2015-01-06 08:33:12
Φωτογραφία για Μπήκαν οι βάσεις (στις Σκουριές) για τον μύλο-τέρας
Υπερήφανη (!) δηλώνει η «Ελλ. Χρυσός» για την επένδυση που αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον

Μπορεί η τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής να συνεχίζει να βρίσκεται στο μετερίζι των αγώνων κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, με συνεχείς διαδηλώσεις και συγκρούσεις μετά... χημικών, η εταιρία όμως αδιαφορεί, συνεχίζει κανονικά και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς τις εργασίες της στην περιοχή και μάλιστα δείχνει ιδιαίτερα υπερήφανη γι' αυτό.

Ετσι στις αρχές Δεκεμβρίου εγκατέστησε απτόητη το πρώτο κομμάτι εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και θεώρησε ότι έπρεπε να το διαφημίσει με εορταστικό τόνο. Αλλωστε, η ίδια χαρακτηρίζει το γεγονός «σημείο αναφοράς» στην εξέλιξη του έργου, αφού μπαίνουν, όπως λέει προκλητικά και αδιαφορώντας για το τι πιστεύουν οι κάτοικοι της περιοχής, «οι βάσεις για ένα από τα... σημαντικότερα έργα των τελευταίων 50 ετών στην περιοχή, με προοπτική σταθερών θέσεων εργασίας για πάνω από δύο δεκαετίες». Πρόκειται για τον πρώτο ημιαυτογενή μύλο λειοτρίβησης (Sag Mill) που τοποθετήθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.


Ο μύλος έχει διάμετρο 10 μέτρων, μήκος 4,5 μέτρων και βάρος 500 τόνων και μόνο η εικόνα του τρομάζει, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δασικό φόντο και το γύρω τοπίο, που θυμίζουν από μακριά πώς ήταν κάποτε η περιοχή όπου υλοποιείται η επένδυση, προτού απογυμνωθεί από την εταιρία. Το μηχάνημα αυτό έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.000 τόνων υλικού την ώρα (!) Σημειώνεται ότι μέσα στους μύλους λειοτρίβησης γίνεται η διάσπαση του υλικού που έχει προκύψει από την εξόρυξη, ώστε να εξαχθεί το μετάλλευμα.

Τοποθέτηση

Η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης του μύλου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως ενημερώνει περιχαρής η Ελληνικός Χρυσός, διήρκεσε μήνες. Θα ολοκληρωθεί δε με τη δεύτερη φάση εργασιών για το πλήρες στήσιμο του Sag Mill, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Και όλα αυτά ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη έχει εκδώσει ψήφισμα με το οποίο δηλώνει αντίθετο στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ενώ σύσσωμη η τοπική κοινωνία βοά κατά της επένδυσης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ