2015-02-04 13:25:07
Φωτογραφία για Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
Η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο για ανταλλαγή υφιστάμενου κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα επιλυθεί και σημείωσε πως εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τις επαφές που είχε με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Έστειλε, παράλληλα, νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα 1,9 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος. Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα». Βρυξέλλες και Βερολίνο αντιμετωπίζουν, πάντως, με σκεπτικισμό τις ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή χρέους, αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες από την Αθήνα και χωρίς να κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που συνεπάγεται ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.


«Χωρίς να έχουμε στα χέρια μας λεπτομέρειες ώστε να μελετήσουμε σωστά την ιδέα, δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση και επίσης υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δυσκολίες», δήλωσε στο Reuters  Ευρωπαίος αξιωματούχος. Στάση αναμονής τηρεί και η γερμανική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας όμως την «προθυμία» της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση του «κουρέματος». Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέφυγε χθες να σχολιάσει τις προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα συνεχίζει να επεξεργάζεται το σχέδιό της για το χρέος και γι’ αυτό δεν επιθυμεί προς το παρόν να κάνει κάποιο σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, τις προθέσεις του εν όψει της συνάντησής του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph. «Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε αριστερή ομάδα, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες και θα προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος που αρνήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στο σπιράλ χρέους και αποπληθωρισμού και πως θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να γίνει πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Έχουμε δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε όλη τη φιλοσοφία της λιτότητας», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ακόμη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι η χώρα δεν θα εμφανίσει «ποτέ ξανά» έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. «Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο», δήλωσε στην Die Zeit ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα, πέραν της πληρωμής τόκων, δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ