2015-01-13 19:49:59
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο απίστευτος Γολγοθάς του μέλους του ΣΟΨΥ Πάτρας Χρήστου Χρονόπουλου
Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας εκφράζει τον αποτροπιασμό, την θλίψη και την αγανάκτησή του για το «έγκλημα» που πραγματοποιήθηκε εις βάρος του Χρονόπουλου Χρήστου, μέλους του συλλόγου, ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο εδώ και χρόνια.

"Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την διάπραξη του εν λόγω εγκλήματος και δυστυχώς δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΟΨΥ.

Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 22 Μαΐου 2007 στην Καλλιθέα, όταν ο Χρήστος Χρονόπουλος, ο οποίος υπέφερε από σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας , προκάλεσε ενόχληση σε καφετέρια και μεταφέρθηκε μετά τις 11 μ.μ. στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου τέθηκε υπό κράτηση. Γύρω στις 1.45 π.μ. της 23ης Μαΐου 2007, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 10 Ιουνίου 2007, αυτό έγινε επειδή «ένιωσε αδιαθεσία».


Οι γιατροί στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι ο Χρήστος είχε υποστεί βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικό οίδημα και πολλαπλές εκχυμώσεις στο στέρνο και τον έναν καρπό. Διάφορα Ιατροδικαστικά έγγραφα τεκμηρίωναν επίσης πολλαπλές εκχυμώσεις και εκδορές σε όλο του το σώμα.

Ο Χρήστος χειρουργήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαΐου 2007 και παρέμεινε επί δύο μήνες σε εντατική θεραπεία, επί μερικές εβδομάδες σε κώμα, επί τρεις μήνες σε νευροχειρουργική πτέρυγα και επί άλλους έξι μήνες σε κέντρο αποκατάστασης.

Ως αποτέλεσμα του κρανιοεγκεφαλικού του τραύματος, υποφέρει από ακράτεια, μετατραυματική αμνησία, επιληψία, διαταραχές όρασης και σημαντική δυσχέρεια βάδισης. Δεν είναι πλέον σε θέση να αυτοεξυπηρετείται και τον φροντίζουν οι συγγενείς του.

Τον Απρίλιο του 2012 και μετά από προσπάθειες κάποιων να «βγάλουν λάδι» τους «βασανιστές» του Χρήστου , οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση παραπέμφθηκαν σε δίκη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για κακουργηματική μορφή «άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σύμφωνα με τη διάταξη περί βασανιστηρίων – Άρθρα 137Α (1) (3) και 137Β του Ποινικού Κώδικα.

"Οκτώ χρόνια μετά οι ένοχοι, εξαιτίας διάφορων «κωλυμάτων» που οδήγησαν σε πολυάριθμες αναβολές της δίκης, παραμένουν δυστυχώς στο απυρόβλητο της ελληνικής δικαιοσύνης" αναφέρει ο ΣΟΨΥ και συνεχίζει: "Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο συμβάν ήρθε να προστεθεί στη σωρεία των παραδειγμάτων κακοποίησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας, δυστυχώς ένα καθημερινό φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που σε οξείες και δύσκολες φάσεις των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν, εκδιώκονται ως κοινοί εγκληματίες και όχι ως συμπολίτες που χρήζουν άμεσης κατάλληλης φροντίδας και περίθαλψης.

Αύριο, 14 Ιανουαρίου 2015 όπου και έχει οριστεί εκ νέου η εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης, αναμένουμε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος ως προς τον «δικαστικό Γολγοθά» του Χρήστου Χρονόπουλου και της οικογένειάς του, μιας και ο καθημερινός αγώνας απέναντι στις πολυάριθμες αναπηρίες που απέκτησε μετά από όλα αυτά ο Χρήστος, ακόμα συνεχίζεται Τονίζουμε ότι ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας ως φορέας αυτοοργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας (ψυχικά πασχόντων) και των οικογενειών τους βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται, μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στο πλευρό όσων έχουν την τόλμη να ζητήσουν την απόδοση δικαιοσύνης."
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ