2015-01-19 08:55:53
Φωτογραφία για Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και οι γρίφοι των συμμαχιών
Αντίστροφη μέτρηση για της κάλπες της 25ης Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει και πλέον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ   ρίχνουν στη μάχη όσα προεκλογικά όπλα διαθέτουν προκειμένου να η κάθε πλευρά να εξασφαλίσει  τα μέγιστα οφέλη από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα που του δίνουν και οι δημοσκοπήσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αφού αυτό το ενδεχόμενο από τη μία δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές και από την άλλη δεν θα προκαλούσε τον «πονοκέφαλο» στο Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει συμμαχίες που δεν θα επιθυμούσε. Εξάλλου η Κουμουνδούρου έχει καταστήσει σαφές που στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα από δύο κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν επιθυμεί κανένα άλλο πλην του ΚΚΕ. Πάντως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμιο δεν έχουν κλείσει την πόρτα της συμμαχίας. Η Χαριλάου Τρικούπη μέσου του κ.Βενιζέλου υποστηρίζει πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο κ.Θεοδωράκης είχε κάνει λόγο για συγκρότηση εθνικής ομάδας.


Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται από τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% του εκλογικού σώματος και θα παραμείνουν εκτός Βουλής και όχι με τη διαφορά ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο, αφού όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ΑΝΕΛ,  Γιώργος Παπανδρέου, ίσως και ΛΑΟΣ φαίνεται ότι θα έχουν οριακό αποτέλεσμα, ως προς το εάν θα μπουν ή όχι στη Βουλή, οπότε τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα της αυτοδυναμίας.

Επιπλέον αν τα δύο πρώτα κόμματα δεν κατορθώσουν αθροιστικά να υπερβούν το ποσοστό του 64,5%, τότε η αυτοδυναμία είναι μάλλον αδύνατη

Τέλος υπενθυμίζεται πως έστω και με μια ψήφο διαφορά, το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus 50 βουλευτών.

Προσοχή στα.. ατυχήματα λέει η Κουμουνδούρου

Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που προσέχουν τις τελευταίες ημέρες είναι οι γκάφες από ατυχείς δηλώσεις στελεχών του. Ειδικά Μετά και τα λεγόμενα της Ραχήλ Μακρή -προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την περιφέρεια της Κοζάνης- ότι η Ελλάδα θα τυπώσει μόνη της 100 δισ. ευρώ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως τέτοια λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα λίγες ώρες πριν την κάλπη και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Η ατζέντα Τσίπρα έξι ημέρες πριν την κάλπη

Την τελική "μάχη" πριν την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με την προεκλογική εκστρατεία να οδεύει προς το τέλος της. Εκτός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο κ.Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει και σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ομόνοια, με προφανή στόχο να επιτύχουν μία όσο πιο μεγάλης έκτασης συγκέντρωση γίνεται. Δίπλα του θα βρεθεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί ηγέτες, ενώ την προεκλογική εκστρατεία θα σφραγίσει με ομιλία του την Παρασκευή στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΝΔ στοχεύει στους αναποφάσιστους

Στο γαλάζιο στρατόπεδο τα στελέχη της ΝΔ παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τη μία υποστηρίζουν πως η διαφορά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους, μάλιστα αυτό δήλωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και από την άλλη επικεντρώνονται οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Σε αυτούς προσπαθεί να επικεντρωθεί και η προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και να τους πείσει να πάνε στην κάλπη.

Οι εξαγγελίες Σαμαρά

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δημόσιες εμφανίσεις του προχωράει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες όπως στη δέσμευση πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών. Με το σύνθημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες ο κ.Σαμαράς κάνει λόγο για:

- μείωση στο φόρο επιχειρήσεων από το 25% στο 15%, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2015, πρώτα 3% και κατά 2% τα επόμενα χρόνια

- σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% το 2015 μέχρι να φθάσουμε στο 1% του προϋπολογισμού. Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε αποδώσει τα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

- κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, γιατί έχουμε δημιουργήσει μία βάση δεδομένων για να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή

- μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 35% από το 43% που είναι σήμερα.

-δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων, θα αποκατασταθεί η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μάνα, εγγυώμαι

-κανείς δεν θα πειράξει την πρώτη κατοικία

-δύο χρόνια από σήμερα θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα του μισθού των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε δεύτερες εκλογές.

«Μας χωρίζουν πολύ μεγάλες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και είναι λάθος να θεωρούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κανονική περίοδο, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση και τα δεδομένα επιδεινώνονται».

Σε ερώτηση, μάλιστα, αν υπάρχει περίπτωση να είναι στη θέση συγκυβερνήτη σε αεροπλάνο με κυβερνήτη τον κ. Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια πτήση θα ήταν ασφαλής, απάντησε χαριτολογώντας "κοιτάξτε, μπορεί να είμαστε στον πύργο ελέγχου, μπορεί να είμαστε στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μπορεί να είμαστε στην επίγεια εξυπηρέτηση. Πάντως δεν θα αφήσουμε το αεροπλάνο να πάει σε λάθος προορισμό". Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ