2015-01-16 11:08:58
Φωτογραφία για Ο σεισμός της Αθήνας που άλλαξε επίκεντρο και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Aσθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08.32 το πρωί στην Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Οπως είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο καθηγητής καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επίκεντρο ήταν το Μαρούσι

Με νεότερη ανακοίνωση το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα βόρειο - βορειοανατολικά της Αθήνας στην περιοχή του Γαλατσίου. Η δόνηση ήταν επιφανειακή με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.


To μικρό εστιακό βάθος, σε συνδυασμό με το επίκεντρο που ήταν μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, είχε ως αποτέλεσμα η δόνηση να συνοδευτεί από έντονο «βουητό» και να γίνει αντιληπτή από πολλούς κατοίκους σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

«Ο σεισμός δεν εκπέμπει καμία ανησυχία» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σημειώνεται πως ο σεισμός που ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να υπάρχουν έως τώρα πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας πάντως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι γνωστό από προηγούμενες δονήσεις, ενώ οι υπεύθυνοι του Γεωδυναμικού δηλώνουν έκπληκτοι από την περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός, καθώς μόνο πριν 20 ημέρες η περιοχή έδωσε ξανά έναν μικρό σεισμό.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Λέκκας είχε δηλώσει πως ο σεισμός ήταν 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την Παλλήνη με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρή σύγχυση, ήσσονος ωστόσο σημασίας, αν και ο σεισμός έγινε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και στην καρδιά της Αθήνας.

Πηγή: zougla
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ