2015-01-22 09:37:32
Φωτογραφία για Τουρκική νίκη ή οικονομική νέμεσις η απόφαση της TOTAL για αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ;
Κανείς δεν μπορεί να αποσυνδέσει την «αποχώρηση» της πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL από την Κυπριακή ΑΟΖ, από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και την τουρκική «εισβολή» του Μπαρμπαρός στα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δημόσιες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Φυσικά και η τεχνητή μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα τώρα τα θαλάσσια κοιτάσματα σε μεγάλο βάθος να είναι ασύμφορα. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί για πάντα, πολλοί αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει κάποια στιγμή απότομα και μάλιστα με «καπέλο» για να βγει η χασούρα των εταιρειών.

Οι δηλώσεις Κασίνη

Η Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και νυν Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης.


Η Total «δεν έχει αυταπόδεικτα δεδομένα», καθώς «δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες», είπε ο κ. Κασίνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Total. Εξήγησε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες «αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες». Η δική μας περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, «φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά». Αλλά ούτε και η διάθεση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την γύρω περιοχή τους συμφέρει σαν άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε.

Πέτυχε τον στρατηγικό

στόχο της η Τουρκία

Όποιοι όμως κι αν είναι οι λόγοι που ώθησαν την ΤΟΤΑL να εγκαταλείψει την μελλοντική εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11», η Τουρκία φαίνεται να πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο να εκφοβίσει και να εκδιώξει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η απόφαση της TOTAL λήφθηκε μετά την περιφορά επί δύο μήνες του Barbaros και των τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και την αφού η επίσημη και αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η αδελφή χώρα Ελλάδα δεν ήταν ικανές να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε ότι νομίμως τους ανήκει.

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος της TOTAL από την κυπριακή ΑΟΖ, είναι απότοκο μιας συνδυασμένης κατάστασης. Της τουρκικής προκλητικότητας, και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Απογοητευμένος

ο Λακκοτρύπης

Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, εμφανίσθηκε απογοητευμένος από την απόσυρση του ενδιαφέροντος της γαλλικής εταιρείας, που προμηνύει «αναταράξεις» στην περιοχή. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για παραμονή στην ΑΟΖ μέσω διακανονισμού με την γαλλικών συμφερόντων εταιρεία, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η TOTAL έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση επίσημα μέχρι στιγμής ότι μεταξύ άλλων μελετά και το ενδεχόμενο απόσυρσης της από την ΑΟΖ της Κύπρου, ωστόσο γίνεται αντιληπτό, ότι ουσιαστικά στην έδρα της εταιρείας, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Κυβερνητική πηγή, διευκρίνισε ότι η TOTAL ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι «κοιτάζει σε αυτό το στάδιο τις επιλογές της και δεν έχει λάβει τελεσίδικες αποφάσεις», αλλά παράλληλα ενημέρωσε ουσιαστικά ότι είναι οριστικό το ότι «δεν βρίσκουν γεωτρήσιμες δομές».

Οπότε η TOTAL, προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατ. ευρώ που επένδυσε μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί – από μία σε κάθε τεμάχιο.

Απορρίπτει το ενδεχόμενο

Τουρκικών πιέσεων η κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο η πιθανολογούμενη αποχώρηση της TOTAL να οφείλεται σε τουρκικές πιέσεις ή πολιτικούς λόγους. Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αναφέρονται σε κυβερνητική πηγή που υπέδειξε ότι τόσο στις αρχές του 2013 που η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τη συμφωνία για τις γεωτρήσεις, όσο και πριν το τέλος του 2013, που η TOTAL υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τερματικό υγροποίησης, οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις ήταν επίσης έντονες, όμως η εταιρεία προχώρησε στις υπογραφές με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η TOTAL είχε κάνει αναφορές για αναζήτηση πετρελαίου στα δύο τεμάχια, κάτι που λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχει γίνει τώρα διεθνώς όχι και τόσο συμφέρουσα υπόθεση.

Πρόσθετα, οι διεθνείς κολοσσοί, έχουν το τελευταίο διάστημα –λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και σε κάποιο βαθμό αντίστοιχα και του φυσικού αερίου– προχωρήσει σε πρωτοφανείς περιορισμούς δαπανών και ακύρωση τεράστιων επενδυτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Qatar Petroleum και Royal Dutch Shell ακύρωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα «Al Karaana» με επενδύσεις 6,4 δισ. δολαρίων στο Κατάρ και η Chevron επενδύσεις 630 εκατ. δολαρίων, ενώ BP και Halliburton, ανακοίνωσαν απολύσεις προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικές αναφορές σε εξειδικευμένα διεθνή έντυπα, που αναφέρουν ότι λόγω της ακύρωσης ή αναβολής γεωτρητικών δραστηριοτήτων παγκόσμια, οι τιμές διάθεσης γεωτρητικών πλατφορμών για μεγάλα βάθη, μειώθηκαν από 500.000 σε 300.000 ημερησίως.

Προφάσεις εν αμαρτίες

λένε τα ελλαδικά ΜΜΕ

Παρά ταύτα, ελλαδικά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, χαρακτηρίζουν «προφάσεις εν αμαρτίες» τις κυβερνητικές τοποθετήσεις στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, επενδύει σε ένα τέτοιο σχέδιο, γνωρίζει όλες τις «λεπτομέρειες». Αλλού είναι το ζήτημα, και αυτό βρίσκεται στην σφαίρα της γεωπολιτικής η οποία αλλάζει ταχύτατα , και φυσικά έχουν βάλει και οι Τούρκοι το χεράκι τους οι οποίοι συμπεριφέρονται στην κυπριακή ΑΟΖ με την άδεια βέβαια των Αμερικανών και της Δύσης ωσάν να είναι δική τους θάλασσα.

Ως επίσημη δικαιολογία η εταιρεία εμφανίζει «οικονομικούς λόγους» αφού με την αποχώρηση της θα καταβάλει αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ευρώ ρήτρα στην κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας το ρίσκο μιας πολυδάπανης γεώτρησης.

Ωστόσο, πάντα στις αναλύσεις των πολυεθνικών κολοσσών συμπεριλαμβάνονται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις περιοχές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, και ειδικά όταν οι δεσμεύσεις αυτές θα είναι μακροχρόνιες!

Ο γαλλικός κολοσσός , που διαθέτει πλήθος ειδικών εμπειρογνωμόνων αποχωρεί από τις ερευνητικές τις δραστηριότητες, στα τεμάχια 10 και 11, διότι «λέει», «δεν εντοπίζει εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με τις όλο και μειούμενες τιμές του πετρελαίου διεθνώς».

Έτσι προτιμά να «σκάσει» το ποσό των 70 εκατ. ευρώ παρά να προχωρήσει σε μια επένδυση υψηλού ρίσκου που θα ανέρχεται περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Η τουρκική άκαμπτη στάση,και η αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, αποδεικνύει το βρώμικο αλλά ρεαλιστικό παιχνίδι που έπαιξαν οι Τούρκοι σε Κύπρο και Αιγαίο.

Δηλαδή, με τις συνεχείς απειλές και του «τσαμπουκάδες» οι Τούρκοι επιθυμούν να διώξουν αρχικά το σύνολο των εταιρειών που αναζητούν υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο, και στην συνέχεια όταν όλοι αποχωρήσουν, αυτοί να «επέμβουν» για λάβουν την μερίδα του λέοντος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος προφανώς και δεν πρέπει να καθίσουν με «σταυρωμένα χέρια», οφείλουν ταχύτατα να βάλουν στο παιχνίδι παγκόσμιους παίκτες όπως την Ρωσία και την Κίνα, που δύναται να συγκρουστούν για τα συμφέροντα τους με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί και ο Ελληνισμός δεν έχουν κοινά συμφέροντα και στην Ουάσιγκτον τους ενδιαφέρει η επιβολή μόνο των δικών τους, για αυτό και φροντίζουν να έχουν πάντα ανθρώπους στις χώρες ενδιαφέροντος που θα τα επιβάλλουν.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ