηρούσαν.

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, αν γίνει πρωθυπουργός, θα έχει να βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με φιλοδοξίες κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου που ήδη «ράβουν κοστούμια» , όσο και με τις δεσμεύσεις του ότι θα συγκροτήσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα μειώνει τις θέσεις για τα κομματικά στελέχη, ενώ αν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ενδέχεται υπουργεία να ζητήσουν και τα κόμματα που θα τη στηρίξουν.

Με Οικολόγους-Πράσινους

Η Κουμουνδούρου θεωρεί πολύ θετική την απόφαση των Οικολόγων-Πράσινων (επικεφαλής τους είναι γνωστά στελέχη, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος) όχι μόνο γιατί αποτελεί «αντίβαρο» στο ναυάγιο της κοινής καθόδου με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο κόμμα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

«Ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε, μας είναι πολύ χρήσιμοι όσοι ανήκουν σε άλλες πολιτικές οικογένειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή της Κουμουνδούρου στο Real.gr.

Και με κινήσεις όπως το «Πράττω» του Ν. Κοτζιά

Μετά το ναυάγιο με τη ΔΗΜΑΡ, πάντως, και πέραν των Οικολόγων-Πράσινων, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε, θα συνεργαστεί με ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων και οργανώσεων, όπως η «Κοινωνία Πρώτα» των Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη, το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά (ο οποίος, πάντως, δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, όπως έχει ενημερώσει την Κουμουνδούρου), την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και την «Αριστερή Προοπτική» των Ανδρέα Νεφελούδη και Στέφανου Μπαγεώργου.

Υποψήφιοι Θ. Τζάκρη και Μ. Μπόλαρης

Μετά από έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο-όπως αποκάλυψε χθες η Realnews –ανεξάρτητοι βουλευτές που υπήρξαν μέλη κυβερνήσεων την εποχή των Μνημονίων, θα μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα έθεσαν η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση και μέλη της πλειοψηφίας, φωτογραφίζοντας την Θ. Τζάκρη και τον Μ. Μπόλαρη, απέσυραν όμως τις συστάσεις τους μετά την αποφασιστική στάση του Αλ. Τσίπρα.

Πρόσκληση σε… ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Η Κουμουνδούρου χθες απηύθυνε εκ νέου αίτημα «συμπόρευσης» σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με συνέντευξή του στη «R» είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ο Περισσός να παράσχει έστω και ψήφο ανοχής σε τυχόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τον Αλέκο Αλαβάνο και το Σχέδιο Β΄, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Συνεντεύξεις του Αλ. Τσίπρα σε διεθνή μέσα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει την διεθνή κοινή γνώμη για το πιθανό ενδεχόμενο έλευσής του στην εξουσία, παραχωρεί από προχθές αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε γνωστά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, συνεντεύξεις που θα δημοσιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Der Spiegel για Όλι Ρεν και New York Times

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, «επενδύει» τις τελευταίες ώρες σε θετικές γι΄ αυτήν δηλώσεις και δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Όπως του Der Spiegel που φέρει τον Όλι Ρεν να θέλει να γίνει κούρεμα του χρέους και την New York Times που τάσσεται υπέρ της αναβολής της αποπληρωμής των δόσεων του ελληνικού χρέους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ