2015-01-12 10:04:39
Φωτογραφία για FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Την άποψη πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφθούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit» (Greece and Europe must compromise to avoid Grexit). Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως εν αντιθέσει με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά  πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.


Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η Wall Street Journal διατυπώνει την άποψη ότι ένα «ατύχημα» θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ γράφει ο γνωστός αρθρογράφος της Wall Street Journal Σίμον Νίξον, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Νίξον επισημαίνει στο άρθρο του πως από την ίδρυσή της η επιβίωση της Ευρωζώνης βασίζεται στο παράδοξο ότι η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται από την πίστη της αγοράς στη μη αναστρεψιμότητά του. Από την άλλη υπογραμμίζει πως η σταθερότητα της Ευρωζώνης ενδεχομένως να απαιτήσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, ως ένα τρόπο για την επιβολή πειθαρχίας μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα δε εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει αυτό το παράδοξο», σημειώνει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, προσθέτοντας πως κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, λιγότερο δε από όλους οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Ο Νίξον υποστηρίζει πως ακόμη και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το οποίο «φλέρταρε» με την έξοδο από το ευρώ το 2012, πλέον αναγνωρίζει ότι «Grexit» θα ήταν καταστροφικό. Όπως αναφέρει η υποχώρηση από το ευρώ ούτε θα μείωνε τα υπάρχοντα χρέη ούτε θα αναζωογονούσε «μαγικά» την ελληνική οικονομία. Η όποια ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα αναγκαζόταν να σφίξει αντί να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ ούτε η υποτίμηση θα απέδιδε τα αναμενόμενα, καθώς έχει καταδειχθεί πως τα διαρθρωτικά εμπόδια και όχι οι τιμές είναι αυτά που συγκρατούν την αύξηση των εξαγωγών.

Ακόμη χειρότερα εάν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της η νομισματική υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ενώ η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσε να αποτρέψει συνολικά τις ξένες επενδύσεις που είναι η καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

«Το Grexit θα ήταν η νίκη όλων εκείνων των συμφερόντων που έχουν αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», αναφέρει ο Νίξον και προσθέτει πως ακριβώς επειδή το Grexit θα ήταν καταστροφικό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. «Ο κίνδυνος ενός τυχαίου Grexit είναι πραγματικός», ανέφερε.

Όπως εξηγεί, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα με την τρόικα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου και όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει γρήγορα μια περαιτέρω παράταση για να αγοράσει χρόνο για να διαπραγματευτεί την μακροπρόθεσμη συμφωνία με την τρόικα. Η περαιτέρω παράταση διάσωσης είναι απαραίτητη, εν μέρει επειδή η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, ενώ κατά τους προσεχείς μήνες θα έλθει αντιμέτωπη και με νέες ωριμάνσεις χρέους. «Χωρίς μια συμφωνία με την τρόικα, που είτε θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια διάσωσης είτε θα επιτρέψει την ενίσχυση του δανεισμού, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την χρεοκοπία», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ απαιτεί από την Ελλάδα να είναι σε συμμόρφωση με ένα συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης ως προϋπόθεση για την ουσιαστική υποστήριξη που παρέχει αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Κατά τον Νίξον αν η ΕΚΤ αρνηθεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το δικό της νόμισμα για να διαφυλάξει την οικονομία από την κατάρρευση και η Ελλάδα θα εξέλθει έτσι από το ευρώ.

Όπως εξηγεί, αυτό δεν είναι μια κενή απειλή: Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν εκροές καταθέσεων 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και κατά τον ίδιο αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας. Σημειώνει δε πως η ΕΚΤ έδειξε στην περίπτωση της Κύπρου ότι δεν θα αποθαρρυνθεί από την εκλογή νέας κυβέρνησης από το να πράξει ό, τι νομίζει ότι είναι αναγκαίο για την προστασία του ισολογισμού της.

Καταλήγοντας ο Νιξον αναφέρει πως αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθεί ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν επιθυμεί και θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Οι συνέπειες ενός ατυχηματικού Grexit μπορεί να είναι εκτεταμένες. Πάνω από όλα, θα καταστρέψει την αναγκαία ψευδαίσθηση της μη αναστρεψιμότητας της ευρωζώνης, ένα σοκ από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει», σημειώνει ο Νίξον.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ