2015-01-12 16:24:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Τι λέει η γενιά του 1997 για τις εκλογές στις οποίες δεν ψηφίζει...
Με τη νοοτροπία του «δε βαριέσαι» και του «όλοι ίδιοι είναι» να επικρατεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, μόνο θετική εντύπωση μας προκαλεί η ωριμότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι της Ηλείας τα θέματα της πολιτική ζωής του τόπου.

Δείχνουν έτσι σε όλους και κυρίως σε συνομήλικους τους, πως έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τα διακυβεύματα της εποχής και θέλουν με τις δικές τους δυνάμεις και τις «φρέσκες» ιδέες που διαθέτουν, να συμβάλουν ώστε ο τόπος μας να πάει μπροστά. Καυτηριάζουν την ψήφο στην…καφετέρια, και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και αν στη δημοκρατία η ψήφος είναι το «όπλο» των πολιτών, αυτά τα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές για να το χρησιμοποιήσουν.

Και αυτό γιατί δεν θα μπορέσουν τελικά να συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσοι έχουν γεννηθεί το 1997, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» αφού εντός του έτους θα συμπληρώσουν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.


Όμως, οι δήμαρχοι που είναι υπεύθυνοι για να τους εντάξουν στους εκλογικούς καταλόγους, θα το πράξουν μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Έτσι λοιπόν για ένα καθαρά γραφειοκρατικό και τυπικό θέμα, που θα μπορούσε με τις κατάλληλες ενέργειες να είχε ρυθμιστεί, αποκλείονται από την κάλπη 100.000 νέοι 18άρηδες σε όλη τη χώρα.

Ανδρέας Κασκούτης

«Δεν αποκλείω τα πολιτικά παιχνίδια...»

Είναι άδικο που τελικά δεν θα ψηφίσει η δική μου γενιά. Μας στερούν το δικαίωμα στην ψήφο, δηλαδή στο να αποφασίσουμε και εμείς για το μέλλον μας, γιατί από την επόμενη χρονιά κάποιοι θα είμαστε φοιτητές και κάποιοι θα έχουμε βγει στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία ενεργά. Πιστεύω είναι καθαρά γραφειοκρατικό πρόβλημα αλλά δεν αποκλείω να παίζονται από πίσω και πολιτικά παιχνίδια. Ενημερώνομαι για τις εξελίξεις και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ψήφιζα.

Μάριος Βαγγέλης

«Θα πήγαινα σίγουρα να ψηφίσω...»

Αυτό που συνέβη δεν ήταν η καλύτερη επιλογή ούτε για τον πολιτικό ούτε για τον κοινωνικό τομέα, επειδή σίγουρα θα υπάρξει αναβρασμός. Πιστεύω ότι όπως και εγώ οι περισσότεροι της γενιάς του ’97 είμαστε πολιτικοποιημένα άτομα και δε θεωρώ πως κάποιος 20 ή 25 χρονών είναι ικανότερος από εμένα για να αποφασίσει. Θεωρώ ότι έχω και εγώ άποψη για το μέλλον της χώρας μου. Από τη στιγμή που δεν ψηφίζω και δεν έχω οδηγήσει εγώ με την ψήφο μου τα πράγματα σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση με κάνει να έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Θα πήγαινα στις εκλογές για το συμφέρον της χώρας μου.

Στέφανος Καλαντζής

«Η ψήφος είναι ευθύνη του πολίτη...»

Οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν θεωρώ σωστή επιλογή. Η δική μου γενιά με την ψήφο της θα μπορούσε να δείξει τι θέλει για το μέλλον και το πρόσωπο που επιθυμεί για να καθοδηγεί τη χώρα. Μπορούμε να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας άρα να ψηφίζουμε. Εγώ αν είχα τη δυνατότητα, θα πήγαινα γιατί η αποχή δε βοηθάει. Όσους δε συμμετέχουν και επιλέγουν να πίνουν απλά τον καφέ τους θα τους χαρακτήριζα ανεύθυνους γιατί όλοι έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυτόν που θα ηγηθεί τα επόμενα χρόνια. Η ψήφος είναι ευθύνη του πολίτη.

Νίκος Τόκας

«Τα μεγάλα κόμματα φοβούνται τη νεολαία...»

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίσουμε για να μπορέσουμε να εκφράσουμε την άποψή μας. Έχω πολιτική άποψη, φυσικά επηρεασμένος και μέσα και από το οικογενειακό μου περιβάλλον, και θα ήθελα να την εκφράσω, στις 25 Ιανουαρίου. Ίσως πίσω από τον αποκλεισμό μας να υπάρχουν και κάποιες άλλες προθέσεις, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Αυτή που φοβούνται περισσότερο πάντως τα μεγάλα κόμματα, είναι η νεολαία.

Νικηφόρος Χαρβαλής

«Μπορούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις...»

Φυσικά και θα έπρεπε να έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε, γιατί η ηλικία που έχουμε, είναι ώριμη και σίγουρα μπορούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τον τόπο, και να εκπροσωπήσουμε τη γενιά μας, για το μέλλον. Νομίζω ότι όσοι αδιαφορούν ή λένε ότι θα επέλεγαν την αποχή θα έπρεπε να είναι πιο σοβαροί στις αντιλήψεις που έχουν και στις αποφάσεις που παίρνουν πάνω στα σοβαρά θέματα, γιατί η χώρα περνάει μια κρίσιμη στιγμή. Στις 25 Ιανουαρίου ξεκάθαρα θα ήθελα να ψηφίσω.

Πέννυ Μυλωνά

«Η νέα γενιά πρέπει να εκφραστεί...»

Βασικά, έχουμε εκλογικό δικαίωμα και θα έπρεπε να πούμε μέσω της κάλπης την άποψή μας, γιατί η Ελλάδα βιώνει μια κρίση και η νέα γενιά θα έπρεπε να εκφραστεί κυρίως γύρω από τα οικονομικά ζητήματα και να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να μας κυβερνά. Η νεολαία θα έπρεπε να ψηφίσει και εγώ φυσικά και θα πήγαινα. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών, έστω και τώρα, να κάνει κάτι για να συμμετέχουμε στις εκλογές. Θα ήθελα οι πολιτικοί να μας πουν το πρόγραμμά τους για τη χώρα και εμείς να αποφασίσουμε τον ικανότερο. Πέρα από το θέμα της οικονομίας, μας απασχολούν και τα θέματα της Παιδείας.

Γεωργία Αναστασοπούλου

«Θα έδινα μήνυμα μέσα από την κάλπη...»

Είναι άδικο που μας στερούν το δικαίωμα του «εκλέγειν», γιατί και εμείς μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις καταστάσεις της κοινωνίας. Έτσι θα ήταν πολύ σημαντικό και να έχουμε και εμείς το δικαίωμα της ψήφου. Το μήνυμα που θα έδινα, μέσα από την κάλπη, θα ήταν ποιος είναι ικανότερος να μας κυβερνήσει, γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Βασικό κριτήριο για μένα αποτελεί η αναβάθμιση της Παιδείας. Δεν υποστηρίζω την αποχή, όμως ως ένα βαθμό δημιουργήθηκε και από τους πολιτικούς αρχηγούς που απομακρύνουν τα παιδιά από τα δημόσια πράγματα.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ