2015-01-14 15:01:52
Φωτογραφία για ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Σόιμπλε: Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος

Δεν απορρίπτει η Ιρλανδία την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος. Σε σημερινό δημοσίευμα της πύλης ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι η Ιρλανδία στηρίζει μια διάσκεψη για το ελληνικό χρέος.

Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο euobserver υπενθυμίζει ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά.


Ο euobserver αναφέρει πως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι: «Θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ». Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40-50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.

Σόιμπλε: Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος

Από την άλλη, την θέση ότι ο νικητής των ελληνικών εκλογών θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο N-24. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις βασικές συνθήκες. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, με μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο», ανέφερε ο Σόιμπλε. Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προσδοκίες ότι θα ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η νομισματική πολιτική επαφίεται στην ΕΚΤ. Επανέλαβε πάντως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Γερμανία και η Γαλλία, παράλληλα με τις επίσημες σχέσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση, διατηρούν τις τελευταίες εβδομάδες επαφές και με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άγνωστο το fair play στην Ελλάδα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άγνωστο το fair play στην Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ