2015-01-26 10:04:26
Φωτογραφία για Χειρονομία Ερντογάν θεωρούν οι ΗΠΑ το «δεμένο» Μπαρμπαρός
Βουτιές παρασκήνιο 

Λευκωσία: Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η τουρκική πλευρά έχει κάνει «χειρονομία καλής θέλησης» από τη στιγμή που, ενώ έχει εκδώσει τη NAVTEX, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει δεμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση αυτή μετέφερε στη Λευκωσία η Αμερικανίδα αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόουτ, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λευκωσία για επαφές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε δεν ήταν η πρώτη φορά που αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης άκουγαν τα περί χειρονομίας του Ερντογάν.

 Η θέση της Λευκωσίας είναι πως από τη στιγμή που έχει εκδοθεί NAVTEX είναι δευτερευούσης σημασίας εάν το σκάφος παραμένει στο λιμάνι καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει έρευνες. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να αποσύρουν την οδηγία προς ναυτιλλομένους ούτε και να δηλώσουν πως δεν θα προχωρήσουν σε νέο γύρο ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ
. Διαμηνύουν ωστόσο πως πρέπει να μετρήσει το γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Αυτό οι Αμερικανοί κι άλλοι, το θεωρούν πως ανοίγει έστω και μικρό παράθυρο ευκαιρίας για επανάληψη των συνομιλιών. Όταν δε τους υποδεικνύεται από κυπριακής πλευράς πως ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ για να αρχίσει γεωτρήσεις, επιχειρούν να το υποβαθμίσουν.  

«Πολλά λέγονται δημοσίως από τον Ερντογάν», σημειώνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Ναι, αλλά ό,τι λέγει συνήθως το κάνει», απαντά η Λευκωσία.  

Οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει και από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την Παρασκευή στο Νταβός, κινούνται παρασκηνιακά προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Η Ουάσινγκτον φέρεται να έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο συζητά και το ζήτημα τούτο. Ενόψει του γεγονότος ότι γνωρίζουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Ερντογάν, οι κινήσεις γίνονται προς το Προεδρικό λιγότερο με τον Νταβούτογλου, ενώ εκτιμούν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει «καμία επιρροή».  

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που δίνονται διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον προς τη Λευκωσία ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο οποίος μέχρι και στο παρά πέντε της επίσκεψής του στην Άγκυρα επικοινωνούσε για να διασφαλίσει κινήσεις της Λευκωσίας, που «θα βοηθούσαν στην προσπάθεια να πεισθεί η Άγκυρα». Κι όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους στις υποδείξεις των Αμερικανών και τρίτων επιστρατεύουν πάντα την ίδια «αφοπλιστική» ρητορική.  

Διαβεβαιώνουν ότι είναι πρόθυμοι και διατεθειμένοι να εργαστούν για λύση του Κυπριακού. Στην πράξη, όμως, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει αγκυροβολημένο μέχρι το τέλος της NAVTEX, την 6η Απριλίου και μετά στην Άγκυρα θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα κινηθούν αναλόγως.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι εντός Απριλίου θα πραγματοποιηθούν λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και τον Ιούνιο στην Τουρκία. Δυο σταθμοί που επηρεάζουν εν πολλοίς τους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς.  

Πάντως, την ώρα που φαίνεται πως υπάρχουν συζητήσεις με την Άγκυρα, οι πιέσεις στρέφονται προς τη Λευκωσία. Το θέμα του απευθείας εμπορίου επανήλθε ως μοχλός πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι πληροφορίες που έχει η Λευκωσία παρουσιάζουν τις Βρυξέλλες να έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του Κανονισμού, έχοντας τη στήριξη των Αγγλοαμερικανών και του ΟΗΕ, που αποδέχθηκε να εντάξει στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σχετική αναφορά.  

Διαβεβαιώσεις ότι θα είναι αντικειμενικός   

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι αντικειμενικός. Θα αναφερθεί και στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη και στο γεγονός ότι θα έπρεπε  να ακολουθήσει παρόμοια κίνηση με αυτήν από τουρκικής πλευράς. Ενόψει της αυριανής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας έντονο ήταν το παρασκήνιο που διαδραματίσθηκε στην έδρα του ΟΗΕ και σε άλλες πρωτεύουσες για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  

Ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκθεση του Γ.Γ. η προσοχή στράφηκε στο ψήφισμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει και η Λίζα Μπάντενχαϊμ για θέματα της Ειρηνευτικής Δύναμης.

 Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ