2015-02-02 12:38:21
Φωτογραφία για ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού,  Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. «Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους ''Barbaros'' υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σχετικά με τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ
. Τσίπρας είπε ότι τα βήματα θα είναι προσεκτικά, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να συνεχιστούν, όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το κυπριακό αποτελεί «λυδία λίθο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολυπόθητη εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην Ε.Ε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη. Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε.-Ρωσίας. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αθώοι Μαρινάκης - Θεοδωρίδης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αθώοι Μαρινάκης - Θεοδωρίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ