2015-01-12 11:54:00
Φωτογραφία για Πάτρα: Πέθανε ο αγωνιστής Κώστας Σερίφης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Πέθανε από πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, το απόγευμα της Κυριακή 11-1-2015, ο πρώην δημοτικό σύμβουλος Πατρέων Κώστας Σερίφης σε ηλικία 90 ετών.

Ο αείμνηστος ήταν κατάκοιτος από δέκα ετών και τον συντηρούσε η σύζυγός του Δήμητρα, 80 ετών σήμερα, καθώς και οι συγγενείς του. Είχε στην ιδιοκτησία του βιοτεχνία ανδρικών εσωρούχων, στην περιοχή πλ. Βουδ, την οποία μεταβίβασε στον ανιψιό του Βασ. Χατζηκυριάκο, καθώς επί χρόνια υπήρξε άρρωστος από την εξορία που είχε σταλεί από το δικτατορικό καθεστώς.

Ο αείμνηστος Κώστας Σερίφης υπήρξε Μακρονησιώτης εξόριστος του Εμφυλίου και με την επιστροφή του στην Πάτρα είχε αναλάβει την οργανωτική δουλειά της ΕΔΑ, την οποία κυριολεκτικά είχε κάνει δεύτερο σπίτι του, μέχρι τις 20 Απριλίου του 1967.

Είχε εκλεγεί στις 5 Ιουλίου 1964, με τον πλειοψηφίσαντα συνδυασμό του Θρ. Κωνσταντίνου πρώτος δημοτικός σύμβουλος.


Η κηδεία του αείμνηστου θα γίνει την Δευτέρα 12-1-2015, από τον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Πατρών, ώρα 2.30 μμ και η ταφή της σορού του στο Ψάρι Ηλείας, όπου και ο τόπος καταγωγής της 80ετούς χήρας του Δήμητρας. Ο ίδιος κατήγετο από την Πάτρα και ήταν γεννημένος στη συνοικία Αγ. Αικατερίνης.

Μη δήμαρχος από πολιτική αβελτηρία

Ο Κώστα Σερίφης ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος, του αποβιώσαντος Θρ. Κωνσταντίνου, από πολιτική αβελτηρία δεν εξελέγη δήμαρχος Πατρέων το 1964. Και τούτο διότι Στις εκλογές της 5 Ιουλίου 1964 πλειοψήφησε ο καλτσοβιομήχανος Νικ. Βέτσος με 37,87%, ο οποίος όμως δεν υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς με το ισχύον τότε εκλογικό σύστημα ο δήμαρχος αναδεικνύονταν από το σώμα των δημοτικών συμβούλων.

Σημειώστε ότι Δήμαρχος Πατρέων μέχρι τότε παρέμενε ο Ν. Βέτσος που είχε πλειοψηφίσει στις δημοτικές εκλογές του 1959.

Ο Θρ. Κωνσταντίνου, πρώην γραμματέας του ΕΑΜ και καπετάνιος του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, υπό την σημαία της ΕΔΑ του σοσιαλιστή Γιάννη Πασαλίδη και πήρε 34,02%, είχε όμως και τη στήριξη του τρίτου των εκλογών, του Κεντρώου Κωνστ. Φαρμακίδη που είχε λάβει 28,10% και φαίνονταν, ο Θρ. Κωνσταντίνου, ότι θα ψηφιζόταν για δήμαρχος Πατρέων, καθώς σε όλη την Ελλάδα στις εκλογές αυτές υπήρχε συνεργασία των συνδυασμών της ΕΔΑ με αυτούς της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου. Όμως στις 31 Ιουλίου απεβίωσε αιφνιδίως από συγκοπή καρδιάς.

Την θέση του εκλιπόντος πήρε ο Κώστας Σερίφης, πρώτος σε ψήφους από τον συνδυασμό του, ο οποίος όμως δεν ήταν της αποδοχής του συνδυασμού του Φαρμακίδη, καθώς δεν ήθελαν οι κεντρώοι να αναλάβει δήμαρχος ο εργάτης Σερίφης, πρώην εξόριστος της Μακρονήσου.

Στο μεταξύ ο Νικ. Βέτσος παραιτείται στις 15 Αυγούστου και δίνει την θέση του στον Καρπενησιώτη Απ. Τσιτσάρα, πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο του συνδυασμού του, ο οποίος αναλαμβάνει δημαρχεύων έως ότου προκύψει νέος δήμαρχος. Και θητεύει από τις 16 Αυγούστου 1964 έως τις 8 Σεπτέμβρη 1964, ενώ από μία ημέρα ενωρίτερα είχε αναλάβει δήμαρχος ο Θεόδ. Άννινος.

Κι εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι για να δεχθούν οι κεντρώοι του Κ. Φαρμακίδη να στηρίξουν δήμαρχο από τον ΕΔΑΐτικο συνδυασμό, έθεσαν τον όρο αυτός να προέρχεται από κεντρώα καταγωγή. Κι έτσι αφού παραιτήθηκε ο Κώστας Σερίφης και οι επόμενοι άλλοι τέσσερις σύμβουλοι του ΕΔΑΐτικου συνδυασμού, ψηφίστηκε ο έκτος στη σειρά, που ήταν ο Θεόδ. Άννινος, αφού οι προηγούμενοι είχαν παραιτηθεί όλοι υπέρ του.

Ο Κώστας Σερίφης, τον Απρίλη του 1967, με το ξέσπασμα της δικτατορίας των δεξιών συνταγματαρχών συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια Πάτρας, κρατείται και βασανίζεται στα υπόγειά της ως σημαίνον στέλεχος της ΕΔΑ και στις 7 Μαΐου στέλνεται εξορία στη Λέρο με το αρματαγωγό «Σύρος» μαζί με τον Πέτρο Κομματά, την Ζωή κουρλαμπά και μία πλειάδα ΕΔΑΐτών, οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι που συνελήφθησαν από τα όργανα της δικτατορίας στην Πάτρα, προκαλώντας μάλιστα σχόλια από τον κεντρώο χώρο, προς τα στελέχη του καθώς ούτε ένα δεν είχε συλληφθεί!

Απολύεται μετά από λίγους μήνες λόγω της υγείας του που υπέστη ανήκεστο βλάβη. Τον κατηγόρησαν άδικα ότι είχε κάνει δήλωση μετανοίας, πλην όμως ποτέ δεν απεδείχθη κάτι τέτοιο, καθώς όσοι είχαν υποκύψει στη δήλωση, αυτή αναμεταδίδονταν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Πατρών και αναγράφονταν στις εφημερίδες της Πάτρας.

Με την επιστροφή του στην Πάτρα έπεσε σε ψυχολογική κατάπτωση, αλλά ωστόσο τα πολιτικά ενδιαφέροντά του δεν μειώθηκαν και πάντα συμμετείχε στις εκλογικές ψηφοφορίες στηρίζοντας την ανανεωτική αριστερά.

Πίσω στην Πάτρα, ο μεν Θόδ. Άννινος παραμένει δήμαρχος μέχρι τις 2 Μαΐου 1967, ο δε Ν. Βέτσος τον διαδέχεται στις 3 Μαΐου και παραμένει δήμαρχος μέχρι τις 19 Αυγούστου 1967, με αντιδήμαρχο τον Απ. Τσιτσάρα, επί σειρά ετών πρόεδρο των Πολυτέκνων Πάτρας. Να σημειωθεί ότι ο Ν. Βέτσος πέθανε πτωχευμένος το 1979 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, αφού στο μεταξύ είχε αφήσει τεράστιο δημοτικό έργο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ