2015-01-17 13:37:59
Φωτογραφία για Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στο Channel 9 στο Δελτίο Παρέμβασης
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επιστρέψαμε στο δελτίο παρέμβασης για αυτή τη δεύτερη ώρα. Καλεσμένοι μας λοιπόν ο κύριος Νίκος Δένδιας, υποψήφιος στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία.

Καλώς ήρθατε κύριε Δένδια.

Μεταγραφή στη Περιφέρεια, όχι στο κόμμα. Γιατί είχαμε μεταγραφές και σε κόμματα έτσι; Κύριε Δένδια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Αλήθεια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Φαίνεται ότι αυτό το προβάδισμα έχει εδραιωθεί. Μιλάμε για μήνες. Δεν μιλάμε τώρα για τελευταίες εβδομάδες, ανεξάρτητα από τις διαφορές που φαίνονται ή εμφανίζονται και θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύετε ότι αυτή η μάχη μπορεί να ανατραπεί πρώτον, και δεύτερον, θα ήθελα να μου πείτε που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η εδραιωμένη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και στα δύο ερωτήματα θα σας απαντήσω ευθέως και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία. Στο πρώτο,  ναι, πιστεύω ότι μπορεί να ανατραπεί. Δεν λέω ότι είναι  εύκολο, όμως το πιστεύω και το πιστεύω ίσως και με τη  γνώση του πάθους.


            Εμείς το έχουμε πάθει αυτό σαν κόμμα. Το 2000 είχαμε ένα σταθερό προβάδισμα, πολύ μεγαλύτερο μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ και όμως χάσαμε τις εκλογές του 2000.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πανηγυρίζανε κιόλας οι οπαδοί σας. Μπαίνοντας στην Αθήνα θυμάμαι Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιμηθήκαμε κυβέρνηση και ξυπνήσαμε αντιπολίτευση. Αυτό είναι, αλλά είχα και άλλο περιστατικό στη ζωή μου, όπου δεν αφορά την Ελλάδα. Θυμάμαι ήμουν φοιτητής στην Αγγλία επί Μέιτζορ, και αν θυμάστε, ο Νιλ Κίνοκ πήγε στις εκλογές στην Αγγλία με ένα προβάδισμα 8 μονάδων τότε, 8 μονάδων όχι 4, και έχασε τις εκλογές από τον Μέιτζορ …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εδώ στην Ελλάδα τόσο μεγάλες ανατροπές στις δημοσκοπήσεις δεν έχουμε δει. Έχουμε δει και ανατροπές…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν μου τα λένε καλά, απέχουμε 2,5 έως 3,5%... 

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Που θα παιχτεί πιστεύετε εσείς τώρα; Γιατί έχουν μείνει 8 ουσιαστικά ημέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:  Έχετε εμπειρία, έχετε περάσει πολλές εκλογές

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πυκνός όμως χρόνος. Πιστεύω ότι το ερώτημα που θα τεθεί, εάν μπορέσουμε βέβαια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι αυτό είναι  το ερώτημα, δηλαδή τι εγγυάται τη σταθερότητα του αύριο και την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι  προφανές ότι η ελληνική κοινωνία με το τι τράβηξε όλο αυτό τον καιρό, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στα οικονομικά.

            Δεν παίζουν έντονα τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Δεν παίζει, λάθος κατά την άποψή μου, ούτε το μεταναστευτικό έντονα. Θα έπρεπε, μακάρι να γίνει μία τέτοια συζήτηση την τελευταία εβδομάδα.

            Στα θέματα της οικονομίας θεωρώ ότι εμείς έχουμε ένα προβάδισμα, επειδή θεωρώ ότι είμαστε πιο αξιόπιστοι διαχειριστές, από την άλλη έχουμε να παλέψουμε με τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Τν απελπισία και τη φτώχεια κύριε Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατανοητή, όπως και ο  πόνος που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία αυτά τα 6 χρόνια. Καταλαβαίνω την ελληνική κοινωνία. Πιστεύω όμως ότι έχει γίνει σοφότερη, ιδίως μετά απ’ ότι συνέβη στη Κύπρο. Έχει γίνει σοφότερη. Μην  πω και το από το 2009 τώρα, είναι  ίσως πίσω, αλλά εν πάση περιπτώσει στη Κύπρο είδαμε καθαρά τι μπορεί να συμβεί σε μία χώρα της ευρωζώνης όταν επιχειρήσει να νομίσει ότι μπορεί να κάνει τα δικά της…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είσαστε στη Β΄ Περιφέρεια. Επειδή το είπατε, μιλήσατε για την εγκληματικότητα. Έχει εγκληματικότητα η Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:   Βεβαίως έχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχετε διατελέσει  εν πάση περιπτώσει και  Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είχαμε και το θέμα του Ξηρού τώρα αυτές τις μέρες και ήθελα να σας ρωτήσω πώς είδατε αυτή τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας. Και ο Πέτρος θα διαβάσει την κάρτα για την εγκληματικότητα.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Έχει ενδιαφέρον αυτή η κάρτα γιατί παρουσιάζει τα στοιχεία εγκληματικότητας το 9μηνο 2014. 77 υποθέσεις, λοιπόν, ανθρωποκτονιών στη χώρα, 2.151 ληστείες στην Αττική, 29.262 κλοπές-διαρρήξεις στην Αττική και 11.046 κλοπές τροχοφόρων στην Αττική το τελευταίο, το 9μηνο του 2014.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα συγκριτικά σε σχέση με το 2013;

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ:     Είναι μείωση, είναι σαφής η μείωση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:            Αυτό είναι.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ:     Ωστόσο, το ξέρετε και εσείς, γιατί εσείς δεν είστε άνθρωπος ο οποίος είστε κλεισμένος σε ένα γραφείο. Κατεβαίνετε στις γειτονιές, συνομιλείτε, βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει το αίσθημα της ανασφάλειας στον Έλληνα πολίτη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα,  υπάρχει. Εδώ χρειάζεται να συνεχισθεί  κατά την άποψή μου, η μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι απαντάτε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αφοπλισμό της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, πρώτον; Και δεύτερον, για εκδημοκρατισμό των δυνάμεων ασφαλείας, και επίσης κατάργηση, από κάποια στελέχη λέγεται αυτό, όχι από όλους, κατάργηση των ΜΑΤ. Από κάποιους άλλους δεν έχει λεχθεί. Αλλά εδώ έχει ειπωθεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας απαντήσω.  Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία δημοκρατική αστυνομία. Ελέγχεται από μία νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση, είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος, δηλαδή ο αρμόδιος Υπουργός, υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Υπάρχει τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, σκληρότατο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όταν κάναμε τις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Έχουμε, όμως, φαινόμενα διαφθοράς ακόμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάντα έχουμε. Μα κάθε οργανισμός αστυνομικός στον κόσμο έχει φαινόμενα διαφθοράς. Εσείς, κυρία Παπαδάκου, είστε πολύ έμπειρη τώρα, αυτό το ξέρετε. Οπουδήποτε στον κόσμο.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι στο θέμα, παραδείγματος χάριν, της Χρυσής Αυγής και των ανακρίσεων μέσα στην Αστυνομία, το εσωτερικών υποθέσεων έφτασε πολλές φορές ακόμα και σε υπερβάσεις, σε υπερβολές. Έκανε και πράγματα που ήταν πέραν των εσκαμμένων κατά την άποψή μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είχαν όμως το μακρύ τους χέρι απλώσει. Σε αρκετές περιπτώσεις. Εσείς άλλωστε, θυμάμαι, ξηλώσατε τον επικεφαλής της ΕΥΠ που ήταν υπεύθυνος για την νόμιμη στην ακρόαση. Το θυμάμαι πολύ καλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, τώρα να μην αναφερθώ Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Έφυγαν αρκετοί πάντως από την Ελληνική Αστυνομία εκείνη την περίοδο. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ είμαι της άποψης ότι ο πολιτικός προϊστάμενος πρέπει να κάνει την δουλειά του. Και το θέμα της Χρυσής Αυγής ήταν μία μεγάλη πρόκληση για το δημοκρατικό πολίτευμα που έπρεπε να απαντηθεί.

Όμως, από την άλλη εγώ είμαι περήφανος για το διάστημα που ήμουν Υπουργός τους  και για τη συνεργασία μου με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιστεύω ότι είναι μία βαθύτατα δημοκρατική αστυνομία.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Κύριε Δένδια, αν μου επιτρέπετε, έχουμε δει και φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας, απρόκλητης αστυνομικής βίας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παντού συμβαίνουν. Το ερώτημα είναι:  το σύστημα είναι έτοιμο να τα αποκηρύξει και να τα κολάσει; Και από την άλλη, έχουμε δει μια συμπεριφορά προς τους Έλληνες αστυνομικούς που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η συμπεριφορά των διαδηλωτών πολλές φορές - επί των ημερών μου πρέπει να πω βέβαια ότι αυτά κοπήκανε και το είδατε σταμάτησαν και οι μολότοφ και όλα - απέναντι στον Έλληνα αστυνομικό ήταν πέραν περιγραφής, έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του.

Μην λέμε τώρα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:  Καλά, αυτό γίνεται και στο εξωτερικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και κυρίως στο εσωτερικό δεν έχουμε δει στήριξη αυτών των φαινόμενων από ένα ολόκληρο πολιτικό κόμμα, δηλαδή τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Θα ακούσουμε σε λίγο την άποψη της κυρίας Χριστοδούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως,  λυπάμαι που δεν έχω περισσότερο χρόνο.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, πριν φύγετε, να το θέσουμε στον  κύριο Δένδια, γιατί είναι και θέμα, μία δήλωση που έχει προκαλέσει αίσθηση, του κυρίου Σουλτς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και είπε ότι αυτά τα μέτρα δεν τα επιβάλλαμε εμείς, δεν τα επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι οι εταίροι….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Αλλά η ελληνική Κυβέρνηση.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Αλλά τα επέλεξε και τα πήρε η ελληνική Κυβέρνηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω ευθέως, βεβαίως κάθε μέτρο που ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή και το εισηγείται η Κυβέρνηση, την ευθύνη την πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία την έχει η Κυβέρνηση.

Και εγώ είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα κρυφτώ από τον ελληνικό λαό και από την ελληνική κοινωνία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Δένδια, μία τελευταία απάντηση. Γιατί θεωρείτε κρίσιμες αυτές τις εκλογές εσείς; Τι διακυβεύεται, τι παίζεται σε αυτές τις εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα, το μέλλον της. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βγάλει από το ευρώ και την Ευρώπη, ένα μεγάλο του κομμάτι,  διότι ο κύριος Λαφαζάνης νομίζω το θέλει για να είμαστε ειλικρινής. Είναι ένας συμπαθής άνθρωπος αλλά …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Υποτάσσεται στην πλειοψηφία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή «θέλω αλλά δεν μπορώ να το κάνω γιατί κάποιοι άλλοι μου λένε το ανάποδο».

Τι φοβάμαι όμως; Εάν χάσουμε τις εκλογές, φοβάμαι ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα με μία άγαρμπη στροφή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να μας εκτροχιάσει τελείως.

Και μου κάνει φοβερή εντύπωση,  διότι πάρα πολλοί άνθρωποι ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για αυτά που λέει αλλά για αυτά που πιστεύουν ότι δεν θα κάνει. Λένε δηλαδή, όταν τους λες, «μα αν κάνει αυτά τα πράγματα θα κινδυνεύσουμε, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο». Και λένε: «έλα μωρέ, ούτε ο Παπανδρέου τα έκανε».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:   Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Σας ευχαριστώ, λυπάμαι που δεν έχω περισσότερο χρόνο.  
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ