2015-01-16 13:38:39
Φωτογραφία για Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΕΥΡΩ-ΦΡΑΓΚΟΥ
«Η σημερινή ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων, είναι άλλη μια απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τους δανειολήπτες σε ελβετικά φράγκα.

«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο ΜΟΝΟΜΕΡΗ χαρακτήρα, έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών.

»Για ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών, περίπου 65.000, που έλαβαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο και είχαν ήδη υποστεί ζημιά, ήταν ένα επιπρόσθετο σοκ, αφού το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους, που είναι για αποπληρωμή, αυξάνεται κατά περίπου 12 με 15%, ενώ στους επόμενους μήνες τα ποσά των δόσεών τους θα αυξηθούν σημαντικά.


»Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι ήδη πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια, κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα, δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την Ελληνική Νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες Πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες.

»Έτσι, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.

»Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί αναγκαιότητα για να αγωνιστεί για μια άλλη Ευρώπη, για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και να ανακουφίσει στο μέτρο του δυνατού όσους, χωρίς να ευθύνονται, βλέπουν την θέση τους να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο παρά το κυβερνητικό success story!» τονίζει η ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Πράγματι, η αιφνίδια κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας προκάλεσε «κλυδωνισμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια και αγορές συναλλάγματος, με την απόφαση να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο ευρώ, που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά πάνω από 40% έναντι του φράγκου και με την ισοτιμία του να «βουλιάζει» κάτω από το όριο του 1,20, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το ιστορικό ναδίρ του 0,8500 φράγκου, για να επιστρέψει στη συνέχεια κοντά στα επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας. Οι ευρύτερες ανησυχίες για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό έδαφος και έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε ναδίρ έντεκα ετών, κάτω από το 1,16.

«Χτύπημα» για 60-65 χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες

Κατά 15% περίπου επιβαρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων σε ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, που αποτελεί ένα νέο «χτύπημα» στους δανειολήπτες, οι οποίοι επέλεξαν το συγκεκριμένο νόμισμα την περίοδο άνθησης των προϊόντων στεγαστικής πίστης. Από τραπεζικές πηγές υπολογίζονται σε περίπου 60 με 65 χιλιάδες οι δανειολήπτες που πλήττονται, ενώ το σύνολο των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για τις χορηγήσεις σε ξένο νόμισμα. 

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να «ξεπαγώσει» την ισοτιμία του νομίσματος αποτέλεσε νέα ψυχρολουσία για τους δανειολήπτες, οι οποίοι πάντως θα πρέπει να αναμείνουν να σταθεροποιηθεί η πορεία του νομίσματος για να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς τραπεζών σημειώνεται ότι θα στηριχθούν οι πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης με ρυθμίσεις, αλλά και όσοι ζητούν κάποια προσαρμογή των δόσεων επίσης μέσω ρυθμίσεων.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν ένα τραπεζικό προϊόν με ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι το 2009, όταν και η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ευνοϊκή. Το πρόβλημα προέκυψε από τη σημαντική ενίσχυση που σημείωσε το φράγκο, το οποίο από το υψηλό του 1,66 το 2007 είχε διαμορφωθεί στο 1,21, έπειτα από παρέμβαση μάλιστα της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η οποία «πάγωσε» την περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματός της. Λόγω της μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, είχαν δει τότε το υπόλοιπό τους σε ευρώ να αυξάνεται έως και 20%.

Από το 2006 και κυρίως το 2007 και 2008, ο συνδυασμός χαμηλού libor της περιόδου στο επίπεδο του 2% με 2,5%, έναντι ευρωπαϊκού επιτοκίου μεταξύ 3,6% και 5% και του αδύναμου φράγκου ωφελούσε τους δανειολήπτες, οι οποίοι μετά τη χθεσινή εξέλιξη καλούνται να αναμείνουν τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας σε συγκεκριμένο επίπεδο και να μην πανικοβληθούν, καθώς τα 100 χιλ. δανείου σε ελβετικό φράγκο που αντιστοιχούσαν σε 83 χιλ. ευρώ, μετά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας αυξήθηκαν σε 100 χιλ. ευρώ.

Η διαμόρφωση της ισοτιμίας θα καθορίσει την επιβάρυνση ή μη των δανειοληπτών σε βάθος χρόνου και για τον λόγο αυτό δεν έχει νόημα η επιδίωξη της μετατροπής του δανείου σε ευρώ που θα τους οδηγήσει να εγγράψουν την πραγματική ζημία, που είναι σήμερα λογιστική.

''The New Daily Mail'' 

με ορισμένες πληροφορίες 

από την ''Ναυτεμπορική''
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χαροπαλεύει ο Μοχάμεντ Άλι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χαροπαλεύει ο Μοχάμεντ Άλι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ