2015-01-27 19:56:48
Φωτογραφία για «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα»
Επιφυλακτικά στις αντιδράσεις τους για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές... στην Ελλάδα ήταν κάποια από τα κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα βουλευτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι πρώτα θέλουν να δουν τι θα κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ενωμένη Αριστερά (ZL) έκανε λόγο για "ιστορικό γεγονός", σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, από το κυβερνών Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC), Μίλαν Μπργκλεζ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ και ότι κόμμα θα κριθεί από τις ενέργειές του.

«Εξαρτάται φυσικά από άλλους εταίρους στην ΕΕ ποιες υποσχέσεις από την προεκλογική εκστρατεία θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει», είπε, προσθέτοντας ότι η νίκη του πιθανότατα φέρνει διαφορετική προσέγγιση στην επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Όσον αφορά την προεκλογική δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα ασκήσει πιέσεις για διαγραφή του ελληνικού χρέους, ο κ. Μπργκλεζ είπε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από αυτό. Μετά την εκλογή του, ο κ. Τσίπρας είναι εγγύτερα στην ιδέα να αναδιαρθρώσει το χρέος, που είναι λιγότερο επικίνδυνο για τη Σλοβενία, εκτίμησε.


Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα είπε ότι «βλέπει» το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιθανό πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και εξέφρασε την άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική εξέλιξη για τη Σλοβενία «επειδή αν αυτό το 'πείραμα' δεν συνέβαινε στην Ελλάδα, πιθανώς να συνέβαινε στη Σλοβενία».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας υποστήριξε ότι η πεποίθηση ότι μπορείς να ξοδεύεις όσα θέλεις θα περάσει από έλεγχο πραγματικότητας, όπως και οι ουτοπικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο γρήγορα η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα αυτό το «πείραμα - η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία» θα λήξει, πρόσθεσε.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα εξέφρασε την άποψη ότι «το ευρώ δεν απειλείται από την ψηφοφορία στην Ελλάδα, αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντέγιαν Ζίνταν είπε ότι το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι σαφές: «αρκετά με τα μέτρα αυστηρής λιτότητας και τις υπαγορεύσεις της τρόικας της ΕΕ».

Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα αποπληρώσει το χρέος της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SD).

Ο κ. Ζιντάν εξέφρασε την προσδοκία ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει μία προοδευτική φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και θα είναι ικανή να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις πλευρές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Φραντς Γιούρσα, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα επιδεινώθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, πιθανή διαγραφή του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει πρόσθετη επιβάρυνση για τους Σλοβένους φορολογούμενους, γι αυτό το DeSUS δεν θέλει να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημείωσε.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ» εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της, κυρίως την ιδέα να αθετήσει τους όρους του χρέους, το οποίο θα έχει κόστος για τη Σλοβενία 12 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νέα Σλοβενία (NSi) ανέφερε ότι αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν ο Αλέξης Τσίπρας θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του σε επίπεδο ΕΕ.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με την κατάσταση στη Σλοβενία. Όμως η κυβέρνηση πρέπει να επιτελέσει το έργο της, αν θέλουμε να αποφύγουμε η Σλοβενία να βρεθεί στα πρόθυρα χρεοκοπίας και να γίνει εξαρτημένη από χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Η Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας (ZL), αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα με έξι βουλευτές στη Σλοβενική Βουλή, συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ιστορικό γεγονός».

«Πρώτα η Ελλάδα και στη συνέχεια ολόκληρη η Ευρώπη. Συγχαίρουμε κι εμείς για την ιστορική νίκη, η οποία έχει μεγάλη σημασία για όλα τα αντικαπιταλιστικά κόμματα και τα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα που αλλάζουν την παλιά καπιταλιστική Ευρώπη και οικοδομούν μία κοινωνία δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Το Hina υπενθυμίζει ότι η Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου χρόνου και σημειώνει ότι «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει διαφορετικά αριστερά και οικολογικά κινήματα που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα και στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και υποστηρίζει τη διαγραφή χρεών φτωχών πολιτών».

«Πέρσι, στο ιδρυτικό συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς της Σλοβενίας επίτιμος καλεσμένος ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νέος πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας. Τότε είχε γίνει δεκτός με χειροκροτήματα, όταν είπε ότι μόνον η ενωμένη αριστερά μπορεί να σώσει την Ευρώπη από τα νεοφιλελεύθερα 'λόμπι' που υποστηρίζουν τη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια».

Η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι προάγγελος νέας πολιτικής στην Ευρώπη, δήλωσε ο βουλευτής της ZL Μίχα Κόρντις, ο οποίος τόνισε ότι πιστεύει πως βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το STA.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετό χώρο κινήσεων που θα επιτρέψει σε αριστερά κόμματα να ανέλθουν στην εξουσία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης στη Σλοβενία, είπε ο κ. Κόρντις. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ