2015-01-08 09:52:07
Φωτογραφία για Ο χάρτης της νέας παράνομης NAVTEX - Εντείνετε ο πόλεμος κατά Προεδρικού (βίντεο)
Η έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX και η δέσμευση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, έδωσε την αφορμή στην αντιπολίτευση να εντείνει την πολεμική της κατά του προεδρικού.

Του Κυριάκου Πομηλορίδη 

Για μονομερείς και λανθασμένους χειρισμούς προέδρου Αναστασιάδη, και υποχωρήσεις που εξέθρεψαν την τουρκική αδιαλλαξία και αποτελμάτωσαν τις διαδικασίες στο κυπριακό έκανε λόγο το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού.

Βολές κατά του προεδρικού εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως ισχυρίστηκε η υπαναχώρηση Αναστασιάδη από την κόκκινη γραμμή που ο ίδιος έθεσε και η ένταξη του Φ.Α. στην ατζέντα του κυπριακού, αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την τουρκική βουλιμία.

Με νέα έκκληση για ενότητα προς αντιμετώπιση των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων απάντησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου να υπεραμύνεται των χειρισμών του προέδρου Αναστασιάδη.


Μετά την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κος Προδρόμου εκείνη που μένει εκτεθειμένη είναι η Άγκυρα η οποία με την ανανέωση της NAVTEX τορπίλισε και πάλι τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Παράλληλα η Πινδάρου χαιρέτησε και την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξετάσει σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία την δυνατότητα λήψης και νομικών μέτρων προς αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία υπό τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένα νομικά μέτρα τόσο σε βάρος της Τουρκίας όσο και εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων που παραβιάζουν τα κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο δικαιώματα της Λευκωσίας. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε αποφασίστηκε όπως ζητηθούν επιπρόσθετες γνωματεύσεις και από ξένους νομικούς οίκους διεθνούς εμβέλειας.

Ο χάρτης της νέας NAVTEX από Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ 

Νέα NAVTEX εξέδωσε χθες η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του Μπαρμπαρός από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου.

Ο χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («NAVTEX»).

Επίσης, στον χάρτη είναι και οι χώροι που έχουν δεσμευτεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις εργασίες της ENI/KOGAS σε δυο περιοχές.

Επισημαίνεται επίσης το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιήσει γεώτρηση το πλοίο – γεωτρύπανο SAIPEM 10000 στο κοίτασμα Αμαθούσα.
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ