2015-01-27 16:30:07
Φωτογραφία για Η ιστορία ενός άνδρα που κατασκόπευε τους τζιχαντιστές από την Καλλιθέα...
Μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ο Αμπνταλαζίζ Αλχάμζα άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων που ζουν στη δύση, καθώς κατασκόπευε την εγκληματική δράση των τζιχαντιστών Ο νεαρός λειτουργούσε ως σύνδεσμος της συριακής πόλης Ράκα με τον δυτικό κόσμο. Κατασκόπευε τους μαχητές του ISIS, έπαιρνε βίντεο με τις φρικαλεότητες τους και τα μοίραζε στο διαδίκτυο. «Με την επέλαση του ISIS η Ράκα έγινε η πόλη του σκότους. Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι εκεί. Δεν υπάρχει ενημέρωση. Πρέπει με κάποιον τρόπο ο κόσμος να μάθει την αλήθεια», λέει στην Καθημερινή.

Ο Αλχάμζα βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία. Νιώθει πλέον ασφαλής και δέχεται να μιλήσει επώνυμα παρόλο που το ISIS τον έχει επικηρύξει. Είναι απόφοιτος Βιολογίας και συμμετείχε στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ, καταγράφοντας σε βίντεο την δράση των δυνάμεων του όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία.

Μόλις όμως εισέβαλαν οι τζιχαντιστές στη γενέτειρά του, ήξερε ότι αποτελούσε στόχο γι’ αυτούς. Κρύφτηκε για δύο ημέρες σε σπίτι φίλου του και με πλαστή ταυτότητα πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί συντόνισε αργότερα το στήσιμο της ομάδας ακτιβιστών «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά» (www.raqqa-sl.com).


Αρχικά μετρούσαν 17 μέλη. Τέσσερις εξ αυτών –μαζί με τον ίδιο– βρίσκονταν εκτός Συρίας. Όσοι είχαν παραμείνει στη Ράκα τραβούσαν με κρυφές κάμερες βίντεο για να δείξουν την καταπίεση των κατοίκων από το ISIS. Στις δημόσιες εκτελέσεις κάποιος κατέγραφε το γεγονός από κοντά, άλλος από ένα διπλανό κατάστημα και ένα τρίτο μέλος από κάποιο γειτονικό κτίριο. Είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν και τον απαχθέντα φωτορεπόρτερ Τζέιμς Φόλεϊ, πριν από την εκτέλεσή του, δημοσιεύοντας πληροφορίες για το πού μπορεί να κρατούνταν όμηρος.

Επικήρυξη στο τζαμί

«Λίγες εβδομάδες μετά το ξεκίνημά μας το ISIS μάς επικήρυξε. Πήγαν στο τζαμί, στη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, και είπαν ότι είμαστε άπιστοι και ότι πρέπει να πεθάνουμε. Έπειτα, ένα από τα μέλη της ομάδας, ο 22χρονος Αλ Μουτάζ Μπιλά, πιάστηκε από τους τζιχαντιστές και εκτελέστηκε δημόσια», είπε στην Καθημερινή ο Αλχάμζα.

Ο Μπιλά κουβαλούσε μαζί του τον φορητό του υπολογιστή με βίντεο, φωτογραφίες και λογότυπο της ομάδας των ακτιβιστών όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». «Σκεφτήκαμε να σταματήσουμε εκεί, να μη ρισκάρουμε τη ζωή κάποιου άλλου. Όσοι όμως είχαν απομείνει στη Ράκα μας είπαν να συνεχίσουμε», συνεχίζει ο Αλχάμζα.

Αφού παρέμεινε τρεις μήνες στην Τουρκία, πέρασε με σκάφος από την Σμύρνη στη Χίο και μετά από μία εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα. Με την βοήθεια ενός Σύρου που μένει στην Ελλάδα 25 χρόνια, νοίκιασε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Από εκεί ξεκίνησε να ενημερώνει μέσω Skype τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για τις εξελίξεις στη Ράκα.

«Η ζωή εκεί είναι άσχημη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν φάρμακα και ιατρικά εργαλεία. Ο κόσμος πεθαίνει, ενώ το ISIS φροντίζει τους τραυματισμένους μαχητές του», επισημαίνει. Στα βίντεο που αναρτά η ομάδα στη σελίδα της στο YouTube μπορεί κάποιος να δει πώς το «Ισλαμικό Κράτος» διαδίδει την προπαγάνδα του, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει χαλιφάτο στην περιοχή. Σε ένα από αυτά φαίνονται τέσσερα μικρά παιδιά να αναπαριστούν σαν σε παιχνίδι μια εκτέλεση.

Γονατίζουν με τα χέρια σταυρωμένα στην πλάτη και σωριάζονται στη γη όταν κάποιος παριστάνει ότι τα πυροβολεί στο κεφάλι. Αφού συμπλήρωσε δυόμισι μήνες στην Ελλάδα και μετά από οκτώ αποτυχημένες απόπειρες φυγής με πλαστό διαβατήριο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Αλχάμζα στάθηκε τυχερός.

Ταξίδεψε στην Κρήτη και από εκεί με πλαστά έγγραφα βρέθηκε στο Παρίσι. Έπειτα πέρασε οδικώς στη Γερμανία. Συνολικά λέει ότι το ταξίδι του από τη Ράκα μέχρι το Βερολίνο κόστισε με τους ενδιάμεσους σταθμούς 13.000 ευρώ. «Η οικογένειά μου είχε δύο διαμερίσματα και πούλησε το ένα προτού μπουν οι τζιχαντιστές στην πόλη. Είχα και συγγενείς στο εξωτερικό, οι οποίοι βοήθησαν οικονομικά», λέει.

Πίσω στη Ράκα έχουν μείνει οι γονείς του και δύο αδερφοί του. Ο 24χρονος δεν ξέρει αν θα μπορέσει να τους ξαναδεί. Τώρα θέλει να ολοκληρώσει τις δεύτερες σπουδές του στη φαρμακευτική, οι οποίες διακόπηκαν λόγω του ISIS. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ