2015-01-14 10:31:57
Φωτογραφία για Λάθος ελιγμός του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη
Λουκής Γ. Λουκαΐδης

Μας είχε καθησυχάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα κρατούσε επιτέλους μια πολιτική σωστή στο Κυπριακό έναντι της κακοπιστίας, της αυθαιρεσίας και της συνεχούς παρανομίας σε βάρος της Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας. Λόγω της παραμονής του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, που ήταν ακόμα ένα δείγμα της κακοπιστίας και των απώτερων στόχων της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνιζε ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν συνομιλίες ενόσω υπάρχει και αυτό το παράνομο γεγονός.

Βέβαια οι συνομιλίες αυτές δεν σήμαιναν τίποτε, αφού η Τουρκία είχε σταθερή πολιτική διαμελισμού της Κύπρου σε δύο κράτη, αλλά η διακοπή τους θα ενοχλούσε κάπως, ιδιαίτερα τους ξένους, που τις χρησιμοποιούσαν σαν άλλοθι για να μην τους πονοκεφαλιάζουν τα παράπονα των Ελληνοκυπρίων για την τουρκική κατοχή. Όσον αφορά το αέριο ο Πρόεδρος δήλωνε το αυτονόητο, δηλαδή ότι αυτό προορίζεται να ανήκει στο κράτος όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη και δεν εγειρόταν θέμα διαπραγμάτευσης του στις διακοινοτικές συνομιλίες
. Προτού όμως ο κόκορας λαλήσει, μετεγχειρητικά, ο κ. Αναστασιάδης κάτω από την επίδραση της αγχώδους περιόδου της ιατρικής περίθαλψης και της προσπάθειάς του να αναθεωρήσει, όπως είπε, την πολιτική του, αποφάσισε όπως φαίνεται να βάλει νερό στο κρασί του και έστειλε μήνυμα φιλικό προς την Τουρκία «ότι όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», υπονοώντας σαφώς ότι τα περί διαμερισμού των υδρογονανθράκων όπως επιδιώκει η Τουρκία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι θα γίνουν μέρος των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, αλλά στο τελικό τους στάδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει περαιτέρω το θέμα, δηλαδή απέφυγε να εξηγήσει την αλλαγή πλεύσης του Προέδρου υποτιμώντας την κρίση του κόσμου.

Όταν αποφασίσει ένας αρχηγός κράτους, όπως αυτός της ταλαίπωρης Κύπρου, να μιλήσει με γλώσσα διαφορετική σε σχέση με τις απαιτήσεις εχθρικής χώρας και από απόλυτα αρνητικός -και πλήρως δικαιολογημένος γι' αυτό- ελίσσεται σε διπλωματικές δηλώσεις που σαφώς ευνοούν την εχθρική χώρα, δεν δικαιούται να το κάνει διότι είναι αντίθετο με την λαϊκή εντολή και είναι λανθασμένη κίνηση σε βάρος των νομίμων συμφερόντων του λαού και, στην περίπτωση μας, προς όφελος της κατέχουσας την Κύπρο, Τουρκίας.

Πρόκειται για λανθασμένο ελιγμό που μας οδηγεί απευθείας σε σκόπελο αντί να αποφύγει το πρόβλημα, όπως αυτό που ήρθε από την Τουρκία με τη νέα Navtex σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αρνητική εξέλιξη από μέρους της Τουρκίας ως αποτέλεσμα του λανθασμένου αυτού ελιγμού όφειλε ο Πρόεδρος να την προβλέψει. Μια ματιά στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο παρελθόν, ιδίως επί εποχής Ερντογάν, θα έπρεπε να οδηγήσει τον Πρόεδρο στο συμπέρασμα ότι δεν μπορείς να περιμένεις μια καλή χειρονομία από αυτήν τη χώρα με τα δεδομένα της συμπεριφοράς της και τους στόχους της. Ιδίως τους στόχους της που δεν είναι άλλοι παρά ο σφετερισμός των υδρογονανθράκων. Εκτός εάν πιστεύει ο Πρόεδρος, όπως ορισμένοι αφελείς, ότι η Τουρκία συγκρούεται με το διεθνές δίκαιο, έχει κατοχικό στρατό στην Κύπρο, επεμβαίνει στην κυριαρχία της ΑΟΖ και παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας για να βοηθήσει τους καημένους τους Τουρκοκύπριους. Λάθος λοιπόν κίνηση, λάθος αλλαγή πολιτικής λόγω λανθασμένης αξιολόγησης των δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι μας έμεινε η θέση ότι το αέριο θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους, διότι αυτό πιστεύει σωστό ο Πρόεδρος που άλλαξε την πολιτική του επί του θέματος εν μια νυκτί και μόνο. Χάσαμε από τη συνέπεια των θέσεών μας, χάσαμε την αξιοπιστία μας και χάσαμε ως κράτος την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ηγέτη του. Διότι τι πίστη θα δίνουμε πια στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου στο κυπριακό πρόβλημα. Όσο για τους Τούρκους έχουν προσθέσει στην παρακαταθήκη τους ακόμα ένα κεφάλαιο στην προσπάθειά τους να αρπάξουν την Κύπρο.

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ