2015-01-22 14:08:31
Φωτογραφία για «Το Κίνημα θα μπει στη Βουλή και η φωνή μας θα ακούγεται δυνατά»
Μενέλαος Γερονικολός, Υποψήφιος με το «Κίνημα» του Γ.Παπανδρέου στη Μεσσηνία - «Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος οδήγησε τη χώρα στα βράχια το 2004-2009, ποιος προσπάθησε να την γλυτώσει από τη χρεοκοπία, ποιος έκανε κυβίστηση και ποιος έλεγε να πάρουμε λεφτά από Αργεντινή και Ρωσία» λέει ο 27χρονος

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές, είναι η διάθεση πολλών νέων και αυτοδημιούργητων ανθρώπων να αναμειχθούν στα κοινά. Και μάλιστα σε ψηφοδέλτια τα οποία η γενιά τους, η γενιά των αγανακτισμένων, θα τους έβρισκε «απέναντι». Ένας από τα new entry στην πολιτική σκηνή είναι και ο 27χρονος Μενέλαος Γερονικολός, που κατεβαίνει υποψήφιος στο νομό Μεσσηνίας, με το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γιώργου Παπανδρέου.

Γιος του αξέχαστου δημοσιογράφου Κώστα Γερονικολού – πολιτικού και κοινοβουλευτικού συντάκτη στο Βήμα και το Εθνος, εμπνευστή της εφημερίδας Ρωμιοσύνη και επί χρόνια διευθυντή στην Αυριανή και το Δημοκρατικό Λόγο - και της Εύας Βαλτζή, ο Μενέλαος Γερονικολός, έχει διανύσει τη δική του διαδρομή, καθώς, εκτός από την επιτυχημένη ενασχόληση του με επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχει αναπτύξει και έντονη κοινωνική δράση, τόσο στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όσο και με τη συμμετοχή του στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, γνωστή ως «Μαύρη Θύελλα»
. Δείχνοντας μάλιστα το χαρακτήρα του, ασχολήθηκε με την ομάδα, όταν αυτή βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά, στην υπερνίκηση των δυσκολιών.

-Γιατί ένας νέος επιχειρηματίας -που μάλιστα επέστρεψε στη πατρίδα από το Λονδίνο, μεσούσης της κρίσης, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και την εξέλιξε με καλά αποτελέσματα- αποφασίζει να ασχοληθεί με τη πολιτική;

-Κατ' αρχήν θέλω να δηλώσω ευθαρσώς ότι αν δεν ήταν να συστρατευθώ με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν θα μετείχα στην ενεργό πολιτική. Και η συστράτευσή μου αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι η οικογένειά μου έχει επί τρεις γενιές πολιτικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά κυρίως λόγω του ύφους και του ήθους που πρεσβεύει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Κατά την άποψή μου ο Γιώργος Παπανδρέου εξαναγκάστηκε, από μια κλίκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κάτω από ύποπτες συνθήκες, να σταματήσει βίαια όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες άρχισε, τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τις δημοκρατικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Τώρα πια ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος οδήγησε τη χώρα στα βράχια το 2004-2009, ποιος προσπάθησε να την γλυτώσει από τη χρεοκοπία και ποιοι ενώ δήθεν πρότειναν έναν άλλο δρόμο έκαναν κυβίστηση και μετά, είτε μας έβαλαν σε σκληρότερο δρόμο με ακροδεξιούς θιάσους και χωρίς μεταρρυθμίσεις, είτε μας έλεγαν να πάρουμε λεφτά από την Αργεντινή και τη Ρωσία.

Νιώθω πως αυτό γύρισε τον τόπο μας πολύ πίσω. Ηθικά και πρακτικά. Δυόμιση χρόνια πεταμένα. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω, όσο μπορώ από το δικό μου μετερίζι, τη χώρα μου και τον τόπο μου, να επανέλθει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να αλλάξω τον τόπο μας με όλες μου τις δυνάμεις.

- Υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και μάλιστα σε μια περιοχή κατεξοχήν συντηρητική. Τι αποτελέσματα προσδοκάτε να έχετε?

Η υποψηφιότητά μου στον νομό Μεσσηνίας είναι κατά μια έννοια νομοτελειακή αφού η οικογένειά μου ζει και δραστηριοποιείται για πάνω από 100 χρόνια στον τομέα μεταποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, γυρίζοντας τον νομό από άκρη σε άκρη, έχω έρθει σε επαφή και συνεργάζομαι με αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, απλούς εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς. Ολοι βιώνουμε την κρίση και το πιο σκληρό της πρόσωπο. Η Μεσσηνία αν και θεωρείται ότι δήθεν είναι ευνοημένη περιοχή -λόγω εκλογικής περιφέρειας του κ. Σαμαρά- βιώνει όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα την αναποτελεσματική διαχείριση της συγκυβέρνησης. Γνωρίζω τα προβλήματα, αλλά πιστέψτε με, γνωρίζω και τις ασύλληπτες δυνατότητες του τόπου μας.

Επιδίωξή μου είναι να αναδείξω τα προβλήματα και να συμμετάσχω σε διαδικασίες επίλυσής τους. Ολες δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις, που διακόπηκαν βάναυσα από την ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου, να γίνουν πραγματικότητα και στον τόπο μας και πανελλαδικώς. Τα αποτελέσματα, αν κρίνω από την αντίδραση του κόσμου είναι εξόχως ενθαρρυντικά. Το Κίνημα θα μπει στη Βουλή και η φωνή μας θα ακούγεται δυνατά, προτάσσοντας τις αναγκαίες αλλαγές συνοδευόμενες από το αναγκαίο κοινωνικό δίχτυ που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας.

- Για σας υφίσταται το δίλημμα “μνημόνιο ή αντιμνημόνιο”;

Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα με την έννοια πως τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο των προβλημάτων μας. Ας μην κρυβόμαστε άλλο. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα της Ελλάδας και όλοι ξέρουμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να υπογράψει το μνημόνιο για να γλυτώσει ο τόπος από μια άτακτη χρεοκοπία. Η διακυβέρνηση Καραμανλή έφτασε το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη και από ό,τι φαίνεται, παραποίησε τα στοιχεία. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να ευθύνεται για την κακοδιαχείριση 2004-2009. Φτάνει πια η λάσπη που έχει δεχθεί ο ίδιος και η πολιτική του.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις Παπανδρέου για τα τεκταινόμενα της εποχής, η ιστορία θα δικαιώσει τις επιλογές του. Αφού η διακυβέρνηση 2004-2009 κατέστρεψε τη χώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε την κοινωνία στο χείλος της αβύσσου, πήρε ακριβώς τα μέτρα που είπε πως δεν θα πάρει, ιδιωτικοποίησε αυτά που είπε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει, έκοψε επιδόματα στις πιο ευπαθείς ομάδες και πάγωσε σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις. Από κοντά το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ως κεντροδεξιά συνιστώσα της Ν.Δ. δεν προέβαλε καμία αντίσταση και δεν πρόταξε καμία μεταρρύθμιση.

Το μνημόνιο είναι απρόσωπο. Το μνημόνιο είναι ένα πλαίσιο που συνοδεύει κάποια χρήματα. Το πλαίσιο αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αυτό που μετράει όμως είναι η πολιτική πίσω από την εφαρμογή του, που πρέπει να έχει πρόσωπο. Είτε πάμε με τις μεταρρυθμίσεις με σοσιαλιστικό πρόσωπο (θυμηθείτε νόμο Κατσέλη και επίδομα αλληλεγγύης), είτε πάμε στην άβυσσο. Είναι αλήθεια πως μόλις αλλάξουμε το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών, το οποίο μέσω δημοψηφίσματος θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, θα πάρουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό ξανά τις τύχες μας στα χέρια μας. Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες. Και το εθνικό σχέδιο θα εμπεριέχει δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αν δεν ανεβάσουμε τη ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας - αυτό πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες ψηφοφόροι πια - αν δεν κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και δεν υλοποιήσουμε το ελληνικό σχέδιο (αυτό που εμείς στο Κίνημα έχουμε καταρτίσει) θα περιφερόμαστε μοιραίοι για δεκαετίες, ακυβέρνητοι και ενώπιον προφασικών διλημμάτων. Είναι αναγκαίο για την επιβίωση του έθνους αυτή να είναι η τελευταία “χαμένη" γενιά.

-Ειδικά για τη Μεσσηνία στην οποία και κατέρχεστε, τι προσδοκάτε;

Καταρχήν προσδοκώ να γίνουν οι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις γρήγορα και με προστασία των ασθενέστερων ομάδων. Οι μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μπορούν να ελευθερώσουν τεράστιους πόρους και να πατάξουν τη διαφθορά και στον νομό μας. Προσδοκώ άνθρωποι όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει γυρίσει τον κόσμο αμέτρητες φορές για την Ελλάδα να μπορέσει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί την επόμενη μέρα και το Κίνημα να επαναφέρει το νέο ήθος και ύφος που χρειάζεται ο τόπος μας.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, προσδοκώ η Μεσσηνία να γίνει συνώνυμη με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη. Παλεύω κάθε μέρα για αυτήν. Αν θα το κάνω από το υπάρχον μετερίζι μου - ως εξαγωγέας - διαφημίζοντας και πουλώντας τα προϊόντα του τόπου μας σε όλο τον κόσμο ή από τη Βουλή, θα το κρίνει ο πολίτης.

Είμαστε ευλογημένος τόπος και πρέπει με επίκεντρο τον πολίτη να απελευθερώσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητές του. Τουρισμός, εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση παντός είδους, πολιτισμός και υπηρεσίες είναι στην πρώτη γραμμή. Η αποκέντρωση για την οποία μόνο το Κίνημα ακόμα μιλάει και η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να μπουν ξανά στο επίκεντρο και θα δώσουν θεαματική ανάπτυξη στην περιφέρεια και στην Μεσσηνία. Προσδοκώ το νέο ύφος και ήθος που επαναφέρουμε στη Βουλή να ανοίξει ξανά τις πολιτικές δυνάμεις στο διάλογο. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο μας και επειδή είναι ο πολιτικός εκείνος που προτάσσει την συνεννόηση και τον διάλογο. Για τη Μεσσηνία, αυτό σημαίνει πως τα δύσκολα θέματα θα ανοίξουν ξανά και με δημοκρατικές διαδικασίες ο πολίτης θα πάρει την τύχη του νομού στα χέρια του.

Εν τέλει, προσδοκώ να βοηθήσω και εγώ ούτως ώστε η επόμενη Βουλή να νομοθετήσει ό,τι πρέπει για να αλλάξει ρότα ο τόπος μας και να είναι η δικιά μου γενιά η τελευταία που πληρώνει τα λάθη των παλαιότερών της.

Η χώρα χρειάζεται το Κίνημα στη Βουλή και η Μεσσηνία χρειάζεται νέους, αδιάφθορους, ανθρώπους της παραγωγής και της δράσης για να την πάνε μπροστά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
NewsRoom
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ