2015-02-04 08:51:00
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΓΕΦΥΡΑ ΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ
Πιέσεις να ζητήσει μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος δέχεται η Αθήνα με τα κυβερνητικά στελέχη να απορρίπτουν κατηγορηματικά

Τρόπους προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να αναγκαστεί να ζητήσει μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αναζητεί η κυβέρνηση με τις δύο σημερινές συναντήσεις στις 09:30, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ και την ίδια ώρα του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, να είναι εκ των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Αθήνας.

Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί μια συμφωνία-«γέφυρα» 60 ημερών, μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, προκειμένου να καλύψεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το κενό που αφήνουν πίσω τους τα 7,2 δισ. που λόγω της αδυναμίας κλεισίματος της αξιολόγησης εντός του 2014, δεν εισέρρευσαν ποτέ στα κρατικά ταμεία. 


Χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείτο δύο ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ, υπέβαλε σε σκοτσέζικο ντους τα στελέχη της κυβέρνησης, αφού έκανε λόγο για «φρένο» από την ΕΚΤ στο αίτημα για επιπλέον έντοκα 10 δισ. ευρώ, πέραν των 15 δισ. που είναι το όριο και τα οποία έχουν ήδη αντληθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η ΕΚΤ για να ανάψει το πράσινο φως πιέζει κυρίως προς την κατεύθυνση του αιτήματος της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα για μία παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο κ. Γιουνκέρ στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ενδεχόμενο όμως που η Αθήνα απορρίπτει σε όλους τους τόνους επειδή θα έδινε την εντύπωση ότι υπαναχωρεί έναντι βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό η ΕΚΤ για να μην κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα ζητήσει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου με θέμα την τρομοκρατία, στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πολλοί μάλιστα εντός και εκτός συνόρων συνδέουν την είδηση που μετέδωσε χθες το AFP για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου με την προετοιμασία της εν λόγω πολιτικής απόφασης. Η απόφαση για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του EuroWorking Group. Το τρίτο κρίσιμο ραντεβού της ημέρας έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων με τον Φρανσουά Ολάντ να υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη κρίσιμη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ