2015-01-27 23:24:09
Φωτογραφία για Βιαία επεισόδια στην Πρίστινα σε αντικυβερνητική διαδήλωση
Τουλάχιστον 56 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 100 άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των πολύ βίαιων επεισοδίων που... ξέσπασαν στην Πρίστινα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που διοργάνωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών. Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές από το 2008, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι, εκτίμησαν ότι οι διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στην Πρίστινα συνιστούν επίθεση στους θεσμούς του Κοσόβου και απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο και σήμερα το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα, να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων «Τρέπτσα».


Οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν κορύφωση κύματος οργής, που πυροδότησε τις τελευταίες εβδομάδες η δήλωση του Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο οποίος χαρακτήρισε «βάρβαρους» τους Αλβανούς διαδηλωτές οι οποίοι στις 6 Ιανουαρίου εμπόδισαν τη διέλευση λεωφορείων, στα οποία επέβαιναν Σέρβοι εκτοπισμένοι από το Κόσοβο που ήθελαν να επισκεφθούν ορθόδοξο ναό στην Τζακόβιτσα.

Σήμερα τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές, που επιχείρησαν να απομακρύνουν σιδερένιο φράχτη, που είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας γύρω από το κτήριο της κυβέρνησης. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Συμμετέχοντες στη διαδήλωση πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και βόμβες μολότοφ και εκείνοι με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να τους απομακρύνουν.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες καταστροφής από το κέντρο της Πρίστινας με πυρπολημένα οχήματα, φθορές σε κτήρια και πέτρες παντού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε, στον τηλεοπτικό σταθμό TV Koha Vision, ότι με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, είπε ότι το σημερινό χάος και η βία στους δρόμους της Πρίστινας είναι εντελώς απαράδεκτα και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης.

Η κ. Γιαχγιάγκα κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να ξεκινήσουν διάλογο και να βρουν κοινή γλώσσα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να σταματήσει η βία στους δρόμους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ