2015-02-01 22:21:07
Φωτογραφία για Ταμείο-ομπρέλα για νοικοκυριά στο «κόκκινο»
Το «Ταμείο Προστασίας Κατοικίας», την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας στέγης των νοικοκυριών, τις ρυθμίσεις - «πακέτο» για «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, αλλά και... τη διαγραφή μέρους χρεών των φτωχών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», πρόκειται για το «πλέγμα» προστασίας των δανειοληπτών που χτυπήθηκαν από την οικονομική ύφεση και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δόσεις.

Το σχέδιο που έχει κληθεί να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης προβλέπει τη δημιουργία του «Ταμείου Προστασίας Κατοικίας», ενός οργανισμού ή φορέα -όχι bad bank- που αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ο οργανισμός αυτός θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός νέου πλαισίου ρύθμισης με βάση καθορισμένες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, ύστερα από λεπτομερή έρευνα των δεδομένων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.


Το πρόγραμμα ρύθμισης περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά όλα τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία, αλλά και σε αγροτικές ιδιοκτησίες μικροκαλλιεργητών, και αφορά φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και αγρότες με μικρά αγροτικά δάνεια), εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, στο πρόγραμμα ρύθμισης θα υπαχθούν και οφειλές προς άλλους φορείς, όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ κλπ.

Στόχος είναι η αναπροσαρμογή των δανείων στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και στην αντικειμενική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα του οικογενειακού εισοδήματος, και αφετέρου θα βασίζεται στη διεξαγωγή έρευνας για την κάθε περίπτωση χωριστά, αποφεύγοντας την άδικη μεταχείριση των οριζόντιων μέτρων.

Στο 30%

Σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα γίνεται ρύθμιση των δανείων ώστε οι δόσεις να κατέβουν στο 30% του εισοδήματός τους. Βέβαια, θα λαμβάνονται υπόψη και οι λεγόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Το δάνειο θα διακανονίζεται με διάφορους τρόπους, λένε πληροφορίες, όπως με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, τη χορήγηση περιόδου χάριτος κλπ.Για τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας θα προβλέπεται διαγραφή μέρους των χρεών.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και με καθυστερούμενα δάνεια, εκεί θα «τρέχουν» ρυθμίσεις-«πακέτο». Σκοπός είναι οι δόσεις προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες να μην ξεπερνούν συνολικά το 1/3 του εισοδήματος.

Τα προαναφερόμενα θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο και όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες θα αναστέλλονται επ' αόριστον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.

Εξάλλου, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και την απαγόρευση σε πιστωτικούς Οργανισμούς ή στην Εταιρεία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Οι 7 άξονες για επανεκκίνηση της οικονομίας

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα αναλάβει άμεσα επτά πρωτοβουλίες. Μάλιστα, όπως είπε, αποτελούν «συνέχεια των θετικών ρυθμίσεων» που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτές είναι:

1. Θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

2. Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι το «εργαλείο-κλειδί» για την ενίσχυση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των υποδομών.

3. Συνέχιση της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων στραμμένη προς τη νεανική επιχειρηματικότητα.

4. Καθιερώνεται νέος θεσμός για τις επαφές των επιχειρήσεων με τη Δημόσια Διοίκηση. Θα υπάρξουν τα ΚΕΠ επιχειρήσεων, όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χάνουν χρόνο και να μπλέκουν με χαρτοβασίλειο 5. Ενίσχυση όλων των διαδικασιών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

6. Ενίσχυση των εξαγωγών.

7. Διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επιδιώκοντας την παρέμβαση στις υποδομές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ