2015-02-03 11:32:51
Φωτογραφία για Τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία
Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ήπειρος και η Ευρυτανία, σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Έβρου.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε τρεις δημοτικές ενότητες της Ορεστιάδας στη Βύσσα, το Τρίγωνο και τον Κυπρίνο, λόγω των πλημμυρών που πλήττουν το δήμο.

Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, και του έθεσε την ανησυχία του Κόμματος για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της κακοκαιρίας στην Άρτα καθώς και για την αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων.


Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερρόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην Άρτα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου. Πολλά χωριά στην περιοχή της Άρτας εκκενώθηκαν προληπτικά.

Στα Ιωάννινα εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νομού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.

Μεγάλες οι καταστροφές στην Πρέβεζα, αλλά και ιδιαίτερα την περιοχή του Φαναρίου. Κλιμάκιο της ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τα χωριά.

Στη Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους Δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου. Στο Δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και ο Νομός Τρικάλων. Στην περιοχή Στουρναρέικα και συγκεκριμένα στον Οικισμό «Ισιώματα» υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας προς τον οικισμό. Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ιερών Μονών των Μετεώρων. Από τους σφοδρούς ανέμους σημειώθηκαν, επίσης, πτώσεις δέντρων.

Προβλήματα και στην Ευρυτανία, όπου εκκενώθηκε το χωριό Κρίκελλο του Δήμου Καρπενησίου, λόγων επικίνδυνων κατολισθήσεων.

Στη Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους Δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στο δρόμο από Θέρμο προς Άγιο Θεόδωρο υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή. Αποκλεισμένοι από την Κυριακή παραμένουν περίπου 50 κάτοικοι της Κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας λόγω κατολισθήσεων. Κλιμάκια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή των πλημμυρών βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων. Για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μίλησε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στο webradio 902.gr.

Στην Κοζάνη κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων σημειώθηκαν και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων στους Νομούς Κιλκίς - σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου τα οδοστρώματα υπέστησαν καθιζήσεις - Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.

Στη Μελίκη Ημαθίας, ο δυνατός αέρας ξήλωσε τη σκεπή του σχολείου και την «πέταξε» μέσα στο προαύλιο.

Αίτημα για άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας Καλαβρύτων υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με το Δήμο Καλαβρύτων.

Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύργου καθώς το επαρχιακό οδικό δίκτυο κυριολεκτικά «κόπηκε» στα δύο λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων.

Σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει φτάσει και η στάθμη του νερού στο φράγμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης. Δόθηκε εντολή να ανοίξουν σταδιακά οι βαλβίδες εκτόνωσης του φράγματος.

Η μεγάλη θαλασσοταραχή και οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα η θάλασσα σε πολλές περιοχής της Ηλείας να «βγει» δεκάδες μέτρα προς την ξηρά. Πολλά παραλιακά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στον Αλφειό άνοιξαν τα φράγματα προκειμένου να πέσει η στάθμη του νερού και να αποφευχθεί η υπερχείλιση.

Πηγή: madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ