2015-02-03 07:00:59
Φωτογραφία για ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Κλιμάκιο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ έρχεται στην Αθήνα

Σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τις προτάσεις του από το Λονδίνο για την αντιμετώπιση του χρέους, προέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες και διαβεβαιώνει πως θα γίνει ότι πρέπει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «χρεοδουλοπαροικία» καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει πραγματικά βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο τους αναφέρονται στο σχέδιο που προτείνει ο κ. Βαρουφάκη, το οποίο όπως τονίζει, δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βαρουφάκη:

«Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει: Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια
. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Κλιμάκιο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ έρχεται στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα πληροφορίες τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους και έλαβαν μέρος σε αποστολές που πραγματοποίησαν σε αρκετές χώρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε έπειτα από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επαφές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επικεφαλής της αποστολής, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, θα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh.

Σε παλαιότερες αποστολές του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών συζήτησε ζητήματα που αφορούσαν την «ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση του κοινού μας στόχου για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ)». Όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για προηγούμενες αποστολές του στην Ευρώπη, «Η οικονομική επιτυχία στην Ευρωζώνη αποτελεί ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Στο μεταξύ, το θέμα της Ελλάδας και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN δήλωσε για τη χώρα μας ότι: «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης», ενώ για το ζήτημα της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ