2015-01-31 16:14:29
Φωτογραφία για Το Πήλιο η νέα Σιέρα Μαέστρα για τους συντρόφους...
Στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από εκατοντάδες μέλη της Διεθνούς Αριστεράς που βρέθηκαν

στο Πήλιο για το 7ο Θερινό Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ υπό τον Πιερ Λοράν - Αισθητή η απουσία Μελανσόν Σε Σιέρα Μαέστρα μετατράπηκε το Πήλιο για μία εβδομάδα από εκατοντάδες μέλη των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων που κατέλυσαν στην Πορταριά για να φωνάξουν «Viva La Revolucion» ενάντια στα μνημόνια και τη Μέρκελ.

Ο λόγος για το 7ο θερινό «κινητό» Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και του δικτύου Transform που φέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας και ως φυσικό οικοδεσπότη είχε τον Συνασπισμό και την ΑΚΟΑ, τις ευρωπαϊκές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο νέος ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς, ο οποίος, έχοντας την απόλυτη στήριξη των απανταχού συντρόφων, ανανέωσε το ραντεβού με τις αριστερές δυνάμεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους δρόμους της Αθήνας.


Ο κ. Τσίπρας, έφτασε στην Πορταριά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (20/7) όπου τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ, «το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής Αριστεράς», όπως τον αποκαλούσαν επιχειρώντας να τον προσεγγίσουν προκειμένου να μάθουν τη μαγική συνταγή της επιτυχίας τους και τους τρόπους διαχείρισης των προοπτικών εξουσίας. Οι Ευρωπαίοι αριστεριστές αναγνωρίζουν πως η διόγκωση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.

Υπό αυτά τα δεδομένα Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί επιχειρούσαν να συλλέξουν πληροφορίες από τους Ελληνες συντρόφους τους, καθώς εκτιμούν ότι η κατάσταση στις χώρες τους θα φέρει, αργά ή γρήγορα, στο προσκήνιο της εξουσίας και τα δικά τους κόμματα.

Εξέχουσα προσωπικότητα, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Πιερ Λοράν, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν- Λικ Μελανσόν. Η συνάντηση των Ευρωπαίων αριστεριστών τούς έδωσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συντονίσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στη «λαίλαπα της λιτότητας». Ο συντονισμός δε θα εξειδικευτεί σε επόμενες διοργανώσεις υπό τη μορφή φεστιβάλ προκειμένου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρξουν δυναμικές πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις με σύνθημα: «Ολοι να βγούμε στους δρόμους και να αλλάξουμε τους νόμους». Το «Κόκκινο» Θερινό Πανεπιστήμιο είχε ευεργετικές οικονομικές επιδράσεις στην περιοχή, καθώς οι περίπου 400-450 σύνεδροι διέμειναν σε οκτώ ξενοδοχεία της Πορταριάς.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, η εξαήμερη λειτουργία του «άφησε περισσότερες από 200.000 ευρώ στην περιοχή». Πέραν αυτών, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ και «ψυχή» της διοργάνωσης: «Στη συνάντηση συμμετείχαν 400 άτομα από 25 χώρες. Οι πιο μακρινοί επισκέπτες ήταν από Καναδά και Βραζιλία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 25 Μολδαβοί σύντροφοι ήρθαν από τη χώρα τους με λεωφορείο». Η μεγαλύτερη αντιπροσωπία ήταν η γαλλική, 45 άτομα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΕΑ κ. Λοράν. Ακολούθησαν οι Γερμανοί του Die Linke με 40 άτομα. Οι προσκεκλημένοι μίλησαν για την καλύτερη διοργάνωση στη σύντομη ιστορία του Θερινού Πανεπιστημίου του ΚΕΑ, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ελληνική φιλοξενία αλλά και στους ακούραστους νεολαίους του ΣΥΝ.

Τι περιλάμβανε όμως το «Πορταριά campus» των αριστερών; 25 σεμινάρια από 130 ομιλητές. Μεταξύ των «μαθημάτων»-διαλέξεων ξεχώρισαν: «Η ιδεολογική πάλη για την Ιστορία. Αντίσταση στον ιστορικό αναθεωρητισμό», όπου τον ρόλο της καθηγήτριας ανέλαβε η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας κυρία Μαρίζα Ματίας, «Η κρίση δημοκρατίας και η άνοδος του αυταρχικού κρατισμού στην Ευρώπη», μάθημα που ανέλαβε να αναπτύξει η τοπική βουλευτής της Βαλένθια κυρία Λόπεζ Μπαρσελό, ενώ έγιναν και σεμινάρια. Η λήξη της «ακαδημαϊκής» ημέρας σηματοδότησε την έναρξη των πάρτι!
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ